אוכל: מסעדת סמרקנד באור-יהודה מציינת 30 שנות פעילות וזו הזדמנות מעולה להגיע וליהנות מהמטבח הבוכרי העשיר והטעים שהיא מציעה.
המתכונים המשפחתיים הגיעו מאוזבקיסטן וטג'יקיסטן עם העלייה לארץ של בני משפחת פוזאילוב, המייסדים והבעלים של המסעדה, ונשמרו באדיקות.
2 צפייה בגלריה
yk14236791
yk14236791
(מסעדת סמרקנד)
אליהו, אב המשפחה, עבד בתור שף עוד באוזבקיסטן וביקש לחשוף את הישראלים אל התרבות הבוכרית דרך המאכלים המסורתיים שהכין במקום עד יום מותו. אשתו שרה, שעבדה יחד איתו, ממשיכה להגיע מדי יום אל המסעדה ולוקחת חלק בבישולים. מי שממשיך את המסורת המפוארת הם הבנים גבי ודוד, שאף לקחו את המסעדה כמה צעדים קדימה, ועברו למבנה גדול ומרהיב, שמאפשר לבשל ולארח לכמות אנשים גדולה יותר. בנוסף הם פתחו מעדנייה המציעה מגוון מאכלים בוכרים.
המטבח הבוכרי הושפע לאורך השנים ממטבחים של תרבויות שכנות דוגמת המטבח הפרסי, העות'מאני וגם הסיני, מה שהפך אותו לעשיר ומגוון. הוא מאופיין בשימוש באורז, בשר וירקות בין אם בתבשילי קדירה, צלייה, במאפים וכיסונים ובמרקים.
במסעדה תמצאו ייצוג לכל סוגי המאכלים, החל במרק דושפרה - מרק בשר עם כיסוני בשר מעולים, ירקות, גרגירי חומוס וחמוציות בוכריות המעניקות טעם חמוץ-מתוק נהדר.
תרבות הכיסונים באה כאן לידי ביטוי גם במנת כיסוני דושפרה מטוגנים המוגשים עם רוטב שום בוכרי וגם במנת מנטו, שהם כיסוני בצק מאודים במילוי בשר עם רוטב בשר ורכז רימונים. ויש כמובן גם את משפחת הכיסונים האפויים - שאין ארוחה בוכרית שלמה בלעדיהם: הגוג'גוג'ה, הצ'יבורק, הבילישי והביצ'ק שנעשים בשיטות הכנה שונות, בין אם אפויות ובין אם מטוגנות, ובמילויים שונים וטעימים.
הגריל הבוכרי גם הוא מהווה נדבך חשוב במטבח המסורתי, והקבב המצוין מוגש עם בצל בחומץ לאיזון הטעמים והשומניות. תמצאו כאן גם רולדת פילה בקר המגולגלת עם שומן כבש ואז צלוייה, וכמובן שגם שיפודי פרגית, חלקי פנים וגם צלעות כבש.
במנות האורז תמצאו את האושפלוב, את הבאחש וגם את הסירקניז, שהיא מנת אורז מיוחדת של יהודי בוכרה הכוללת שום (סיר בבוכרית משמעו שום).
ניתן להזמין גם מגוון סלטים ופתיחים אל השולחן שיגיעו עם לחם בוכרי טעים בשם ליפיושקה ולאפה בוכרית הנאפת בו במקום בטאבון מיוחד, במטבח הפתוח והמרשים של המקום.
בכניסה יש מעדנייה שבה תוכלו לקנות מגוון מוצרים כמו משמש וצימוקים אוזבקים, תה אוזבקי, כיסוני דושפרה קפואים, ריבות, עוגות ומגוון מאכלים. ביום שישי המקום מתפקד ממש כשוק אוכל ומציע חלק ניכר מהתבשילים והמאכלים של המסעדה לקחת הביתה לשישי-שבת.
רחוב: באור-יהודה תמצאו את מרכז מורשת יהדות בבל, ששווה לבקר בו ולהיחשף לחיי הקהילה היהודית העשירה בעיראק, וגם לשינויים שחלו לאורך השנים בין עיראק והתפוצות. יש שם גם גלריה לאמנות פלסטית ואודיטוריום המציע הרצאות, ערבי תרבות וימי עיון.
לא הרחק נמצא גם מרכז מורשת יהדות לוב המציג פריטים היסטוריים ונדירים החושפים את המנהגים והתרבות של יהדות לוב וכולל חדר זיכרון לבני הקהילה שנרצחו בשואה ובפרעות לוב.
בעיר פועל בית הספר לבישול אטיליו, בהובלת השף מיכאל כץ ושותפו צ'יקו קרוליצקי, המציע קורסים וסדנאות לקהל הרחב, החל בבישול איטלקי, אפייה ביתית או התמחות בפירוק בשר ודרך היכרות עם עולם היין, הסושי, שמן הזית או המתוקים.
סמרקנד. יחזקאל קזז 18, אור-יהודה. 03-533-3448