"בקרוב אודיע את ההודעה החשובה ביותר שמסרתי אי פעם", כך כתב אמש נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ברשת החברתית שלו. זמן קצר לאחר מכן הגיעה הודעה רשמית מחמאס: נשחרר את החייל החטוף עידן אלכסנדר.
בארגון הטרור אמרו כי שחרור אלכסנדר יהיה חלק מהצעדים שננקטים לטובת השגת הפסקת אש ברצועת עזה, לצד פתיחת המעברים והעברת הסיוע ההומניטרי. ישראל, שלא הייתה בסוד המגעים, לא תשחרר מחבלים עבור אלכסנדר.
שליחו של טראמפ למזרח התיכון סטי
ב וויטקוף עידכן במקביל את הוריו של אלכסנדר, אזרח אמריקאי, במהלך הצפוי. אימו של אלכסנדר וגם וויטקוף החלו אמש לעשות את דרכם לישראל, והם צפויים להיפגש בארץ לפני השחרור - שצפוי להתבצע תוך 48 שעות מההכרזה עליו. בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי השחרור יהיה מחר. לפי מקורות בחמאס שצוטטו בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון בשפה הערבית, וויטקוף נפגש אתמול ושלשום בדוחא עם מנהיגי ארגון הטרור, ובראשם חליל אל-חיה. המקורות טענו כי השיחות, שבהן משתתפות קטאר ומצרים, "מגלות הפעם אופטימיות לגבי האפשרות להגיע להסכם".
למרות שישראל לא הייתה מעורבת, בדיון החסוי בוועדת החוץ והביטחון שהת
קיים כמה שעות קודם לכן אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי קיימת אפשרות שחמאס ישחרר בימים הקרובים את אלכסנדר כמחווה לטראמפ. לדברי חלק מהמשתתפים בדיון, נתניהו אמר כי "ייתכן שתהיה ג'סטה" של חמאס כלפי טראמפ, והוסיף: "אנחנו בימים קריטיים, לא על הכול אני יכול להרחיב. ייתכן שיהיה חלק א' של מתווה וויטקוף". המשתתפים אמרו גם כי רה"מ דיבר על כך "בצורה מבולגנת ולא קוהרנטית", ולא ניתן היה להבין אם כוונתו לשחרור 11 חטופים החיים במסגרת המתווה - או רק חלקם.
הדברים הגיעו לאחר שבצל הדיווחים על משבר ביחסים בין נתניהו לטראמפ, והחלטת האחרון "לדלג" על ישראל בביקורו במזרח התיכון, בכיר פלסטיני אמר אתמול לרויטרס כי חמאס מנהל שיחות עם ממשל טראמפ על הפסקת אש ברצועת עזה והכנסת סיוע הומניטרי אליה. בכיר בחמאס אמר לרשת "אל-ג'זירה" כי המו"מ עם ארה"ב נמשך כבר כמה ימים.
לאחר הכרזת חמאס, אמרו בלשכת נתניהו כי “ארה”ב הודיעה לישראל על כוונת חמאס לשחרר את החייל עידן אלכסנדר כמחווה לאמריקאים, וזאת ללא תמורה או תנאי. ארה”ב מסרה לישראל שמהלך זה צפוי להוביל למו”מ לשחרור חטופים במתווה וויטקוף המקורי - שישראל כבר קיבלה. ישראל נערכת לאפשרות שמהלך זה יתממש. על פי מדיניות ישראל, יתקיים המו”מ תחת אש תוך מחויבות להשגת כל מטרות המלחמה”. מנגד, גורמים בחמאס מסרו לאתר הפלסטיני “סדא ניוז” כי בהמשך יסוכם על הפסקת אש מוגבלת בזמן שבמהלכה ינוהל מו”מ על סיום המלחמה ושחרור כלל החטופים שנותרו, וכן הכנסת סיוע מיידית לעזה.
משפחת אלכסנדר מסרה אמש כי היא "נמצאת בקשר רציף עם הממשל האמריקאי בהקשר להיתכנות שחרורו הצפוי של עידן בימים הקרובים. כאזרח וחייל ישראלי ואזרח אמריקאי, מדינת ישראל וארה"ב מחויבות לשלומו ובטחונו ולהשבתו הביתה בבטחה כמו גם מחויבותה של ישראל לוודא את השבתם של כל שאר 58 החטופים ללא דיחוי. אסור להשאיר אף חטוף או חטופה מאחור".
