בעוד שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יכול בכל רגע להפתיע כהרגלו, אמש התגברה ההערכה כי האמריקאים יצטרפו לתקיפה באיראן בקרוב. טראמפ עצמו, גם אם שמר על עמימות עם אמירות כמו "אף אחד לא יודע מה אני עומד לעשות", החריף את הטון נגד טהרן במה שהצטייר כהכנת הקרקע למהלך.
3 צפייה בגלריה
yk14411815
yk14411815
(מחכים לבית הלבן. הנשיא טראמפ בשיחה עם כתבים, אתמול | צילום: Evan Vucci - AP)
אם המהלך אכן ייצא לפועל, הוא ידרוש היערכות לוגיסטית גדולה של העברת מפציצים ושל מטוסי ליווי ותדלוק. על אף העברת הכוחות לאזור לאחרונה, עדיין לא מדובר במהלך השלם של בניית הכוח הנדרש למתקפה. בינתיים, ישראל מעבירה את המידע הנדרש לאמריקאים בניסיון לשמור על סנכרון ולהימנע מבזבוז זמן יקר. מי שיוביל את התקיפה בפועל ברגע מתן הפקודה, יהיה הגנרל מייקל קורילה שנועד עם הנשיא טראמפ והציג לו את אפשרויות הפעולה השונות.

רגע האמת

הערכה בישראל היא שהאיראנים לא ייכנעו מתוך הנחה שהם בעמדה שבה אין להם מה להפסיד. לפיכך, ההכרעה מתנקזת אל טראמפ והחלטתו אם להיכנס למערכה או לא. כניסה שלו תקצר משמעותית את המערכה, אך בישראל ערוכים להמשיך גם בלי האמריקאים.
3 צפייה בגלריה
yk14411816
yk14411816
חמינאי מהבונקר, אתמול | צילום: AFP
אתמול, התייחס הנשיא טראמפ לדברים בשיחה עם כתבים מחוץ לבית הלבן וטען כי האיראנים "היו צריכים לנהל מו"מ. יש הבדלים בין עכשיו ללפני שבוע". עוד הוסיף טראמפ: "השבוע הבא יהיה גדול, אולי פחות משבוע". מאוחר יותר, עידכן כי יכנס דיון נוסף על המלחמה - וציין כי עדיין לא קיבל "החלטה סופית" בנוגע להמשך.
על רקע האפשרות שארה"ב תצטרף למלחמה, אמר טראמפ כי איראן הציעה לבוא לבית הלבן, אך שלתחושתו כבר "מאוחר מאוד לדבר".
3 צפייה בגלריה
yk14412485
yk14412485
שוק ריק בטהרן, השבוע | צילום: Vahid Salemi - AP
שגרירות איראן באו"ם דחתה את הטענות של הנשיא ומסרו: "אף גורם איראני מעולם לא ביקש להתרפס בשערי הבית הלבן". לדברי השגרירות האיראנית, "איראן תגיב לכל איום באיום נגדי, ולכל פעולה באמצעים הדדיים".
בפועל, לא מתקיים משא ומתן, גם אם האיראנים העבירו מסרים שאם ישראל תפסיק את התקיפות הם יפסיקו את שיגורי הטילים לעבר ישראל. גורם בירושלים התייחס בביטול לדברים, והבהיר כי ישראל לא תפסיק בשלב הנוכחי וכי האמריקאים הודיעו לאיראנים שהם לא מוכנים להיכנס למו"מ.

מטרה אחרי מטרה

בירושלים מודים כי ישראל תוקפת מטרות ממשל. בישראל אף מעריכים שאם יבצעו שורה של פעולות יחל תהליך דומינו שיכול להביא להפלת השלטון. זאת, כאשר פגיעה בסמלי שלטון היא הבטן הרכה של האייתוללות. בימים האחרונים החלה לפגוע בתחנות משטרה וביטחון הפנים והורידה את המקבילה של המטה הארצי של המשטרה, אותו הגוף שדיכא את המפגינים. הפגיעה הזאת מפירה את הסדר באיראן ויכולה לעודד גורמי אופוזיציה לצאת לרחובות.
במקביל, ישראל ממשיכה בתוכנית סדורה של פגיעה במטרות גרעין ובטילים בליסטיים. בנוגע לכך, הבהיר גורם ישראלי: "אף מטרה לא תישאר חפה מפגיעה. כל מטרה תותקף". בכירים בירושלים אומרים כי בישראל הופתעו מאוד מהחולשה האיראנית. הם אמנם יורים טילים ופוגעים לעיתים בעורף, אך בצה"ל לא נתקלו בהתנגדות. עם זאת, בישראל נערכים לאפשרות שחיזבאללה יצטרף למערכה ומזהירים כי אם יעזו לירות הם יושמדו.

חמינאי מתבצר

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי נשא אתמול נאום שני מאז תחילת המלחמה, וראשון מאז התחזקות הסימנים לכך שארה"ב מתכוונת להצטרף ללחימה. בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית אמר חמינאי כי ארה"ב צריכה לדעת שאיראן לעולם לא תיכנע, וכי כל תקיפה אמריקאית תגרור השלכות קשות ובלתי הפיכות. דבריו של חמינאי הגיעו יממה לאחר שטראמפ איים על המנהיג העליון עצמו בחיסול, תוך שהוא מציין כי לעת עתה וושינגטון נמנעת מכך.
על רקע ההכנות להרחבת התקיפה, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) הודיעה אמש כי כרגע לא ניתן לאמת את מיקומו של מאגר האורניום המועשר של איראן, ברמת העשרה שקרובה לזו שמספיקה לייצור נשק גרעיני.
מוקדם יותר אתמול, הודיעה הסוכנות כי מהמידע שקיבלה עולה שישראל תקפה שני מתקנים לייצור של צנטריפוגות ורכיבים המשמשים אותן, אחד במרכז מחקר בטהרן ואחר באתר בעיר כרג'. לפי הסוכנות, באתר בטהרן הותקף בניין שבו יוצרו ונבחנו רוטורים המיועדים לשימוש בצנטריפוגות מתקדמות, ובאתר בכרג' נהרסו שני בניינים שבהם יוצרו רכיבים שונים של צנטריפוגות.
מאז היציאה למבצע "עם כלביא" תקפה ישראל כמה וכמה מתקני גרעין, בין השאר בנתנז ובאיספהאן, לצד אתרים צבאיים ומוסדות משטר, אבל מעל עתיד המבצע מרחפת כל העת שאלת מתקן הגרעין פורדו הסמוך לעיר קום. מתקן זה, המשמש להעשרת אורניום, שוכן בלב הר שנועד להגן עליו מפני תקיפות אוויריות, וככל הנראה רק "אם כל הפצצות" (MOAB) של הצבא האמריקאי יכולה לחדור אליו ולהשמיד אותו, ועל כן בעולם ובישראל ממתינים כעת לראות אם הנשיא טראמפ יורה לעשות זאת.