הסטארט-אפ הישראלי "פיינלי פודס" (Finally Foods) מציג לראשונה בעולם: תפוחי אדמה המכילים חלבון חלב פרה, שישמש לפיתוח ולייצור מוצרי חלב.
"פיינלי פודס", שהיא חלק מחממת הפודטק "דה קיטצ'ן" (The Kitchen) של חברת שטראוס, מתכוונת להתחיל במהלך החודש הקרוב ניסוי שדה ראשון בעוטף עזה, שבו יגודלו תפוחי האדמה המהונדסים גנטית שפיתחה. עם הבשלתם יישלחו תפוחי האדמה להפקה של אבקת החלבון קזאין, שתשמש לפיתוח מוצרי חלב שונים. הקזאין מהווה 80% מחלבוני החלב ומשמש כמרכיב מפתח בתעשיית מוצרי החלב, בזכות תכונות הגיבון, ההמסה, המתיחה וההקצפה הייחודיות שלו.
2 צפייה בגלריה
yk14249870
yk14249870
(להפיק חלבון חלב. המנכ"לית דפנה גבאי ותפוחי האדמה בחממת הפודטק | צילום: פיינלי פודס)
החברה, סטארט-אפ ישראלי פורץ דרך בתחום החקלאות המולקולרית, הוקמה לפני שנה בלבד. היא עושה שימוש בתפוחי האדמה כ"ביו ריאקטורים" טבעיים, שמהם תופק אבקת הקזאין. "ביו ריאקטור" הוא מצע המשמש להפקת חומרים באמצעות תהליכי ריאקציה ביוכימית. התהליך מהווה אלטרנטיבה לשיטות הייצור המסורתיות של חלבון פרה מהחי, הכרוכות בפליטות גזי חממה גבוהות ושימוש נרחב במשאבי קרקע ומים. הפחתת התלות בבקר כמקור לחלבוני חלב מסייעת לפתרון משבר האקלים והביטחון התזונתי העולמי.
הטכנולוגיה החדשנית פותחה באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית שפיתחה חברת "אבוג'ן". זו מבוססת על מאגר נתונים עצום, המאפשר לאתר גנים ורצפי DNA מהחי ולהתאימם לצמח על מנת שישמש כ"רחם" לגידול החלבון בתוכו. ההנדסה הגנטית מאפשרת להפוך את תפוח האדמה למעין "מפעל ביולוגי", שמגדל את החלבון, תוך שימוש בבינה מלאכותית לאופטימיזציה מתמדת שלו ושל תהליכי הגידול וההפקה.
2 צפייה בגלריה
yk14249869
yk14249869
צילום: פיינלי פודס
הבחירה בתפוחי האדמה דווקא כמצע הגידול נובעת מן התפוקה הגבוהה שלהם, מקלות ההפקה של החלבון מתוכם, ומהעובדה שמדובר בגידול נפוץ מאוד בארץ ובעולם.
עד לאחרונה תחום החלבונים האלטרנטיביים התבסס בעיקר על טכנולוגיות כמו פרמנטציה, העושות שימוש בשמרים, חיידקים ופטריות כדי לייצר חלבונים. הבעיה בטכנולוגיות הללו היא, שהן דורשות השקעה עצומה בתשתיות ומוגבלות במרקם ובטווח מוצרי החלב שניתן לייצר מהחלבון שלהן, שכן אינן מייצרות קזאין זהה לזה הנמצא בחלב.
לדברי מנכ"לית "פיינלי פודס", דפנה גבאי, "הבחירה לקיים את הניסוי באזור העוטף היא לא רק בזכות תנאי הגידול המצוינים שם, אלא גם כחלק ממחויבותנו לחיזוק ופיתוח האזור מתוך ציונות ושורשיות. יחד עם שותפינו, אנחנו יוצרים את הבסיס לעתיד בר-קיימא של ייצור חלבוני חלב".