הכנסת אישרה אתמול ברוב של 66 נגד 52 את תקציב המדינה לשנת 2025, שלושה חודשים באיחור, כאשר ברבע הראשון של השנה המדינה התנהלה בתקציב המשכי לא אקטואלי שפגע באזרחים. מה שאישרו חברי הקואליציה אתמול הוא תקציב עמוס בגזירות, ללא שום מנופי צמיחה, חסר רפורמות משמעותיות, בעצם בלי כלום שיועיל לאזרחי ישראל.
בשתי מילים תקציב המדינה לשנת 2025 הוא תקציב רע. בשלוש מילים – התקציב רע מאוד. זהו התקציב הגדול ביותר אי פעם, 620 מיליארד שקל, עם תקציב ביטחון ענק של כ-110 מיליארד שקל, תקציב חינוך מקוצץ של 92 מיליארד שקל ותקציב בריאות לא מספיק של 60 מיליארד שקל.
לצד אלה, כולל התקציב כספים קואליציוניים של 5.4 מיליארד שקל למטרות שלרובן אין שום קשר למלחמה, למיגור העוני ולתוכניות שיקדמו את המשק להישגים בשנה כה חשובה למדינה ולמשק. אפילו ועוד: משרד ממשלתי מיותר אחד לא ייסגר השנה, אף שבהצעת התקציב הומלץ לסגור לפחות חמישה משרדים.
אולם, למרות כל אלה סבור שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי "המצב פנטסטי". כך לפחות הגדיר אתמול בנאומו בכנסת שר האוצר את מצבו של המשק הישראלי. חברי אופוזיציה וכלכלנים פרצו בצחוק. התקציב גירעוני במיוחד – 4.7% גירעון, שעלול לגדול גם ל-4.9% – כל מדרגות המס והקצבאות (למעט קצבת הילדים) הוקפאו, שיעור המע"מ עלה, תשלומי הביטוח הלאומי ומס הבריאות עלו ותקציבי השירותים לאזרחים, בכל תחומי החיים, קוצצו. זה מצב פנטסטי?
לעומת שר האוצר, סבורים כל ראשי מפלגות האופוזיציה שמדובר בתקציב רע במיוחד וחלקם אף הגדירו אותו כ"שוד הקופה הציבורית". הנזק בתקציב הזה גבוה. מאחר שאין בו שום רפורמות – שנת 2025 תהיה שנת צמיחה אבודה. מאחר שהמסים עולים והאינפלציה עוד כאן – שיעור העוני יעלה. מאחר שאין בתקציב סעיף אחד שיוזמת הממשלה למאבק בהתייקרויות – האינפלציה תישאר עימנו לאורך השנה והפחתת הריבית תהיה, אם בכלל, מועטה.
וכל זה קורה כאשר המלחמה מתחדשת, עשרות אלפי מפונים לא יכולים לחזור לבתיהם, עסקיהם של אלפי מילואימניקים סגורים או מצויים בסכנת פשיטת רגל. וככלל: במקום להגדיל את תקציבי הרווחה, הבריאות והחינוך – מה שיגדל עוד הוא תקציב הביטחון.
סמוטריץ' אמר כי "המשק הישראלי משגשג". ובכן, בעניין אחד מסכימים הכל – גם בכירי משרד האוצר ובוודאי ראשי משרדי הכלכלה, העבודה, בנק ישראל, הבנקים ובתי ההשקעות, וגם המוסדות הכלכליים הבינלאומיים: המשק הישראלי תקוע בצמיחה לנפש שקרובה לאפס וכבר מצוי בשנה אבודה, כאשר התקציב שאושר אתמול בכנסת מבטיח שבשנה הזאת המשק הישראלי בוודאי לא ישגשג.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' סבור כי "המצב פנטסטי". התקציב גירעוני, מדרגות מס וקצבאות הוקפאו, המע"מ עלה, תשלומי הביטוח הלאומי ומס בריאות עלו, השירותים לאזרח קוצצו. זה פנטסטי?







