כבר לפני שבועיים הודיעה היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כי על ראש הממשלה להביא את פיטורי ראש השב"כ לבחינה מוקדמת של הייעוץ המשפטי. אמש, אחרי הודעתו של בנימין נתניהו על כוונתו לפטר את רונן בר, מבלי שהתייעץ עימה, היא כתבה לו כי אינו יכול לעשות זאת "עד בירור התשתית העובדתית והמשפטית ביסוד החלטתך ואפשרותך לעסוק בנושא בעת הזו".
עוד כתבה בהרב-מיארה כי דבריה צוינו בשל "רגישותו יוצאת הדופן של העניין, תקדימיותו, החשש כי ההליך נגוע באי-חוקיות ובניגוד עניינים, ובשים לב לכך שתפקיד ראש השב"כ אינו משרת אמון אישית של ראש הממשלה". כפי שהיועמ"שית כבר הודיעה לנתניהו לפני שבועיים, כדי לפטר את בר יש להבהיר מהם הטעמים הענייניים לכך ויש לאפשר לו להבהיר את עמדתו. כל עוד הדברים לא ייעשו הוא מנוע מהמשך הליך הדחתו.

חוות הדעת הראשונה

בחוות הדעת שכתב המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, גיל לימון, כבר לפני שבועיים, נכתב כי רונן בר הוא שומר סף (בניגוד, למשל, לפיטורי שר הביטחון יואב גלנט שנעשו תוך שימוש בסמכותו הפוליטית והבלעדית של ראש הממשלה, שכן גלנט הוא נבחר ציבור).
על פי חוות הדעת שאליה מחויב נתניהו, הוא חייב להתייעץ עם היועצת המשפטית לממשלה לפני הפיטורים, וגם אז חייב לקבל את הסכמת הממשלה. לדברי גיל לימון, כדי להניע את הפיטורים חייב ראש הממשלה או הממשלה להציג סיבות ענייניות לפיטורים הנשענות על "תשתית עובדתית מוצקה, ללא שיקולים זרים, ובהתאם להוראות הדין לרבות כללי המשפט המנהלי". במילים אחרות, יש לאפשר לבר הליך של שימוע טרם פיטוריו.
אלא שבניגוד לחוות דעתו של לימון, ההחלטה לא הובאה לבחינת היועמ"שית - מה שעלול להקשות על הפיטורים. לכן, בר יכול לעתור לבג"ץ נגד ההחלטה. בעתירה הוא יוכל לטעון כי פיטוריו נעשים על רקע חקירת קטאר-גייט המתנהלת בשב"כ, אודות התנהלות לשכת ראש הממשלה וקשרי העובדים מהמעגל הקרוב של נתניהו עם קטאר.

אירוע משפטי חסר תקדים

מלבד פיטורי ראש השב"כ רונן בר, אירוע דרמטי נוסף בעל משמעויות פוליטיות, משפטיות ומשטריות מרחיקות לכת צפוי לצאת אל הפועל בשבוע הבא: שר המשפטים יריב לוין עתיד להביא לאישור מליאת הממשלה את הצעת ההחלטה להביע אי-אמון ביועצת המשפטית לממשלה, בהרב-מיארה. זאת במטרה להניע מהלך לפטר אותה באמצעות ועדת איתור כעבור מספר חודשים.
גם פיטורי בהרב-מיארה הם פיטורי שומרת סף, בדומה לפיטוריו של רונן בר. מכיוון שצפוי שהיועמ"שית תגן על בר נגד פיטוריו, יהיה כאן אתגר משפטי יוצא דופן - שני שומרי סף מהבכירים ביותר, למעשה ניצבים באותה המשבצת.
שר המשפטים לוין, הגיב אמש בעוד מתקפה על היועמ”שית: “חוק השב”כ קובע כי הממשלה רשאית להפסיק את כהונתו של ראש השירות לפני תום תקופת כהונתו. את החוק הזה אמורה להכיר גם היועצת המשפטית לממשלה. במקרה ומישהו התבלבל, ישראל היא דמוקרטיה, וכולם, כולל היועצת, כפופים לחוק. אסור להיכנע לאיומים או לנסיונות לשלול מהממשלה את סמכותה. הכניעה לאלימות ולסרבנות היא שהביאה אותנו להיעדר המשילות הנוכחי”.