גם במונחים ישראליים, השנים האחרונות היו מאתגרות ביותר עבור הגליל המערבי – תושבים ותיירנים כאחד. "היו לנו קורונה, פרעות בעכו ואז הגיעה המלחמה", מסבירה מיכל שילוח גל-נור, מנכ"לית עמותת זמן גליל מערבי המקדמת את התיירות במרחב, מה גרם למבקרים לא להגיע לאזור. "לא ביטלנו אף פסטיבל, אבל הקהל היה מקומי. אף אחד לא הגיע מהמרכז ובמלחמה גם לא היה ג'י-פי-אס".
כעת מגיע האירוע הגדול הראשון המבקש להחזיר את הגליל המערבי למפת התיירות של המטייל הישראלי – פסטיבל אביב זמן גליל מערבי. זו מסורת שמתקיימת בחבל הארץ היפה הזה כבר 12 שנה, פרט למהדורת החורף האחרונה, שנערכה בגבעתיים. במהלך סוף השבוע שייפתח ב-22 במאי, יציעו כאן אירועי קולינריה, תרבות, מוזיקה, אמנות וטיולים. המבקרים יחוו מפגשים בין יוצרים גליליים, ובהם חיבורים מקוריים בין עולמות הקולינריה, האמנות, הרוח והטבע. בפינות חמד ייחודיות יתארחו בשלנים, אמנים, יוצרים ומדריכי סיורים – כולם חברי קהילה תיירותית אחת, שחוגגת את העונה הכי יפה בגליל.
"אנחנו מאמינים במפגש האנושי, על זה מתבססת התיירות", אומרת שילוח גל-נור. "משתתפי הפסטיבל הם מייקרים. זה כמו להתוודע לזה שמלפפון לא גדל בסופר ושוקולד זה לא רק שוקולד פרה".
תפרט האירועים מגוון. חוויות קולינריות בהובלת שפים, בשלניות ואופים מהאזור, למשל סדנה שבה נוהאד ביסאן וחגית לידרור, יוצרות קולינריות שהתאהבו בשוקולד, יפגישו את המשתתפים, בבית אבן בלב הטבע הגלילי, עם מגוון סוגי שוקולד מהעולם וילמדו כיצד להכין ממנו מגוון מטעמים שתיקחו הביתה. אצל יערית שטרן ביישוב מורשת תתקיים ארוחת ערב אינטימית, שבה היא תארח את סבתא מהא מחורפיש, במפגש חוצה תרבויות שכולל גלגול עלי גפן משותף, סיפור חיים וארוחה דרוזית-קונדיטורית.
ויהיו גם מפגשים עם יוצרים, כמו למשל "בוחרות באור" בקיבוץ כפר מסריק, המפגיש את תינה ח'טיב מבית המלבי בעכו עם האמנית והפסלת יעל נתנאל. ערבייה ויהודייה שפרצו גבולות אישיים וחברתיים, בשיחה מעוררת השראה על התגברות, יזמות נשית ויצירה. בפסוטה מציעים סיורים, טעימות ומפגשים עם נשים פורצות דרך – בבית רימא – גלריה לאמנות, הפועלת בבית משפחתי עתיק, שמפגיש בין תרבות, זיכרון ויצירה בהובלת רימא, ואצל אביבה ח’ורי, בשלנית מחוננת עם סיפור חיים מרגש. ויהיו גם טיול (מסלול הליכה בהר כמון בשילוב סדנת אפייה בדואית וארוחה), סיור בטבע ובתרבות בפסוטה, ואפילו סנפלינג לעומק מערת זווית, בהדרכת כרמית ארבל רומבק.
בעקבות הפסטיבל יצאנו למסע בין חמש תחנות גליליות שיארחו בו מפגשים ייחודיים בין עולמות תוכן שונים. עשרות אירועים כאלה יתקיימו בסוף השבוע של הפסטיבל, ומומלץ לשלב ביקור בהם עם טיול בטבע. עוד פרטים על הפסטיבל תמצאו באתר עמותת התיירות זמן גליל מערבי.

