ב-29 בדצמבר הודיעה קבוצת כי"ל (חברה בת של החברה לישראל הנשלטת על ידי עידן עופר) כי משרד האנרגיה העניק לה ולחברת הבת שלה רותם אמפרט זיכיון כרייה חדש של פוספטים לתקופה של 20 שנה. מאחורי ההודעה הלקונית הזו מסתתרת תעלומה גדולה. מדוע נותנת המדינה לחברה להרוויח מיליארדים, על חשבון משאבי הטבע של הציבור מבלי לקיים מכרז חדש? כי"ל כבר הרוויחה לאורך השנים מיליארדי דולרים מהפוספטים, השייכים למדינה ושילמה תמלוגים מועטים יחסית, וכעת היא צפויה להמשיך להרוויח ממשאבי הטבע בעשורים הקרובים.
לחברה זיכיונות כרייה בארבעה אתרים בנגב: חתרורים, אורון, צין ורותם. בשנת 2021 ועדת הכספים של הכנסת האריכה את הזיכיון של החברה בשלוש שנים נוספות, שהסתיימו ב-2024. זאת לאחר שבשנים 2010 עד 2020 כולל, סך התמלוגים מפוספטים ששילמה החברה למשרד האנרגיה עמדו על כ-158 מיליון שקל בלבד, לעומת הכנסות של מילארדים.
לטענת לובי 99, המייצג אינטרסים של הציבור, כשהזיכיון נגמר היה צריך היה להקצות זכויות כרייה חדשות והדרך לעשות זאת היא בדרך כלל במכרז. "מדובר על מיליוני טונות של פוספטים בשנה ועל מאות דולרים לטונה – זה עשרות מיליארדים. במכרז היו מתמודדות חברות שהיו אומרות כמה הן מוכנות לשלם למדינה עבור החומר שהן כורות. מדובר במאות מיליונים שאמורים להגיע לציבור בשעה שבאוצר מטילים גזירות ע ל הציבור כדי לממן את המלחמה", טוענים בלובי 99.
במקום מכרז
אבל במקום מכרז כרייה חדש במשרד האנרגיה פירסמו דווקא קול קורא לחיפוש פוספטים באותם שדות קיימים. לטענת לובי 99, זה מפתיע במיוחד כי רותם אמפרט טענה בשנים האחרונות כי לא נותרו כמעט פוספטים באתרי הכרייה. "בקול הקורא מוסיף הממונה במשרד האנרגיה תנאי שבו הוא מעריך שאין בשדות הקיימים עוד עתודות. כתוצאה מכך לאף חברה הגיונית אין סיבה להשתתף. היחידה שניגשת לקול הקורא היא רותם של כי"ל והיא אכן זוכה, ובאופן מפתיע מוצאת תגלית: יש פוספטים באתרים", אמרו בלובי 99.
תעודת תגלית
בנובמבר מעניק משרד האנרגיה לרותם, על בסיס רישיון החיפוש, תעודת תגלית בשדות שבהם היא פועלת. וכך, לטענת לובי 99, החברה שנגמר לה הזיכיון לכרות פוספטים וטענה שמשאב הטבע הזה עומד להיגמר, מגלה פתאום עוד פוספטים ומקבלת אישור לכרות על בסיס "התגלית" ללא מכרז חדש.
בעקבות זאת עתרו בלובי 99 לבג"ץ וביקשו להוציא צו ביניים שימנע את כריית הפוספטים. בלובי 99 טענו כי בחנו את תעודת התגלית שניתנה לחברה: "זו תגלית שלא כוללת תגליות חדשות שרותם 'חיפשה' ו'גילתה', כדרכם של המחפשים והמגלים, אלא היא כוללת את אותם השטחים בדיוק שבהם הוענקו לחברה זכויות החכירה הקיימות". לטענתם, המכרז, שעל בסיסו קיבלו את תעודת התגלית, נתפר למידותיה של החברה.
בשנת 2013 פורסמו המלצות הוועדה הבין-משרדית לבחינת משק הפוספטים, שהמליצה לנצל את המשאב בשירות האינטרס הציבורי, מבלי לדללו באופן שיפגע בדורות העתיד, תוך שהמדינה תקבל את חלקה הראוי ובהתחשב בדיני הסביבה. אלא שרותם היא הנהנית העיקרית מהמשאב הזה.
נטען גם כי המפקח על המכרות לא התייעץ עם הוועדה לצמצום הריכוזיות לפני מתן הרישיון. אולם גורם במשרד האנרגיה אמר כי ההיוועצות דווקא התקיימה. עוד אמר אותו גורם כי הפוספטים שנותרו הם באיכות ירודה. לדבריו ביולי 23 משרד האנרגיה פרסם קול קורא, בו קראו לכלל החברות במשק להגיש בקשה לקבלת זכות חיפוש לפי פקודת המכרות. רותם היא היחידה שקיבלה רישיון חיפוש. משך שנה החברה פעלה בשטח, ובסופו הגישה תחשיב לפיו ישנה כלכליות להמשך הפקה מהפוספטים שנותרו, זאת לאחר שהפוספטים האיכותיים יותר כבר נעלמו. בעקבות הודעת החברה - ניתנה להם תעודת תגלית.
"סכום מגוחך"
חברת רותם אמפרט שילמה עבור הזיכיון החדש, שכאמור הוענק לה למשך 20 שנים, סכום של כ-16 מיליון שקל בלבד (לא כולל תמלוגים ומיסוי). "מדובר בסכום מגוחך", טוענת עו"ד ד"ר עינת סולניק, יועמ"שית הלובי, שמסבירה כי "במקום לטפל במשאב הזה כמו שצריך ולהכניס לקופת האוצר הון עתק, נותנים אותו, לגמרי מתחת לרדאר, במתנה. חינם אין כסף לחברה פרטית. וזאת בתקופה שבה יוקר המחיה מכריע את אזרחיה, שכורעים תחת הנטל, ובניגוד להוראות החוק שכל תכליתו הייתה להתמודד עם יוקר המחיה. זו פשוט הפקרות".
מחברת ICL לא נמסרה תגובה. ממשרד האנרגיה נמסר: "זכות הכרייה ניתנה לחברה בהמשך לאישור תגלית במסגרת רישיון החיפוש של החברה, ולאחר שהוכיחה למפקח על המכרות כדאיות כלכלית להפקת הפוספטים. הנושא נמצא בהליך משפטי, ועל כן לא נוכל להתייחס אליו מעבר לכך".
משרד האנרגיה בתגובה: "רישיון החיפוש הוענק לחברה בהליך תחרותי פומבי פתוח ושקוף, שפורסם לפני כשנה וחצי ונתן הזדמנות למציעים להגיש הצעות לחיפוש פוספטים בכלל שטחי הכרייה המאושרים"
לובי 99: "חברה פרטית מרוויחה מיליארדי דולרים ממשאב טבע ששייך לציבור. והמדינה? במקום להכניס לקופת האוצר הון עתק, נותנת אותו מתחת לרדאר, במתנה. וזאת בתקופה שבה יוקר המחיה מכריע את אזרחיה, שכורעים תחת הנטל"