תחרות השירים של האירוויזיון ל-2025 שנערכה בבזל והסתיימה במוצאי שבת, עוררה מחלוקת סביב מערכת הלבוש הסולידית שלבשה נציגת ישראל, יובל רפאל: היו שראו במראה הקלאסי והשחור שעיצב ויקטור (ויוי) בלאיש בחירה בסגנון דרמטי ונקי, כזה שהשאיר מקום לשיר; אחרים טענו, ובצדק, שהזמרת נראתה מבוגרת לגילה הצעיר. כך או כך, יש לומר בכנות: הבגד לא ביגר אותה. גם בג'ינס וטישירט, רפאל לא עושה רושם של צעירה בת 24. אבל מה שבאמת חשוב: ההופעה שלה הייתה מצוינת, והמקום השני שאליו הגיעה מכובד ביותר.
הערב נפתח וננעל בהופעתו של הזוכה מהשנה שעברה, נמו משווייץ: בפתיחה הייתה שמלת כלה לבנה ודרמטית, ובסיום – בגד גוף שחור, משובץ חרוזים, וזוג נעלי סטילטו. שני הסגנונות חידדו את הזהות הא-בינארית של נמו, מהמתמודדים הצבעוניים שידעה התחרות בשנים האחרונות.
חלק מהרגעים האופנתיים באירוע היו על גבול הביזאר, כמו הבגד המנצנץ שלבשה המנחה הייזל ברוגר בחצי הגמר השני, ושנראה כמו מתקן להברחת ציפורים. השמלה תוארה כ"שילוב בין מדוזה קוסמית לבת ים נוצצת" ועוצבה על ידי השווייצרי קווין גרמנייה, הידוע בשימוש בבדים ממוחזרים ובסגנון עתידני ונועז.
שלוש מגמות אופנתיות בלטו השנה: הראשונה, מראה עתידני, שאותו הציגו כמה מדינות, בהן אירלנד (שלא צלחה את חצי הגמר), נורווגיה, ששלחה עלם בן 19 שהתחפש למלך ארתור, ולטביה, עם הנימפות של בוטיצ'לי. הבדים המבריקים והגזרות הפוטוריסטיות לא הותירו חותם, בוודאי בשל חוסר הזדהות של הקהל עם הסגנון הזה.
מגמה נוספת: שובו של השפם הגברי, שכיכב מעל השפתיים של נציגי שוודיה, אוסטרליה, צ'כיה ואסטוניה (ששלחה את כוכב האופנה טומי קאש). זוהי אחת המגמות הבולטות כיום בקרב מוזיקאים גברים בינלאומיים מעולמות הפופ.
המגמה השלישית: בגדים מודולריים שמתפרקים ומציגים בגד אחר. רואים כאלה מדי שנה, אבל הפעם התופעה הייתה נרחבת ונראתה אצל נציגות גיאורגיה, דנמרק, מלטה, ספרד ולוקסמבורג, שהפכה מבובה ילדותית לצעירה סקסית בשמלת מיני כסופה. הגדילה לעשות נציגת מונטנגרו, נינה ז'יז'יץ', שפתחה את הופעתה בתלבושת לבנה ונפוחה בעיצוב המעצבת הסרבית אמינה חסנבגוביץ' כמעין ונוס היוצאת מתוך צדפה, ונותרה בשמלת סטרפלס לבנה. זה לא עזר לה להעפיל לגמר.
עוד רגעי אופנה בולטים:
• שוודיה הייתה חתומה על אחת ההופעות המקוריות וההדוקות של הערב. שלישיית KAJ הציגה הופעה הומוריסטית עם השיר Bara Bada Bastu המוקדש לתרבות הסאונה הנורדית. הבמה עוצבה כבקתת עץ מושלגת, עם רקדנים במגבות בלבד, תוך כדי ריקוד עם ענפי ליבנה, מה שיצר אווירה קלילה ומשעשעת. סגנון הלומברג'ק שהפגינו חלק מהמשתתפים, שמקורו בבגדים של חוטבי עצים בצפון אמריקה בזכות חולצות הפלנל ומגפי העבודה, חיזק מגמה קיימת באופנה, של חזרה לארכיטיפים גבריים.
• הזמרת מלודי מספרד עלתה בשמלת טול שחורה דרמטית וכובע תואם ונראתה כמו מכשפה. חבל שעברה לבגד גוף מנצנץ וחשוף עם מגפי מחוך גבוהים – מדים גנריים של כל משתתפות האירוויזיון בגזרת הפופ.
• מראה הסבוטאז' של האוברול השחור והעתידני שלבשה נציגת פולין, יוסטינה סטצ'קובסקה, היה מדויק ועכשווי.
• הזמרת מאלבניה ביאטריצ'ה ג'רג'י הופיעה בשמלה אדומה, דרמטית ומוצלחת שחיפתה על שיר גרוע.
• הזמר מארמניה פארגב וארדניאן ויתר על חולצה אך שמר על מכנסי קארגו אופנתיים ומבריקים. מתברר שיש חתיכים בארמניה
• הכתבה המלאה – בערוץ האופנה של ynet
צילומים: AP Photo/Martin Meissner, REUTERS/Denis Balibouse, גיל נחושתן













