הממשלה הודיעה אמנם לתושבי הצפון כי הם אמורים לחזור הביתה בתחילת חודש מארס, אולם הורים לילדים מקריית-שמונה חלוקים בדעתם האם נכון לעשות זאת במהלך שנת הלימודים.
לאחר ששמעו את דבריו של שר החינוך יואב קיש בנוגע להיערכות מוסדות החינוך לקראת החזרה, גולן בוכריס, יו"ר הנהגת ההורים בקריית-שמונה, האשים: "משרד החינוך מפקיר את ילדינו". הוא מפציר בהורי העיר: "אל תמהרו לחזור. הילדים שלנו סבלו מספיק במלחמה ובפינוי, וחובתנו לדאוג שלא עוד".
1 צפייה בגלריה


(מפוני קריית־שמונה שמסרבים לשוב עוד שבועיים. "לא נהמר על עתיד ילדינו" | צילום: אביגיל עוזי)
בעוד שבשאר הרשויות ניכר כי אין התנגדות משמעותית למתווה שעליו החליט משרד החינוך, התמונה בקריית-שמונה מורכבת יותר בשל כמות התלמידים – כ-7,500 ילדים וילדות, מגיל מעונות ועד תיכון. כל מוסדות החינוך בעיר נפגעו בשל ירי חיזבאללה ונגרמו להם נזקים כבדים נוספים כתוצאה מכך שלא טופלו זמן רב. המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד החינוך והעירייה עושים מאמצים גדולים להכשירם לקליטת תלמידים כבר ב-1 במארס, אולם הנהגת ההורים – בשיתוף העירייה – הגישה בתחילת השבוע עתירה לבית המשפט העליון נגד סגירת בתי הספר הארעיים בתל-אביב, טבריה ואילת שבהם לומדים הילדים שפונו מהעיר. הדרישה: לאפשר לילדי התושבים שלא מעוניינים לשוב עדיין להשלים בהם את שנת הלימודים. הדיון בבג"ץ צפוי להתקיים ב-20 בפברואר.
שמעון ואושרת כהן, הורים לחמישה ילדים, החליפו מאז אוקטובר 23 ארבעה מקומות מגורים זמניים ברחבי המדינה, עד שמצאו את מקומם בתל-אביב. בנם הקטן, אריאל, לומד בכיתה י"א בבית הספר למפונים שצפוי להיסגר. הוא יצטרך למצוא מסגרת חדשה כשתקופת מבחני הבגרות שלו כבר החלה. "אנחנו לא מתכוונים לעזוב את תל-אביב. אנחנו יודעים שבקריית-שמונה לא יהיה לו מענה", אומר שמעון, "לא נהמר על העתיד שלו ולא נשלח אותו למקום שאין בו פתרונות ברורים. לא נסכים שהילדים שלנו יהפכו לשואבי מים וחוטבי עצים. רוצים להחזיר אותנו שנות דור לאחור, לימי סאלח שבתי. לא ניתן נאפשר להפוך אותם לדור שלישי למצוקה ונחשלות. אנחנו רוצים חיי תרבות, השכלה ושירותי בריאות כפי שיש לכל שאר התושבים במדינה. אנחנו כבר יודעים מה הפסדנו כל השנים כשגרנו רחוק בפריפריה ואף אחד לא ספר אותנו".
מנגד, מאות הורים כבר הביעו נכונות לחזור לעיר למרות הקשיים. "אחרי 16 חודשים בבתים זמניים, אנחנו רוצים לחזור הביתה", הסביר אליאב סמואל, "הילדים שלנו נקלטו בבתי ספר אחרים ורכשו חברים חדשים, אך הגעגוע נשאר. אין כמו בבית".
במשרד החינוך הסבירו כי לא הצליחו למצוא אנשי צוות להפעלת שתי מערכות חינוך במקביל, בקריית-שמונה ומחוצה לה. בשיחות פנימיות אמר השבוע השר קיש כי תלמידי התיכון המפונים בתל-אביב יפוזרו בכמה בתי ספר וישולבו עם תלמידים מקומיים: "מי שלא רוצה, לא נכריח אותו לחזור".
מנהלת המחוז הצפוני במשרד החינוך, ד"ר אורנה שמחון, אף הבטיחה: "אעביר את הלשכה שלי לקריית-שמונה כדי שניתן את המענים און-ליין, ולא יחסר למערכת החינוך בעיר אפילו שקל אחד".