גם ממטה משפחות החטופים מסרו: "השבתו של עידן מוכרחה להיות התחלתו של הסכם אחד שישיב את כל 59 החטופים והחטופות. ישנו רק הסכם אחד מוסרי, ראוי ונדרש: השבה מיידית של כל החטופים והפסקת המלחמה. זוהי קריאת חירום: זה הזמן להביא לפריצת דרך במו"מ. האחריות היא על ממשלת ישראל. אסור להשאיר אף אחד מאחור".
התקדמות במו"מ עם איראן
מוקדם יותר דיווחה רשת NBC כי טראמפ היה מתוסכל מהחלטתו של נתניהו להתחיל במתקפה צבאית חדשה בעזה, שאותה הנשיא רואה כסותרת את תוכניתו לשיקום הרצועה. לדברי גורמים שמעורים בפרטים, בשיחות פרטיות אמר טראמפ כי המתקפה הישראלית החדשה בעזה היא "מאמץ מבוזבז", משום שהיא תקשה על השיקום.
לפי הדיווח ב-NBC, מפי גורמים בארה"ב ובמזרח התיכון, המתיחות בין נתניהו וטראמפ התגברה גם סביב המו"מ הגרעיני עם איראן, כאשר בביקורו בבית הלבן קיווה נתניהו שטראמפ יבטיח סיוע אווירי אמריקאי למבצע ישראלי אפשרי באיראן - ונדהם כשהודיע במקום זאת כי יסכים לשיחות ישירות. אתמול הודיעו ארה"ב ואיראן כי סיימו בעומאן את סבב השיחות הרביעי ביניהן, ובעוד איראן הגדירה את השיחות שהתקיימו הפעם "קשות ומועילות", גורם אמריקאי בכיר אמר כי ארה"ב "מעודדת" מתוצאות הדיונים.
נדבך נוסף למשבר ביחסים, כך דווח, הוא הצהרת טראמפ על הפסקת המבצע בתימן - שהותירה את רה"מ מופתע וזועם. נתניהו מצידו אמר אתמול בוועדת חוץ וביטחון כי אין מחלוקות עם טראמפ, וכי הם מקיימים שיחות קבועות. לדבריו, "יש להם את האינטרסים שלהם, אבל אנחנו עובדים בשיתוף פעולה".
מתנת ענק מקטאר
הביקור של טראמפ במזרח התיכון יחל היום. תחילה הוא יבקר בסעודיה, כאשר העיתון הפלסטיני "אל-קודס" דיווח מפי מקור עלום שם כי בפגישה שיערוך שם טראמפ עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן ישתתף גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בבית הלבן הכחישו את הדיווח הזה, שטען גם כי נשיא סוריה אחמד א-שרע (אל-ג'ולאני) ונשים לבנון ג'וזף עאון ינכחו בפגישה. עוד נכתב כי בן סלמאן "מצפה לקבלתו של טראמפ את התנאי הסעודי להקמת מדינה פלסטינית. השגת תנאי זה תהווה את אחד ההישגים הגדולים והחשובים ביותר של הדיפלומטיה הסעודית".
מסעודיה ימשיך טראמפ לקטאר - שם הוא צפוי לקבל מתנה חסרת תקדים ממדינה זרה: מטוס. ולא סתם מטוס, אלא מטוס פאר מדגם ג'מבו 747-8 של בואינג, שזכה לכינוי "ארמון מעופף בשמיים". מומחי תעופה מעריכים ששווי המטוס הוא כ-400 מיליון דולר. טראמפ סייר בו בפברואר האחרון, כשחנה בשדה התעופה ווסט פאלם ביץ' שבפלורידה, לא הרחק מאחוזתו מאר א-לאגו.
לפי הדיווח אתמול בצהריים של רשת ABC האמריקאית, המבוסס על גורמים המעורים בפרטי ההסכם המתגבש, המטוס יועבר כמתנה ממשפחת האמיר בקטאר ויוכל לשמש את טראמפ כאחד ממטוסי ה"אייר פורס 1" שלו, הכינוי למטוסים שמשמשים את נשיא ארה"ב. אם ההכרזה על העברת המטוס לטראמפ אכן תיעשה, מדובר יהיה כנראה במתנה היקרה ביותר שמדינה זרה מעניקה אי פעם לארה"ב.