קפה אחו, כליל: חצ'פורי מעשה ידיכם

את "קפה אחו", קרון קפה מטופח בכליל, בנה הדו לסרי, ממש כפי שכל פריט שיוצא ממטבחו הוא מעשה ידיו. הוא חי כבר חמש שנים בכליל, יישוב קהילתי אקולוגי, הנמצא כעשרה קילומטרים מנהריה. בהתאמה, כל החשמל בקפה הוא חשמל סולרי המגיע מביתו. אבל אם תשאלו את לסרי, מה שמזין אותו באנרגיה הוא האחו שבו נבנה הקפה, המנוקד עצי זית עתיקים ומתהדר בנוף הגליל. "אני מאוד אוהב לראות איך הפנים של אנשים משתנים כשהם נכנסים לכאן ומבינים שזהו מרחב שונה", אומר לסרי, כשלידו מונח קנקן ובו קוקטייל ערק, מיץ תפוחים, סודה ושלל עשבי תיבול, כולל עלי גרניום.
5 צפייה בגלריה
 הדו לסרי ועדי שמואל (עדוש) בכליל. חצ'פורי ממולא
 הדו לסרי ועדי שמואל (עדוש) בכליל. חצ'פורי ממולא
הדו לסרי ועדי שמואל (עדוש) בכליל. חצ'פורי ממולא
עצי הזית העתיקים הם נוף הולם לאוכל ב"קפה אחו", למשל ברוסקטה עם שמנת, ממרח פלפלים ובצל (30 שקל), חצ'פורי (17 שקל) ומשקה היביסקוס קר (14 שקל). לסרי, שהצטייד בטאבון לפני חצי שנה, מעיד שהחיבור לבצק הוא התאהבות. ההתאהבות הזו מביאה אותו לארח בפסטיבל האביב את עדי שמואל (עדוש), מקיבוץ בית העמק, שהקורונה גרמה לה לזנוח את פרנסתה כגננת ולהקים עסק לסדנאות אפייה, בישול וקייטרינג בוטיק. בפסטיבל הם יערכו סדנה שבה המשתתפים יקבלו כדור בצק מוכן, רך ואלסטי, ויתקינו ממנו את החצ'פורי של הדו במילוי של עדוש. לסיום תתקיים ארוחה משותפת שתכלול את המאפים ולצידם סלטים, ירקות, מטבלים וכוס ערק. האווירה היוונית בחינם.
קפה אחו, כליל, שלישי-שישי, 16:00-9:00. הסדנה תתקיים בשבת, 24.5, 13:00-10:00. 200 שקל למבוגר, 125 שקל לילדים מגיל שש. טלפון: 072-397112.

סטודיו חסי נוה, בוסתן הגליל: רוקחות טבעית ואמנות יפנית

לכאורה, קשה למצוא קשר בין אמנית ויוצרת בטקסטיל לבין רוקחת. אבל מתברר שבמסגרת המפגשים בגליל המערבי הכל אפשרי. אמנית הטקסטיל היא חסי נוה, שעל קירות הסטודיו שלה בבוסתן הגליל מוצג פועלה, שנע בין צביעת בדים, אריגה, רקמה, קווילט ועוד. "אני מנגישה את הנושא לבנות הצפון, ומגיעים אליי לסדנאות מכל הארץ", מספרת נוה, שמפעל חייה הגיע לשיא דווקא בתקופת המלחמה: "שלושה שבועות אחרי תחילת המלחמה, כשכולם נכנסו לקיפאון, יזמתי פרויקט בשם 'חוטים של תקווה'. אנשים שלחו אליי לסטודיו ריבועי בד ויצרנו שמיכה עם מעל 80 ריבועים", היא מספרת בגאווה, וידיה העדינות פורסות שמיכת ענק המחברת דאגות ופחדים עם תקוות וחלומות. "זה הוציא אנשים מהבור האפל שהם היו בו, והחזיר אותם ליצירה".
תמרה קופרשטיין עוסקת ברוקחות טבעית כ-25 שנה, תחת המותג "תמרה הרבס". עבודתה ומקור השראתה נטועים בכליל, שם היא חיה ויוצרת. ניסיונה העשיר מתמקד בהכנת מרקחות קלאסיות עתיקות יומין – איורוודיות, מערביות והשילוב ביניהן. "יש לי 50 מוצרים, טיפוליים וקוסמטיים. מוצרים קטנים אבל מצילי חיים. יש מוצר שהוא ממש תיק עזרה ראשונה, יעיל נגד חתכים וכוויות", היא אומרת.
5 צפייה בגלריה
yk14356124
yk14356124
חסי נוה ותמרה קופרשטיין בבוסתן הגליל. צמחי מרפא ואמנות יפנית
בפסטיבל יעבירו השתיים בסטודיו של חסי סדנה שתשלב בין חוכמת צמחי המרפא לאמנות יפנית מסורתית. המפגש יתחיל בהדגמה של רקיחת משחה רפואית טבעית ויוד קלנדולה, ויעבור לתפירת תיק עזרה ראשונה יפני בעיצוב אישי שישמש לשמירה על צמחי המרפא והתכשירים שתרקחו.
סטודיו חסי נוה, בוסתן הגליל, חמישי, 22.5 ב-10:00. 250 שקל. טלפון: 072-3971218

