פרופ’ חסן דיאב, מרצה לסוציולוגיה בן 71 באוניברסיטת קרלטון באוטווה, הורשע בצרפת בגין הפיגוע המחריד בבית הכנסת קופרניק בפריז ב-1980. האם הוא סוף-סוף יוסגר לצרפת אחר שהורשע ולמרות שהוא טוען כי מדובר בטעות בזיהוי? בעקבות טוויסט מפתיע בפרשה, ייתכן שבקרוב יתקבלו תשובות לשאלות שמעסיקות את צרפת עשרות שנים.
במוצאי שמחת תורה, ב-3 באוקטובר 1980, התפוצץ בשעה 18:38 מטען חבלה במשקל 10 ק"ג שהוצמד לאופנוע מול בית הכנסת ברחוב קופרניק שברובע ה-16 בפריז. הפיצוץ הקדים בדקות ספורות את סיום התפילה, כשבבית הכנסת שהו מעל 300 איש. בפיגוע נהרגו ארבעה עוברי אורח: שלושה צרפתים והישראלית עליזה שגריר, בת 42 במותה. 46 איש נפצעו, במה שהיה לפיגוע הגדול הראשון בצרפת מאז תום מלחמת העולם השנייה. בתגובה לאירוע, 200 אלף צרפתים יצאו לרחובות וצעדו לאות סולידריות.
החוקרים הגיעו למסקנה כי מדובר בפיגוע של "החזית העממית לשחרור פלסטין – המבצעים המיוחדים". אל החשוד, חסן דיאב, הגיעה המשטרה בעקבות תיאור של עובר אורח ופתק בכתב ידו שהשאיר במלון שבו התגורר. הוא אותר בקנדה, שם שימש כמרצה לסוציולוגיה והעביר קורס בשם "צדק חברתי בפעולה". דיאב, שהוא לבנוני שהתאזרח בקנדה ב-1993, ממשיך להכחיש עד היום כי הוא המחבל וטוען כי שהה בביירות באותה העת. אולם השופט החוקר בפרשה, מרק טרווידיק, מצא דרכון שלו ובו הוכחה כי חסן דיאב ביקר מספר פעמים באירופה בדיוק באותה התקופה וב-2023 דיאב הורשע בהיעדרו ונגזר עליו מאסר עולם. מאז, קנדה מסרבת להסגירו, ודיאב הפך בעיני רבים בקנדה לאדם חף מפשע שנרדף על לא עוול בכפו, עמדה שהחזיק בה גם ראש ממשלת קנדה היוצא, ג'סטין טרודו.
אלא שכל זה עשוי להשתנות בקרוב: ציוץ של מנהיג המפלגה השמרנית בקנדה פייר פוליבר, הדורש את הסגרתו, הופץ השבוע מחדש על ידי אילון מאסק וזכה ל-21 מיליון צפיות: "האם רוצח המונים חי בקנדה בחופש מוחלט כפרופסור באוניברסיטה?", הוסיף מאסק לציוץ המקורי של פוליבר, ובכך הצית עניין מחודש בפיגוע הנורא.
לאור התפטרותו של טרודו, קיימת אפשרות כי בבחירות הבאות לבית הנבחרים, באוקטובר 2025, תשמור מפלגתו השמרנית של פייר פוליבר על מקומה הראשון ואולי אף תשיג רוב מוחלט (היום, היא מחזיקה ב-120 מושבים מתוך 338). במקרה כזה, ולאור הציוץ של מנהיג השמרנים, הסגרתו של דיאב נראית שוב אפשרית.









