בספר הילדים "צ'רלי בממלכת השוקולד", הצעדים הראשונים לעבר המפעל מלאים בקסם ופליאה – ואין מה לעשות, כשמדובר בממתקים, הם תמיד יחזירו אותנו לילדות, לנוסטלגיה. כך גם כשנכנסים למפעל הממתקים של עלית, שמייצר את הממתקים שמלווים אותנו מזה עשרות שנים, וגם בימים מאתגרים.
"אנחנו במפעל הכי מתוק שיש במדינת ישראל", מכריז מנהל המפעל, עומרי פינסקי, מנהל מפעל הממתקים של שטראוס בנוף-הגליל, כשברקע אפשר לראות לוח עמוס בהיסטוריה. על הלוח אפשר לגלות מתי המציאו את המתוקים שנמצאים היום בכל בית, משוקולד ספלנדיד ועד לבזוקה ומסטיק עלמה הנוסטלגי. "יש לנו כמה מוצרים שאנחנו מאוד אוהבים לייצר. טוויסט שאנשים אוהבים, טעמי, טורטית שאנשים כבר מכורים אליה, פסק הזמן שלנו". וכן, אם תהיתם, המפעל אפוף בריח מתוק של שוקולד חלב – שוקולד פרה, ליתר דיוק.
שוקולד, מעבר להיותו מתוק וטעים, הוא גם סוג של נחמה. בטח בימים כאלה. ולראיה שכמעט 98 אחוזים מהעובדים הגיעו לעבוד גם בשיא הלחימה. "מאז 7 באוקטובר, המפעל פה עובד רגיל. לא עצר לרגע, להפך, אפילו עבד יותר". וזה חשוב גם עבור העובדים וגם עבור המדינה שמשוועת לשגרה, לשקט ולרגעים שמחים.
אנסטסיה דוגולוב, מנהלת התהליכים במפעל, אף פעם לא משתעממת בעבודה. "התחושה היא שאני מגיעה הביתה", היא מספרת בחיוך, "אני מרגישה שכל יום אני עושה משהו חדש".
ואיך מסתדרים בתוך הקלחת המיוחדת הזו שבה יש במפעל, שממוקם בצפון, עובדים מכל המגזרים?
"יש פה עובדים מכל המגזרים", מציין פינסקי. "אנשים מבינים שיש לנו מדינה אחת, והמפעל יכול לייצר דו-קיום יפה. אני חושב שאפשר לקחת את המודל שנמצא במפעל והלוואי שנצליח להפיץ אותו לכל המדינה".
חיים זפרני, מנהל תחום חטיפים מתוקים במפעל, הגיע לכאן אחרי שירות ממושך במשטרה, ולדבריו זהו "הצעד הכי חכם שעשיתי בחיים שלי". המצב הביטחוני פגש את חיים מקרוב כאשר בתו גויסה למילואים ברמת הגולן, וגם בתוך הסערה, הוא ומנהלי המפעל חשבו קודם כל על העובדים. "כבר במוצאי שבת של 7 באוקטובר התכנסנו לשיחת זום, כדי לקבוע תוכנית פעולה - איך העובדים חוזרים לעבודה ואיך נעטוף אותם".
"קיבלנו מעטפת מטורפת"
הטלטלה הקשה של אירועי המלחמה פגשה את ליאת בן דוד, מנהלת תחום סביבת עבודה ואיכות סביבה במפעל, ואת בני משפחתה הכי קרוב שאפשר. סתיו, בתה, יצאה לבלות במסיבה – ונפצעה קשה.
"הבת שלי הגדולה, היום בת 23, הייתה בנובה", היא משחזרת. "בשלב מסוים מחליטה החבורה לרוץ ולהתחבא בתוך תעלת ניקוז. החברות החליטו שזה מקום לא מספיק בטוח, אבל סתיו נשארה שם. אחרי שעה בערך הגיע למקום מחבל. הוא הסתכל פנימה, ראה אותה, הכניס את הקלצ'ניקוב ופשוט חורר אותה. 12 כדורים על הילדה שלי. והיא בחיים".
במשך חודשיים המשפחה הייתה צמודה לבת. "קיבלתי מעטפת מטורפת משטראוס, עפרה שטראוס הייתה מבקרת את הבת שלי, יושבת איתה על הדשא והן היו מעבירות ביחד חוויות. זה מאוד חיזק אותי וחיזק את המשפחה".
"אחרי השחרור החלטנו כמשפחה שאנחנו בוחרים בחיים", ממשיכה ליאת. "היום סתיו מטיילת בתאילנד. זה חלק מהריפוי שלה. חלק מהניצחון שלה".
את הכאב צולחים העובדים במפעל ביחד, והמבט קדימה מסייע להם להתמודד. "עוזר לנו לחשוב על העתיד, קדימה", אומרת אנסטסיה, "המטרה שלנו היא לעשות את העתיד יותר טוב עד כמה שאפשר".
"התקווה היא הדבר היחיד שנשאר לנו בחיים האלה", מוסיפה שירין עודה, מפעילה בכירה במפעל, שירין הגיעה אל מפעל הממתקים לפני תשע שנים, כאם לארבעה ילדים מנצרת. זו הייתה הפעם הראשונה שבה יצאה לשוק העבודה בגיל 43, והחיבוק שקיבלה מעובדי המפעל עזר לה להפיג חששות ולהתאקלם. המפעל העניק לה מלגה לתואר ראשון, והיא התקדמה לתפקיד בכיר. "אני אוהבת את כל מה שאני עושה בעבודה. לא ידעתי על עצמי שאני יכולה לנהל", היא אומרת בגאווה.
בראוניז שוקולד פרה עם תלוליות ממרח דובאי
בראוניז שמכינים עם שוקולד פרה מריר ביחד עם תלוליות של ממרח פיסטוק בהשראת ממרח דובאי שגם בתוכו מככב השוקולד רק שהפעם מדובר בשוקולד לבן.
מצרכים לבראוניז:
• 200 גרם שוקולד מריר פרה
• 100 גרם חמאה
• 150 גרם (3/4 כוס) סוכר
• 3 ביצים L
• 100 גרם (3/4 כוס) קמח
• חופן פיסטוקים – לעיטור מעל
לממרח דובאי:
• 1/2 כוס מחית פיסטוק
• 50 גרם שוקולד לבן פרה
• 100 גרם שערות קדאיף
• 20 גרם חמאה
אופן הכנה:
1. להכנת הממרח: חותכים את שערות הקדאיף גס ומטגנים במחבת, עם חמאה, עד שהקדאיף זהוב ממש. מעבירים לקערה. מוסיפים ממרח פיסטוק ומערבבים.
2. ממיסים שוקולד לבן ומוסיפים לקערה. מערבבים ושומרים בצד.
3. להכנת הבראוניז: בקערה שמתאימה למיקרו שמים שוקולד וחמאה וממיסים עד שנוצר רוטב שוקולד חלק. מוסיפים סוכר וטורפים.
4. מוסיפים ביצים, בכל פעם ביצה אחת, וטורפים היטב. מוסיפים את הקמח ומערבבים רק עד שהקמח נטמע.
5. מחממים תנור ל-170 מעלות.
6. מעבירים את תערובת הבראוניז לתבנית משומנת בגודל 20X20 ומיישרים. מניחים תלוליות נדיבות של ממרח פיסטוק על הבראוניז ומפזרים מעל פיסטוקים קצוצים.
7. אופים במשך 20‑30 דקות או עד שהחלק החיצוני יציב והפנימי יציב אבל מעט רך. מצננים, חותכים לקוביות ומגישים.







