"הישיבה שבה אושרה עסקת החטופים היא שיעור אזרחות שצריך להקרין לכל תלמיד בישראל". כך אמר אתמול הרמטכ"ל הפורש, רב-אלוף הרצי הלוי, שהשתתף בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לדברי הרמטכ"ל, "המשתתפים בישיבה דיברו בכאב. כולם רצו להביא את החטופים. היו דעות שונות על הדרך".
"הגענו להסכם בזכות הלחץ הצבאי", אמר הרמטכ"ל לחברי הוועדה. "אנחנו גאים במדינה שאומרת 'לכו אחורה כדי להביא חטופים', ונהיה גאים גם ללכת קדימה כשיגידו לנו. הקפדתי לפגוש את משפחות החטופים, ובמצב שהם נמצאים, זו החובה שלנו לעשות הכול להחזיר אותם, ואנחנו נתאמץ ביטחונית שהמחיר יהיה קטן. אני לא חושב שיש מישהו שלא רוצה שהם יחזרו".
1 צפייה בגלריה
yk14240584
yk14240584
(הרמטכ"ל בישיבת הוועדה בכנסת, אתמול | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
עוד ציין הלוי שגם כעת, כשהפסקת האש בעיצומה, "חמאס ימשיך להיות אתגר של צה"ל. אנחנו צריכים להגיע לשני דברים – חמאס לא שולט ולא בונה כוח. את זה נצטרך לתחזק".
הלוי, שהודיע בשבוע שעבר שיפרוש מצה"ל ב-6 במארס, סיפק לחברי הכנסת בוועדה הסבר מדוע לא התפטר מיד לאחר מחדל 7 באוקטובר. "זה היה מזיק למאמץ המלחמתי", טען. "כשצבא מאבד את הפיקוד שלו, לוקח זמן לצאת בצורה טובה להתקפה. היה נכון להוביל את הצבא קדימה".
חברי הכנסת (הליכוד) טלי גוטליב ועמית הלוי תקפו את הלוי על ההחלטות שהתקבלו, בעיקר סביב נסיגת הכוחות והשליטה במשלוחי הסיוע ההומניטרי, והוא בתגובה הדגיש כי צה”ל פועל בדיוק בהתאם להנחיות הדרג המדיני. הרמטכ”ל עמד על כך שצה”ל לא צריך להיות זה שאחראי על העברת הסיוע: “לחלק מזון לשני מיליון עזתים, בשטח אויב, זה דבר שידרוש להחזיק חמש אוגדות בעזה”.
בדיון התייחס הרמטכ"ל גם לקידום החקיקה לפטור מגיוס לחרדים ואמר: "מ-7 באוקטובר אנחנו במקום אחר. מדובר בצורך ביטחוני מובהק. תפקידי לומר מה צה"ל צריך ויכול לגייס. צה"ל צריך לגדול ב-10,000 חיילים, אחוז ניכר לוחמים".
לאורך הדיון סקר הרמטכ"ל גם את שאירע במלחמה: "ההתפתחות אחרי ההתחלה הקשה היא חיובית", אמר. "היא לא יכולה להשיב את הדברים הנוראים שקרו, אבל היא משיבה את ההרתעה שהייתה לנו לפני 7 באוקטובר – ובמובנים מסוימים היא אף חיזקה אותה מעבר למה שהיה לפני".
לגבי תחקירי המחדל שפתח את המלחמה הסביר הרמטכ"ל שצה"ל יזם כבר בחודשים הראשונים למלחמה תחקירים מבלי שהתבקש לכך. לדבריו, הוא התעקש לתחקר מתוך תהליך של למידה, ובצה"ל מעוניינים ללמוד מהכישלון, כי "רק מי שחווה כישלון יכול להפיק לקחים כיצד זה לא יקרה בעתיד. אנחנו מתחקרים ביושרה ולא נסתיר מאף גורם וגם לא ממבקר המדינה, אף לא פרט אחד. קודם תחקירים מבצעיים ולאחר מכן חקירה".
הלוי הוסיף: "אנחנו מנסים לתחקר במהירות האפשרית, תוך כדי לחימה בשבע זירות, אך לא לעשות טעויות מתוך כבוד לנופלים ולמשפחות השכולות. בתחרות עם הזמן, האיכות חשובה מאוד. המשך היה ארוך בשל הלחימה תוך כדי תחקור, בשל ריבוי הפרטים והאירועים לתחקור ובשל הרצון באיכות ובירידה לפרטים".