קטאר, אחת המדינות העשירות בעולם, הבינה כבר מזמן שכסף קונה השפעה. בזמן שבישראל דורשים לחקור את הדיווחים שלפיהם יועצי ראש הממשלה סיפקו לכאורה שירותי יחסי ציבור למממנת הגדולה של חמאס - במערב כבר נחשפו בעבר שערוריות רבות במעורבות כסף קטארי. המשותף לכולן: קטאר יודעת למי לשלם, ולשלם היטב, כדי לקנות לעצמה אחיזה.
הניסיונות של קטאר לדריסת רגל במזרח התיכון תפסו תאוצה בעקבות המשברים האחרונים באזור. דוחא פועלת בצורה שוטפת מול מדינות ערב, בהן סוריה ולבנון, תומכת כלכלית, מעבירה סיוע ויוצרת קשרים ענפים. מבחינתה זה לא משנה עם איזה ציר היא מחזקת את היחסים, האם מדובר בציר האיראני-שיעי, במשטר החדש המתהווה בסוריה, או ברצועת עזה. היא נוכחת ושומרת על קשר עם כולם, כדי להיות הכי רלוונטית כשיעלה צורך בתיווך.
גם מול ארה"ב ואירופה פועלת קטאר בצורה דומה. "הקטארים מקפידים להשקיע לא רק במגזר הממשלתי, אלא גם במגזר העסקי", הסביר ד"ר אריאל אדמוני, חוקר במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת בר אילן שמתמחה בקטאר. "בדצמבר האחרון, כשאמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני ביקר בבריטניה, הוא התארח עם הפמליה אצל ראש עיריית לונדון יחד עם אנשי עסקים.
קטאר הודיעה על השקעה בחברת רולס רויס, בימים האחרונים יש ניסיון של אנשי עסקים קטארים לרכוש מניות מקבוצת הכדורגל טוטנהאם, והיא פועלת גם בממסד האקדמי. האמיר התחנך הרי באקדמיה הצבאית סנדהרסט בבריטניה, ולכן קטאר השקיעה כלכלית גם בתחום הזה. היו שיתופי פעולה בין אוניברסיטת דוחא לאוקספורד".
אדמוני מוסיף: "דריסת הרגל או שליחת הזרועות של קטאר למדינות אירופה, כמו בריטניה וצרפת, לא מזניחה אף אספקט. במגזר הכלכלי היא שולחת זרועותיה, היא מקדמת קשרים דיפלומטיים ואם לוקחים את זה לארה"ב – מדובר ב'העתק-הדבק' של המדיניות הזו".
לאורך השנים נחשפו שערוריות רבות שקשורות לפעילותה של קטאר. כך למשל נחשף שקטאר שילמה "שוחד בחירה" כדי לארח את המונדיאל ב-2022. כבר ב-2014 דווח ב"טלגרף" הבריטי שסגן נשיא פיפ"א לשעבר ג'ק וורנר קיבל שני מיליון דולר אחרי זכייתה של קטאר בהצבעה על אירוח המונדיאל. 1.2 מיליון דולר הועברו מדוחא ישירות לידיו, והיתרה נשלחה אז לבנו.
לפי ד"ר אדמוני, לאורך השנים התגלו לא מעט שחיתויות שבהן היו מעורבים בכירים באיחוד האירופי ואחרים במדינות היבשת. לדבריו: "קטאר הפכה לשם נרדף לשחיתות בחלק מהמדינות, ולכן יש ניסיונות להחמיר הגבלות. יש יותר מודעות מאשר בעבר".
ביולי בשנה שעברה דווח שהסנאטור האמריקאי בוב מננדז, מקורב לנשיא לשעבר ג'ו ביידן, הורשע בכך ששימש "סוכן זר" עבור מצרים. לפי הפרסום אז, התובעים במשפט של מי שכיהן כיו"ר ועדת החוץ של הסנאט של ארצות-הברית גם הציגו ראיות לכך שמננדז פעל לטובת ממשלת קטאר. "ישראל לא שונה ממדינות אחרות בעולם הערבי והמערבי בכל הנוגע למדיניות של קטאר", אמר אדמוני. "הכסף הקטארי מאפשר לה לקנות השפעה בספורט, בחינוך, בכלכלה, וגם בפוליטיקה ובביטחון של מדינות שונות בעולם. היא לא סובלת כמו מדינות אחרות באזור מבעיות כלכליות ויודעת לנווט את הכספים שלה, ולשלם גם טוב, לחברות, לגופים ולפוליטיקאים שיחזקו את מעמדה האזורי".








