עם חזרתן אתמול של שלוש החטופות, דורון שטיינברכר, אמילי דמארי ורומי גונן לישראל, החל שלב שחרור האסירים והעצירים הפלסטינים. בפעימה הראשונה אתמול היו צפויים להשתחרר 90 מחבלים, נשים וקטינים. הצעיר שבהם – בן 15. ההליך המורכב נמשך אל תוך הלילה, ללא אירועים מיוחדים.
ברשימת המשוחררים 62 נשים ו-28 גברים, כאשר שמונה הם קטינים. כוחות משטרה ומג"ב נערכו מחוץ לכלא עופר שבו קובצו האסירים ממתקני הכליאה השונים שבהם הוחזקו. משם הם שוחררו דרך מחסום ביתוניא אל שטחי יהודה ושומרון. עשרות מפגינים ניסו לפרוץ למתחם עופר ונבלמו על ידי המשטרה. אחד מהם נעצר.
בכניסה לכלא תלה שב"ס שלט שעליו נכתב מסר שמבטיח נקמה במחבלים המשוחררים: "עם הנצח לא שוכח. ארדוף אויביי ואשיגם". המסר נכתב בשלט גם בערבית. 12 מתוך האסירים המשוחררים נשלחו למזרח ירושלים.
לוחמי נחשון, יחידת הליווי המרכזית של שירות בתי הסוהר, הם שאחראים להעברת המחבלות והמחבלים לנקודת הקליטה המרכזית בעופר. בסך הכל כ-1,500 לוחמי כליאה משתתפים במבצע. עם הגעת המחבלים, הם זוהו על ידי נציגי ארגון הצלב האדום. אחרי קבלת האישור אמש כי החטופות הגיעו לשטח ישראל, המחבלים הוסעו מעופר בידי הצלב האדום לנקודות השחרור.
ברשימת המשוחררים אתמול נכללה נהיל מסאלמה, אשתו של האסיר עאיד דודין שנחשב לבכיר בחמאס; עבלה סעדאת עבד אל-רסול, אשתו של מנהיג החזית העממית אחמד סעדאת, מתכנן רצח השר רחבעם זאבי ז"ל, וחאלדה ג'ראר, מנהיגת החזית העממית שהייתה מעורבת ברצח רנה שנרב ז"ל בפיגוע בשומרון באוגוסט 2019.
בין האסירים ששוחררו: נער בן 17 משכם שביצע פיגוע ירי בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים ב-18 באפריל 2023. בפיגוע, שבוצע מטווח קצר לעבר כלי רכב נוסע, נפצעו שני נוסעים, בינוני וקל. משוחרר נוסף הוא בן 15 ממזרח ירושלים, בעל תעודת זהות כחולה. ב-28 בינואר 2023, כשהיה בן 13 בלבד, ביצע פיגוע ירי בעיר דוד, בו נפצעו אב ובנו קשה ובינוני.
בצה"ל תיגברו כוחות ביישובים ובצירי התנועה ביהודה ושומרון לקראת חזרת האסירים. בנוסף נעשה מאמץ למנוע תהלוכות שמחה של מחבלים בלב הערים הפלסטיניות ובמחנות הפליטים. האסירים הוסעו באוטובוסים ישראליים מושחרים מעופר למרכז רמאללה, מרחק נסיעה קצר. משם כל אחד המשיך לביתו.
בצה"ל אמרו כי, "הסיכונים רבים. יש בפיקוד המרכז ניסיון מעסקת שליט. אנחנו מושקעים קודם כל בהגנה". שבע פלוגות מתגברות את הכוחות ביו"ש, ובצבא הסבירו שהמטרה היא למנוע פיגועי השראה. בין כוחות התגבור: יחידות אגוז ודובדבן, סיירת חרוב ומסתערבי מג"ב איו"ש. בצה"ל אמרו כי נשמר התיאום עם מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית.
"אנחנו נערכים גם לפיגועים ביהודה ושומרון בתוך 42 הימים של העסקה", אמרו בצבא וציינו כי יבוצעו מבצעי סיכול טרור בשטחים גם בזמן הפסקת האש בעזה. "צה"ל הציג את היתרונות והחסרונות בשחרור מחבלים לשטחים. כל מח"ט אחראי על כפרים מסוימים, על חלק מהמחבלים, כולל 'ביקורי בית'".
עשרות צעירים יהודים הציתו אמש כלי רכב ובתים באזור הכפר סינג'יל שבבנימין. הם התקהלו בצומת מחוץ לכפר והתעמתו עם פלסטינים. בקבוצות של המתנחלים נרשמו קריאות להגיע לכפרים בסביבה, בטענה כי כמה מחבלים שוחררו לשם במסגרת העסקה.








