בבית החולים הדסה עין כרם עמדו אתמול ראש הממשלה, שרת התחבורה, שר האוצר, שר הבריאות וראש עיריית ירושלים בטקס חגיגי להארכת הקו האדום של הרכבת הקלה. במהלך הטקס, שעצם קיומו הוביל לסגירת הקו החדש למשך יממה, האישים המכובדים אמנם גזרו את הסרט במספריים - אבל כמה קילומטרים משם התלוננו משתמשי הרכבת הקלה על סרט אחר ומאתגר - הנסיעה ברכבת הקלה.
הקו האדום, קו הרכבת היחיד בשימוש בירושלים עד כה, נחנך אי אז בקיץ 2011. הוא הוארך כעת לכדי 22 קילומטרים ומגיע משכונת נווה יעקב הצפונית עד לבית החולים הדסה עין כרם בדרום מערב העיר, וזו בהחלט בשורה חשובה לתושבי הבירה. אלא שבשבועות האחרונים, עם עליית המחיר ברכבת הקלה משישה לשמונה שקלים, עולות גם התלונות בקרב משתמשי הרכבת הקלה בירושלים על עיכובים גדולים וצפיפות, בין היתר בעקבות החלפת הקרונות ותקלות בדרך.
3 צפייה בגלריה
yk14289152
yk14289152
(נתניהו לצד ראש עיריית והשרים, אתמול בבית החולים הדסה עין־כרם | צילום: מעיין טואף, לע"מ)

"לבחור בין הרכבת הצפופה לפקקים"

"זה כמו יציאת מצרים". זה המשפט שחוזר על עצמו כמעט בכל פעם שדלתות הרכבת הקלה בירושלים נפתחות, גם מפי אלו שעולים - וגם מפי אלו שיורדים, גם בשעות העומס וגם בשעות הרגועות יותר. "לרוב תחנה אחת לוקחת שתי דקות. בסך הכל, שמונה דקות מספרא למרכזית. עכשיו זה 20 דקות! ועוד בשקט-בשקט העלו לנו את המחיר", מספרת סיגל, תושבת מבשרת ציון שמשתמשת בכל יום ברכבת הקלה. סיגל משתפת עוד כי יש בבעלותה רכב פרטי, אבל היא מעדיפה להשתמש גם בתחבורה הציבורית. "אני חושבת שזה חוסך לי פקקים, אבל מהשבוע האחרון זו ממש קטסטרופה. אני לא יודעת מה עדיף כבר, את הרכבת הצפופה או את הפקקים. יש פה דוחק, אנשים אחד על השני. כל שעות הצהריים זה מחנק".
3 צפייה בגלריה
yk14289150
yk14289150
“בשבוע האחרון זה כבר נהיה קטסטרופה”. דוחק בכניסה לקרון הרכבת | צילום: עמית שאבי
פקח שעובר בין הנוסעים ברכבת משתף אותנו בתחושות שלו ואומר כי הוא מקבל המון תלונות מאנשים, "כאילו אני אחראי עליהם ושאצלי יש פתרונות. השעות הכי קשות זה בין 15:00 ל-17:00. צפוף מאוד. כל תקלה שיש מעכבת את כולם". פקחית נוספת משתפת: "אתה חושב שזה יעזור, לעשות כתבה על הצפיפות? יש בעיות של נהגים. אתה היית רוצה לנהוג שעה וחצי ללא הפסקה עם חלון סגור? נהג של אוטובוס, לפחות יש לו חלון. נהג הרכבת, אפילו את זה אין לו".

"טקס מנותק"

