ההסכם בין סין לארה"ב על הורדת המכסים ההדדיים ביניהן ל-90 יום השפיע אתמול מיידית על וול סטריט, שהגיבה בעליות חדות. הנאסד"ק קפץ ב-4%, הדאו ג'ונס ב-2.5%, וגם מניות הטכנולוגיה שידעו ימים קשים באחרונה, זינקו בבת אחת: אפל ב-6%, טסלה ב-7% ואמזון ב-8%.
לפי ההסכם ירדו מכסי הגומלין שהטיל טראמפ על סחורה מסין מ-125% ל-10%. מכס נפרד של 20% שהוטל על סין בשל מה שהגדיר טראמפ כ"תפקידה בהברחות פנטניל לארה"ב", יישאר ללא שינוי, אבל עדיין — רק השבוע עוד אמר טראמפ ש-80% נראים לו כמו המכס הנכון. במקביל, גם סין תפחית את מכסי התגובה שהטילה על סחורה המיובאת מארה"ב מ-125% ל-10%.
שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, הוא שהודיע על ההסכמה שהושגה. הורדת שיעור המכסים תישאר בתוקף למשך 90 יום, במהלכם שני הצדדים ימשיכו במו"מ בהובלתם של בסנט ונציג הסחר ג'יימסון גריר, וסגן ראש הממשלה הי ליפנג בצד הסיני.
ההסכמה התקבלה לאחר יומיים של פגישות בין הצדדים, שנערכו בז'נבה. "שני הצדדים הפגינו כבוד גדול", אמר בסנט בתדרוך לעיתונאים. "יש לנו עניין משותף במסחר מאוזן".
הפגישות בז'נבה היו הראשונות שנערכו בין המדינות מאז פרצה מלחמת הסחר, שבמהלכה העלה טראמפ את המכסים על יבוא סיני לרמה של 145%, בעוד הוא מקפיא ל-90 יום את מכסי הגומלין על שאר שותפות המסחר של ארה"ב. סין הגיבה בהטלת מכסים של 125% על סחורה המיובאות מארה"ב. גירעון הסחר של ארה"ב עם סין עומד על 295 מיליארד דולר.
למרות הירידות החדות שגרמו בשוקי ההון ואף שרובן הוקפאו, נציג הסחר גריר הגן על מדיניות המכסים של טראמפ. לדבריו, ארה"ב הייתה חייבת לפעול להורדת הגירעון המסחרי שלה, כיוון שמערכת הסחר לא הייתה הוגנת.
שר האוצר בסנט הוסיף, כי הנשיא טראמפ מאשים את הממשלים הקודמים בגירעון הגבוה שעומד כיום על 1.2 טריליון דולר, מהם כ-295 מיליארד דולר מול סין בלבד. "אני אחזור על דברים שטראמפ אמר: הוא לא מאשים מדינות אחרות על כך שניצלו את המצב כשאיפשרו להן לעשות זאת, הוא מאשים את מנהיגי ארה"ב הקודמים".






