בסוף השבוע צפויים להישבר שיאי חום – כשרשמית אנחנו רק באביב.
מנהל השירות המטאורולוגי, ד"ר עמיר גבעתי, אמר כי "סוף השבוע הקרוב צפוי להביא איתו מזג אוויר קיצוני שיחל ביום שישי, אך יגיע לשיא בשבת. הטמפרטורות יהיו קיצוניות בעיקר במרכז הארץ, כשהמוקד הפעם הוא בעיקר אזור ירושלים, פחות מישור החוף, ויהיה לוהט גם באזור הגליל והגולן. אלה אזורים שלא רגילים לטמפרטורות קיצוניות, בטח לא בחודש מאי. השיא בירושלים צפוי להיות 39 ובגולן 38. אם נגיע ל-40 מעלות נשבור שיאים של עשרות שנים. בעמק יזרעאל ועמק בית-שאן הטמפרטורות יגיעו אפילו ל-46 וחצי מעלות. זה בהחלט חריג, וחריג עוד יותר במאי".
יש לציין כי בדרך כלל השיאים האלה מגיעים ביוני, בקיץ חם והביל. הפעם יש לנו חום קיצוני ולצידו לחות מאוד נמוכה – מה שמגביר את סכנת השריפות.
במד"א ממליצים לגלות ערנות כדי להימנע מהתייבשות ולמנוע
מכת חום. ד"ר רפאל סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, אמר: "אני ממליץ להרבות בשתייה ולא לשהות זמן ממושך יתר על המידה תחת שמש ישירה. אסור להשאיר תינוקות ופעוטות ברכב סגור אפילו לדקה. יש לשמור על קשר רציף עם בני משפחה מבוגרים על מנת לוודא שהם לא סובלים מפגעי החום. במקרה של מכת חום או התייבשות שיכולות להתבטא בבלבול, סחרחורות ושינויים במצב ההכרה, יש להעביר את הנפגע למקום מוצל ולחייג למוקד 101" (המלצות נוספות – ראו באיור).
גם המוסד לבטיחות וגהות פירסם הנחיות לקראת גל החום. מנכ"ל המוסד, ד"ר מיקי וינקלר, הציג שורה של צעדים שיסייעו בצמצום עומס החום. ההמלצות מופנות אמנם למעסיקים ועובדים, אבל רצוי שכל אחד יאמץ אותן בימים אלה.
לדבריו, עבודות המתבצעות בחוץ, כגון בנייה, חקלאות, פיקוח חניה וניקיון, מציבות אתגר משמעותי בשל חשיפה ישירה לקרינת השמש. גם עבודה בסביבות סגורות עם מקורות חום תעשייתיים כגון מפעלים שבהם נעשה שימוש בתנורי התכה, עלולה לגרום להתפתחות עומס חום מסוכן. לכן, יש לנקוט באמצעים הנדסיים להפחתת עומס החום כגון הצללה, אוורור מאולץ, מיזוג אוויר והתקנת מחיצות למיסוך קרינה. אם ניתן, מומלץ להתאים את תהליכי העבודה, למשל על ידי שילוב אוטומציה ורובוטים שיצמצמו את המגע הישיר של העובדים עם תנאי החום. בנוסף, יש להקפיד על לבוש מתאים שיאפשר ויסות חום ונידוף זיעה. מומלץ גם ללבוש בגדים קלים ונושמים מבדים כגון כותנה. יש להימנע מבדים סינתטיים שאינם מאפשרים לאידוי הזיעה לצנן את הגוף.