האבסורד הנוסף הוא שלשם קיום הטקס, שבו נכחו ראש הממשלה ושרים, חברת 'כפיר', החברה שמפעילה את הרכבת הקלה, הודיעה ביום שישי האחרון - דרך הרשתות החברתיות ולא דרך הודעת דוברות - כי החל ממוצאי השבת ועד סיום השירות ביום ראשון, "הרכבת תפעל במתכונת שירות מקוצר, מתחנת נווה יעקב צפון ועד צומת אורה". למעשה, הרכבת לא הגיעה אתמול לאזור בית החולים עד לסוף היום, ומשתמשיה נאלצו להסתמך על שירות אוטובוסים. אדיר שוורץ, סגן ראש עיריית ירושלים (תנועת התעוררות בירושלים) וחבר דריקטוריון ב"צוות אב לתחבורה" בעיר, החרים את טקס חנוכת הארכת קו הרכבת הקלה. הוא אמר כי, "פשוט מנותק לקיים טקס כשרמת השירות ברצפה, ועוד למען הטקס לפגוע בשירות עוד יותר, דווקא בתחנות שמשרתות את באי הדסה עין כרם. אם אנשי משרד התחבורה היו חיים בשטח, הם היו שומעים מהציבור הירושלמי המון תלונות, מוצדקות במאה אחוז, על חוסר אמינות, תדירות נמוכה, צפיפות גבוהה ואינסוף תקלות.
אני מצפה ממשרד התחבורה להעמיד את כל כלי המשרד בזמן הזה כדי להביא לשיפור השירות במהרה בימינו", נימק שוורץ, שגם יזם לאחרונה דיון בכנסת נגד העלאת מחירי הרכבת: "לא סביר להעלות ב-33 אחוז מחיר של מוצר צריכה בסיסי כמו הרכבת הקלה בירושלים, בה מתבצעות מעל 180 אלף נסיעות נוסע בכל יום. מדובר בגזרה מנותקת - הן ממצבם הכלכלי של תושבי ירושלים, שנמצאת באשכול סוציו-אקונומי 2, והן מרמת השירות הנוכחית של הרכבת".
מרדכי נויגרשל, תושב ירושלים שמשתמש ברכבת מדי יום, משתף אותנו גם הוא בתחושותיו: "גם בבוקר וגם בערב מאוד-מאוד צפוף. לאחרונה נהיה צפוף עד בלתי נסבל. אבל ברור לי שהעומס בגלל שזה דבר חדש, יש לי סבלנות. כנראה שכל שינוי לוקח זמן". מבחינת עליית המחיר אומר מרדכי: "הכל עולה. הספר עולה והלחם עולה. ברור שהייתי מעדיף שלא יעלה, אבל אין חינם. זה לא עובד ככה".
טליה וינברג חיכתה קרוב ל-20 דקות לרכבת בתחנה המרכזית בירושלים, כשהיעד שלה הוא שוק מחנה יהודה. "כמעט התחלתי כבר ללכת ברגל. אולי עדיף. אנחנו יכולים לסמוך רק על התחבורה הציבורית, ומתברר שגם על זה אי-אפשר לסמוך. אנחנו רואים שהביאו קרונות חדשים, אבל הם יותר צפופים, ועכשיו גם העלו את המחיר. האמת שהייתי עושה את זה ברגל אם הייתי יודעת שהרכבת לא תגיע. אני מקווה שמי שצריך לשמוע את זה ישמע, כי לנו האזרחים אין פתרון יעיל, אולי רק הרגליים. ברכבת גם עומדים אנשים מבוגרים לכל אורך הנסיעה, בגלל שאין כמעט מושבים. כשאני עולה על הרכבת אני אפילו לא חושבת לשבת, כי אפילו מבוגרים עומדים. אין כיסאות. רוב האנשים עומדים". אשר, תושב ירושלים, מצטרף לשיחה ואומר כי, "הקרונות יותר צרים. אני לרוב עומד ברכבת ומחזיק עם היד את הלולאה, ואני בן 66. בנוסף לזה, העלו את המחיר".
3 צפייה בגלריה
yk14289148
yk14289148
“אין כסאות, אפילו המבוגרים עומדים” | צילום: עמית שאבי
מעבר לתלונות, היו גם כמה אנשים אופטימיים על הרכבת שאמרו שהצפיפות תעבור ולא צריך להתרגש מזה. אישה נוספת, עולה מאיטליה, אמרה לנו "אני גדלתי באיטליה. שם לא יותר טוב. נכון, צפוף פה ברכבת, אבל טוב בארץ. צריך להגיד את זה".

"פועלים לצמצום היקף התקלות"

מחברת "כפיר" נמסר בתגובה: "לפני כעשרה ימים החלה הפעלת הקו האדום המוארך של הרכבת הקלה בירושלים, והיא כללה הפעלת צי רכבות חדש והסבה של הקו המקורי והרכבות הוותיקות למערכות שליטה ובקרה חדשות. כפי שכבר אמרנו בפעמים קודמות ובדומה לכל תשתית חדשה - ישנן תקלות, ונדרש כיול של המערכות. עם זאת, נדגיש כי מדי יום חל שיפור מתמשך ועקבי בתפקוד המערכות - ונתוני הבקרות מראים זאת. אנו מצרים על אי-הנוחות שנגרמת לנוסעים, מקשיבים כל הזמן לטענות שעולות ועובדים מסביב לשעון על מנת להמשיך בשיפור השירות הניתן לציבור".
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "בדומה להפעלת רכבות חדשות ברחבי העולם, גם בירושלים פעילות הקו המשודרג מעלה אתגרים נקודתיים המשפיעים על יציבות הקו ותדירות הרכבות. בימים אלה, מערכות שונות ברכבת ובמסילה עוברות כיולים אחרונים לצורך שיפור חוויית הנסיעה, ולאחר בחינה עולה כי קיימת ירידה בכמות השיבושים. יצוין, כי ברחבי העיר פועלים קווי שירות אוטובוסים סדירים הפועלים במקביל לרכבת בתדירות גבוהה, לרווחת הנוסעים. עם זאת, יודגש כי נוסעים רבים עדיין מעדיפים לנסוע ברכבת הקלה. משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, צוות תוכנית אב לתחבורה (צתא״ל) ועיריית ירושלים פועלים כל העת מול זכיין הרכבת הקלה בירושלים במטרה לצמצם את היקף התקלות, להגביר את תדירות הרכבות ולהשיב את השירות לשגרה בהקדם האפשרי לטובת רווחת הנוסעים".