הגלריה של קובי סיבוני, לוחמי הגטאות: שוקולד ואמנות

כמעט כל סנטימטר בסטודיו-גלריה של קובי סיבוני בקיבוץ לוחמי הגטאות מוקדש ליצירת אמנות מחוטי מתכת. גלילי חוטי המתכת שעל המדפים יהפכו בקרוב גם הם לעבודות, שניתן לתמצת אותן במילה אחת: וואו.
"כשהייתי בכיתה ג' אבא שלי הביא לי סליל של חוט נחושת. הוא היה מסגר ורתך והיו בבית המון חומרים", מספר סיבוני. "הוא אמר לי: בוא תראה מה אתה יכול לעשות עם זה. יצרתי פסל של מקק שאני שומר עד היום", הוא אומר ושולף את היצירה. "אחר כך התקדמתי לדברים מורכבים יותר, רציתי לייצג את העולם בחוט נחושת". והוא עושה זאת כבר 25 שנה. אחרי הצבא למד בבצלאל עיצוב תעשייתי, וגם את פרויקט הגמר שלו, מקלט רדיו, הוא שומר עד היום.
פסטיבל האביב יפגיש בין סיבוני לבין ד"ר שלומית זמיר, מהנדסת חומרים שעבדה בתפקידי ניהול בכירים ברפאל, והחליטה לפני שמונה שנים לעזוב הכל ולהגשים את חלומה – ולעסוק בשוקולד. "רציתי גם להקים מקום שבו אוכל להעסיק את אחי, מתמודד נפש, ואנשים כמותו", מספרת בעלת בוטיק השוקולד Odette ברגבה, שהפרלינים וטבלאות השוקולד שיוצאים תחת ידיה הם לגמרי יצירת אמנות.
5 צפייה בגלריה
 קובי סיבוני וד"ר שלומית זמיר בלוחמי הגטאות. אמנות מתוקה
 קובי סיבוני וד"ר שלומית זמיר בלוחמי הגטאות. אמנות מתוקה
קובי סיבוני וד"ר שלומית זמיר בלוחמי הגטאות. אמנות מתוקה
"נושא המפגש בינינו הוא אמנות ויצירה בחומר, ושוקולד הוא חומר", ממשיכה זמיר. "זו עבודה מאוד תרפויטית. אני יכולה להיות 24 שעות ביממה בסטודיו ולא מרגישה שאני עובדת, אני יוצרת". המפגש יזמין את המשתתפים להיכנס לעולמם של השניים, שיחשפו את מסעם האישי, ויספרו איך נוצרת השראה וכיצד חומר גולמי הופך לרגש. "זו בעצם תערוכה עם טעימות", מסכם סיבוני.
סטודיו "קובי סיבוני", קיבוץ לוחמי הגטאות, שישי, 23.5, 15:00-10:00. 40 שקל למשתתף כולל טעימות שוקולד (מתאים מגיל עשר). טלפון: 072-3941118

יקב פלך, קיבוץ פלך: סדנת יין

אחת מהדרכים הצדדיות שיוצאות מכביש 85 מתפתלת בין יישובים וגבעות מוריקות ומסתיימת בפלך – קיבוץ בן 100 תושבים בלבד, שהוקם ב-1982 על ידי גרעין השומר הצעיר ותושביו מקיימים אורח חיים בלתי שגרתי של חלוקה לקבוצות. בסוף הקיבוץ מסתתר יקב פלך, יקב צעיר, תינוק ממש, שהוקם ב-2022 וקיים בציר ראשון ב-2023. בפסח האחרון נפתח להרצה מרכז המבקרים ששוכן על גבעה הצופה לנופים הפנורמיים של המועצה האזורית משגב.
"הפרויקט התגלגל לי בראש במשך שנה לפני שהובא לאישור הקיבוץ", מספר היינן, איתי ביי. הוא נכנס לעולם היין ב-2013, אז נסע לאוסטרליה, לא פחות, כדי להכיר את עבודת ייצור היין. הוא למד בארץ לימודים עיוניים בנושא והשלים תואר בדיז'ון בצרפת. אחרי שהסתובב בעולם, חזר והשתלב ביקב דלתון לשמונה שנים. "ואז התחיל הרומן שלי עם פלך", מספר ביי, שמגדיר את עצמו "לא חבר קיבוץ אלא חבר של הקיבוץ. אני היינן היחיד על ההר, אז פנו אליי".
5 צפייה בגלריה
 סדנת יין בקיבוץ פלך. לשתות מול נוף
 סדנת יין בקיבוץ פלך. לשתות מול נוף
סדנת יין בקיבוץ פלך. לשתות מול נוף
ביקב הקטן מייצרים 12 אלף בקבוקים בשנה. בקולקציית היינות שני אדומים, שני לבנים ורוזה אחד, עם שמות עבריים – גלי, קרן, דניאל, שירה ותומר. במרכז המבקרים אפשר לטעום מהם לצד פלטת גבינות ופוקצ'ה מהטאבון.
בפסטיבל האביב יקיים היקב סדנת מבוא לעולם היין עם יינן היקב, שבמהלכה יימזגו חמשת יינות היקב לצד גבינות גליליות ולחם מקומי. בסדנה יעלו סוגיות כמו למה מסובבים את הכוס ומדוע כדאי להשתמש במרקקה.
יקב פלך. הסדנה תתקיים בשישי, 23.5, 14:30-12:00. 189 שקל לאדם. תיאום ביקור במרכז המבקרים באתר היקב או בטלפון: 072-3971207

