הגזירה שהייתה אמורה לזעזע את ענף המסעדנות בוטלה ברגע האחרון. רשות המסים הודיעה כי היא חוזרת בה מהכוונה להטיל מס ערך מוסף (מע"מ) על טיפים המשולמים למלצרים, טבחים ושאר עובדי המסעדות ובתי הקפה בישראל. על פי התוכנית המקורית, החל מ-1 ביוני 2025 היה אמור להיכנס לתוקפו החיוב במע"מ על תשר (טיפ), מהלך שהיה מביא לעליית מחירים מיידית במסעדות ולפגיעה חמורה בהכנסות העובדים.
מדובר בהכרעה דרמטית שהגיעה לאחר מאבק ציבורי ממושך ועיקש שנמשך למעלה משנתיים. בראש המאבק עמדו נציגי לשכת יועצי המס ואיגוד המסעדות, שליוו אותו בעתירות משפטיות, בהליכי חקיקה ובהתדיינויות מול רשות המסים. למרות ההתעקשות החוזרת והנשנית מצד הרשות לקדם את החלת המע"מ, בסוף השבוע האחרון נפל הפור – והרשות נסוגה מהמהלך.
במכתב רשמי ששיגר מנהל רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ', אל נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, ואל יו"ר איגוד המסעדות, יקיר ליסיצקי, נכתב באופן חד-משמעי כי "תשר הניתן לעובד שכיר במסעדה לא יהיה חייב במע"מ, כל עוד הוא ניתן באופן וולונטרי, מתועד ביומן השירות של המסעדה, ומדווח כנדרש בתלוש השכר של העובד". המשמעות: גם לאחר 1 ביוני, המע"מ ייגבה מההכנסות של בתי העסק עצמם – אך לא מהטיפים שמקבלים העובדים.
החלטה זו התקבלה לאחר סבב ארוך של דיונים מקצועיים מול רשות המסים, שהובלו במאמץ משותף על ידי לשכת יועצי המס ואיגוד המסעדות. המטרה הייתה אחת – להסיר את האיום הכלכלי הרובץ מעל הענף, לייצר ודאות משפטית וכלכלית לבעלי העסקים ולעובדים כאחד, ולהסדיר את הסוגיה הרגישה והמורכבת אחת ולתמיד.
ראוי להזכיר כי עוד ביולי 2024 פירסמה רשות המסים הודעה רשמית שבה נאמר כי החל מ-1 ביוני 2025 יוטל מס על כל הטיפים, וזאת לכאורה כהכרעה סופית. אלא שבפועל, ההתנגדות הציבורית והמשפטית רק הלכה והחריפה. במכתבו המסכם, ששלח נשיא לשכת יועצי המס לראש הרשות, פורטו נימוקים מקצועיים וחוקיים מובהקים, המדגישים כי אין לראות בתשר הכנסה של העסק – ולכן אין להטיל עליו מע"מ. לשכת יועצי המס הדגישה כי הטיפ הוא הכנסה ישירה של העובד, ולכן החלת מע"מ עליו תחרוג מהמסגרת החוקית וההגיונית של מערכת המס בישראל.
המכתב שהועבר כלל גם אזהרה ברורה מפני ההשלכות הצפויות – הן הכלכליות והן הציבוריות – של המהלך, אם ייושם. בין השאר, הוזכרו פגיעות קשות בשכרם של העובדים, חשיפה משפטית לבעלי מסעדות, וכן עלייה ישירה במחירים שיחושו כלל הסועדים.
במקביל לפעילות המקצועית, יזמו לשכת יועצי המס ואיגוד המסעדות מהלך פוליטי בשיתוף עם יו"ר הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ אליהו רביבו (הליכוד). יחד הוגשה הצעת חוק הקובעת פטור קבוע ממע"מ על טיפים – הצעה שעברה בקריאה טרומית וזכתה לתמיכת ממשלה רחבה. על פי גורמים המעורבים בתהליך, הייתה זו אחת הסיבות המרכזיות שדחפו את רשות המסים לקבל את ההכרעה הסופית.
יצוין כי הסוגיה הזו מלווה את ענף המסעדנות כבר עשרות שנים. מחלוקות מקצועיות, חוות דעת משפטיות מנוגדות, פסקי דין בבתי משפט מחוזיים ועליון, וניסיונות חוזרים ונשנים של הרשות להטיל את המס – כל אלה יצרו אווירה של אי-ודאות וחשש תמידי בקרב בעלי המסעדות ועובדיהם. כעת, לראשונה, נראה שהנושא נסגר באופן סופי.
ראשי לשכת יועצי המס ואיגוד המסעדות מסרו ל"ממון" ול-ynet כי הם מברכים על ההחלטה החשובה של רשות המסים, ורואים בה ניצחון ציבורי מהמעלה הראשונה. הם התחייבו להמשיך ללוות את יישום ההחלטה, במטרה להבטיח שזו תיושם באופן מלא ובר קיימא.
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס: "הישג היסטורי. לשכת יועצי המס, שחבריה מלווים את בעלי העסקים בענף המסעדנות, עמדה בחזית המאבק כדי למנוע פגיעה חמורה בפרנסתם. אני שמח שמנהל רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ', השתכנע בסופו של דבר מהטיעונים המקצועיים שהצגנו בפניו לאורך שעות רבות של דיונים. מדובר במנהיגות מקצועית אמיצה. ללא הירתמותו של ח"כ אליהו רביבו, והצעת החוק שיזמה הלשכה, לא היינו מגיעים לתוצאה הזו. גם המאבק הציבורי שניהל יקיר ליסיצקי באומץ ונחישות תרם רבות להכרעה".
יקיר ליסיצקי, יו"ר איגוד המסעדות בישראל, סיכם: "במשך שנים רבות ענף המסעדות התמודד עם איום מתמשך ואי-ודאות משפטית. כשהתמניתי לתפקיד, שמתי לעצמי למטרה לסיים אחת ולתמיד את הסאגה הזו. ההכרעה הזאת לא רק מחזקת את בעלי המסעדות, אלא גם מעניקה ביטחון לעובדים בענף שסובל ממחסור חמור בכוח אדם. אני מודה לח"כ רביבו ולעו"ד אהרונוביץ', וגם לירון גינדי שפעל ללא הרף להסרת האיום הזה".
יקיר ליסיצקי, יו"ר איגוד המסעדות בישראל: "הענף התמודד עם איום מתמשך. ההכרעה הזאת לא רק מחזקת את בעלי המסעדות, אלא גם מעניקה ביטחון לעובדים"









