מתיחות רבה במזרח התיכון לקראת תקיפה ישראל אפשרית באיראן. אתמול התכנס הקבינט המדיני-ביטחוני בלשכת ראש הממשלה בירושלים, כדי לדון בהתפחויות באזור. למרות השיחות שמתוכננות בעומאן בין נציגים מארה"ב ומאיראן בתחילת השבוע, שלושה גורמים ששוחחו אתמול עם רשת ABC טוענים כי "ישראל שוקלת לנקוט פעולה צבאית נגד איראן בימים הקרובים".
הגורמים ששוחחו עם הרשת האמריקאית לא ציינו אם ארה"ב תיקח חלק פעיל בתקיפה אפשרית שכזו, אך אמרו כי ייתכן שוושינגטון תיקח "חלק לוגיסטי" בפעולה ותשתף מידע מודיעיני עם ישראל כדי לסייע לה בפעולה נגד יעדים איראניים. רשת CBS מסרה כי "גורמים המעורים בפרטים" אמרו לה כי הממשל של דונלד טראמפ בוחן כיצד לסייע לישראל במקרה של תקיפה – מבלי להוביל אותה.
1 צפייה בגלריה


(האיראנים מצהירים שלא יעצרו את תוכנית הגרעין, טהרן אתמול | צילום: אי-אף-פי, ATTA KENARE)
אפשרויות הסיוע האמריקאי לישראל כוללות בין היתר תדלוק אווירי. ארה"ב ערוכה גם לסייע במקרה של מתקפת-נגד מאיראן – וגם טהרן כבר מעלה את הכוננות. בכיר איראני ששוחח עם "ניו יורק טיימס" טען כי בכירי הצבא באיראן, יחד עם גורמים במשטר, כבר נפגשו ודנו בתגובה לתקיפה ישראלית אפשרית. לפי הבכיר, התגובה כוללת מתקפה נרחבת נגד ישראל עם מאות טילים בליסטיים.
מו"מ קשוח
הנשיא טראמפ, שניסה אתמול להנמיך את הלהבות, אמר: "אני מאוד אשמח להימנע מהעימות עם איראן. אני האדם האחרון שרוצה עימות. אני שמרתי עלינו מחוץ למלחמות". כשטראמפ נשאל עד כמה תקיפה ישראלית באיראן קרובה להתרחשות, הוא ענה: "אני לא רוצה לומר 'קרובה', אבל זה נראה כמו משהו שיכול בהחלט לקרות. תראו, זה מאוד פשוט, לא מסובך: איראן לא יכולה להחזיק בנשק גרעיני. מעבר לזה, אני רוצה שהם יצליחו. אני רוצה שהם יהיו נפלאים. אנחנו נעזור להם להצליח. נסחור איתם. נעשה כל מה שצריך".
בהתייחסות למגעים להסכם גרעין אמר נשיא ארה"ב: "איראן תצטרך לנהל מו"מ בצורה קצת יותר קשוחה, כלומר — הם יצטרכו לתת לנו כמה דברים שהם לא מוכנים לתת לנו כרגע. אני מאמין בשלום באמצעות עוצמה. אנחנו הצבא החזק ביותר בעולם".
ביום ראשון ייפתח בעומאן סבב שיחות נוסף, שישי במספר, בין ארה"ב לאיראן. לפני הגעת השליח המיוחד סטיב וויטקוף לעומאן, הוא ייפגש ברומא עם ראש המוסד דדי ברנע ועם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר. בפגישה יציגו לו השניים את עמדת ישראל בנושא האיראני, זאת ברקע התחושה שייתכן שמדובר בסבב הקריטי ביותר מאז שהחלו השיחות לפני חודשיים.
האיראנים מזהירים אתמול אחר הצהריים התייחס נשיא איראן מסעוד פזשכיאן לאפשרות של תקיפה, והבהיר כי גם תקיפה נגד אתרי הגרעין של טהרן לא תגרום לה לזנוח את תוכנית הגרעין שלה. "גם אם יתקפו את האתרים שלנו, הם לא יעצרו את הפיתוח שלנו", אמר הנשיא האיראני.
מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי הצהיר כי "האויב מאיים עלינו מדי פעם, אבל אנחנו מוכנים לכל התרחישים. אנחנו מזהירים את האויב לא לעשות אף טעות ולחשוב היטב על השלכות מעשיו. אם הציונים יעשו טעות כלשהי – היא תהיה שיעור להיסטוריה".
הקביעה של סבא"א
מוקדם יותר אתמול, מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), המורכבת מנציגי 35 מדינות חברות, קבעה כי איראן מפרה את התחייבויותיה בתחום הפיקוח הגרעיני – לראשונה זה 20 שנה.
בהחלטה שהועברה בפגישה סגורה בווינה, נכתב כי הכשלים החוזרים של איראן לשתף פעולה עם הסוכנות מאז 2019 – ולספק מענה בנוגע לחומרים גרעיניים באתרים לא מוצהרים – מהווים הפרה של ההסכם שנחתם עימה. ההחלטה, שהובילו ארה"ב, צרפת, בריטניה וגרמניה, אושרה ברוב של 19 מדינות תומכות מול שלוש מתנגדות ו-11 שנמנעו. ההחלטה כוללת קריאה מחודשת לטהרן להשיב "ללא דיחוי" לשאלות שנותרו פתוחות בחקירת העקבות הרדיואקטיביות שהתגלו באתרי גרעין סודיים.
במשרד החוץ התייחסו אתמול להכרזה של סבא"א, ומסרו: "מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הגיעה למסקנה כי איראן אינה עומדת בהתחייבויותיה בנוגע לאמצעי ההגנה במסגרת אמנת אי-הפצת נשק גרעיני (NPT). איראן מעורבת בתוכנית נשק גרעיני חשאית ושיטתית. היא צוברת במהירות אורניום מועשר מאוד, דבר המוכיח בבירור כי אופי התוכנית אינו למטרות שלום. על הקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני".
האיטלקים מרגיעים
מי שמבקשת להעביר מסר מרגיע היא איטליה. לפי שר החוץ שלה, ברומא אין "שום אינדיקציה" שתהיה תקיפה ישראלית על איראן בעתיד הנראה לעין. "אני לא יודע אם תהיה תקיפה ישראלית על איראן", הודה שר החוץ אנטוניו טאיאני. "אין לנו סימנים, מלבד פעולות האמריקאים, שתהיה תקיפה בעתיד הקרוב", הוסיף.
בדבריו התכוון השר האיטלקי להחלטת ארה"ב לפנות שגרירויות במזרח התיכון ואף להורות לכלל הנציגויות האמריקאיות "שנמצאות בטווח התקיפה של איראן", כולל שגרירויות במזרח אירופה ובצפון אפריקה, לכנס את צוותי החירום שלהן, ולדון כיצד להתגונן ולשמור על עובדי המשרד בצל האיומים הנשקפים עליהם.
אתמול, ברקע האפשרות לתקיפה ישראלית באיראן ולמתקפת-נגד של הרפובליקה האיסלאמית, הודיעה שגרירות ארה"ב בישראל לעובדיה ולבני משפחותיהם להגביל את נסיעותיהם מחוץ לאזור תל-אביב רבתי, ירושלים ובאר-שבע. בנוסף, מותרת התנועה בין האזורים וההגעה לנתב"ג וכן הכניסה והיציאה לכביש 1 מגשר אלנבי המחבר בין ישראל לירדן.