מסעדת אדלינה, כברי: מחול וקולינריה

מסעדת "אדלינה" שזורה בחוויות של לא מעט ישראלים מטיולים בצפון ב-22 השנים האחרונות. היא זכתה למעמדה בזכות המטבח הים-תיכוני עם השפעות ספרדיות-קטלאניות וגם הודות למרפסת הגדולה מול מטעי בננות והים התיכון שבאופק. כך הפכה הפאייה עם שרימפס, מולים, סרטנים, חלקי דגים וזעפרן לאחת ממנות הדגל של האזור.
5 צפייה בגלריה
 להקת המחול הקיבוצית ב"אדלינה", כברי. לרקוד ולאכול
 להקת המחול הקיבוצית ב"אדלינה", כברי. לרקוד ולאכול
להקת המחול הקיבוצית ב"אדלינה", כברי. לרקוד ולאכול
"בשנה וחצי האחרונות גם אדלינה ספגה טלטלות קשות, אבל אנחנו כאן כדי להישאר", מכריז אמיר אופנהיימר, הבעלים, מול השמש שמזדחלת לאיטה לכיוון הים, אל עוד שקיעה מרהיבה שתצבע את המרפסת המפורסמת בצבעים זהובים כמו הזעפרן בפאייה. כרגע המסעדה פתוחה במתכונת חלקית, אבל הסועדים שחזרו ועוד יחזרו, יביאו איתם גם את שעות הפעילות הרגילות.
בפסטיבל האביב תתארח במרפסת של "אדלינה" להקת המחול הקיבוצית, לאירוע המשלב אמנות וקולינריה. זה מתחיל עם כוס למברוסקו, ממשיך עם מופע רקדני להקת "קיבוצית 2" בשיתוף הקהל ("זו הייתה פנטזיה שלנו הרבה זמן, לרקוד על המרפסת הזו", אומרים בלהקה) ומשם לבראנץ' הכולל סלטים ומנה עיקרית לבחירה.
אלדינה בקיבוץ כברי, רביעי-שבת, 22:00-10:00. המופע בפסטיבל יתקיים בשישי, 23.5 ב-11:00. 225 שקל (ניתן לרכוש כרטיס למופע בלבד ב-150 שקל).
טלפון: 072-3970884

טעמי וצלילי הגליל

עוד יריד גלילי יתקיים בשישי הקרוב (16.5): "יריד טעם הגליל ה-12" עם מוזיקה שמחה בלייב, שבו תוצג מיטב תוצרת הגליל ביקב כישור. ביריד יהיו דוכנים של יצרני בוטיק קולינריים, אמנים ויוצרים, חקלאים ועוד. בין היתר יפגשו המבקרים את היינות מהיקבים משק אופיר, לטם וכישור, הבירות של בירה מלכה, הגבינות של חוות רום והגלידה של גלידה בוזה ועוד. יהיו גם תזקיקים של מזקקת יוליוס ומאפים של תושה בייקרי, שני עסקים שהיו סגורים כשנה וחצי וחזרו לעבוד לאחרונה. הילדים ייהנו מסדנאות יצירה של סטודיו כביסה צבעונית, ומי שיהיה במקום ב-14:00 ייהנה גם מדרינק ללא תשלום.
יריד טעם הגליל, 16.5, ביקב כישור. כניסה חופשית בהרשמה מראש באתר עמותת התיירות זמן גליל מערבי.