קשה לאמוד את מספר שערוריות הענק שיצרה היריבות בין פנאתינייקוס לאולימפיאקוס. בימים אלה נכתב עוד פרק בסיפור הבלתי נגמר הזה, כאשר משחק מספר 2 בגמר פלייאוף הכדורסל ביוון חולל סערה שמאיימת על המשך קיום הסדרה והובילה אפילו להתערבות מצד הממשלה היוונית.
אז מה קרה שלשום, שעורר סערה כה גדולה? כבר בתחילת המשחק הבעלים המוחצן של פנאתינייקוס, דימיטריס ינאקופולוס, התעמת עם אוהדי אולימפיאקוס, שלטענתו קיללו את בתו. הבעלים קילל אותם בחזרה ואף עשה להם אצבע משולשת, מה שהוביל להלהטת הרוחות ובסופו של דבר להחלטה להרחיקו מהמגרש. אנשי האבטחה ניגשו ללוות את ינאקופולוס והוא בתגובה ניגש לאנשי אולימפיאקוס והתעמת (מילולית) גם איתם.
1 צפייה בגלריה


(במוקד הסערה. דימיטריס ינאקופולוס, הבעלים של פנאתינייקוס, עצבני במהלך המשחק השני בסדרה | צילום: Nick Paleologos / SOOC via AFP)
בסופו של דבר ינאקופולוס עזב את האולם, אך זה ממש לא נגמר כאן. באולימפיאקוס טענו כי נגד הבעלים של פנאתינייקוס הוצא צו מעצר, ושהוא למעשה ברח מהשוטרים. יש לציין שבתקשורת היוונית טוענים כי צו כזה לא הוצא נגד ינאקופולוס, ושהוא עזב מרצונו.
זה כמובן לא נגמר כאן. המשחק אמנם הגיע לסיומו (83:91 לאולימפיאקוס, שהשוותה ל-1:1 בסדרה) אך לא לפני שמאמן פנאתינייקוס, ארגין עתמאן, הורחק בשתי עבירות טכניות. עוד קודם לכן, הטורקי ניסה להוריד את שחקניו מהפרקט לאחר שריקה לעבירה על טיילר דורסי מאולימפיאקוס, שהוציאה אותו מכליו. הקפטן של הירוקים, קוסטאס סלוקאס, התערב ותרם להרגעת הרוחות, ושחקני האורחת נותרו על הפרקט. עתמאן היה עצבני לאורך כל המשחק, ובסיום הסביר מה גרם לו לצאת מכליו: "האוהדים של אולימפיאקוס קיללו את טורקיה, זו גזענות! זה לא ספורט".
לממשלה נמאס מהבלגן שגורמת היריבות בין שתי הקבוצות. שר הספורט הודיע אתמול על דחיית המשחק השלישי שאמור היה להתקיים מחר, והסדרה כולה עלולה להתבטל ולא תוענק העונה אליפות לאף אחת מהקבוצות.
שנאה בת 2,000 שנה
שורשי היריבות בין השתיים נטועים עוד בחצי הראשון של המאה ה-20. פנאתינייקוס מזוהה עם אנשי המעמד הגבוה של מרכז אתונה, בעוד אולימפיאקוס מייצגת את אנשי המעמד הנמוך מעיר הנמל פיראוס. מדובר באזורים גאוגרפיים שהייתה ביניהם איבה עוד מימי יוון הקלאסית, כך שאפשר להגיד שמדובר בשנאה בת כ-2,000 שנה.
הקרבות האלימים בין מחנות האוהדים הפכו לעניין שבשגרה, וכל ניסיון ענישה, בין אם איסור על קהל חוץ או קיום משחקים ללא אוהדים – פשוט לא עוזר. להפך, עם השנים תופעת האלימות בין הקהלים רק מחמירה – כמו בכל הספורט היווני.
בניגוד למקומות אחרים, האיבה במקרה זה אינה רק מנת חלקם של האוהדים, אלא גם בין ראשי המועדונים. חברי ההנהלה והבעלים משוכנעים שבראש המועדון היריב עומדים רשעים גמורים ששולטים בענף ובשופטים. השיא הגיע ב-2019, כאשר אולימפיאקוס (שאז אומנה בידי דייויד בלאט) החליטה לרדת מהפרקט בחצי גמר הגביע בעקבות שיפוט מוטה לטענת אנשיה. האדומים נענשו בהפחתת נקודות שגרמה לכך שהם סיימו את העונה במקום השמיני, אבל זה לא נעצר כאן. הם סירבו להתייצב גם לרבע גמר הפלייאוף – מה שגרר הורדת ליגה בלתי נתפסת תוך כדי נזק תדמיתי חסר תקדים לכדורסל היווני.






