הימשכות המלחמה לא הותירה לאוצר ברירה ותוכנית הפיצויים למגזר העסקי ושיפוי לעסקים עבור מאות אלפי העובדים הנעדרים מעבודתם בגין המלחמה עם איראן כבר גובשה כמעט לכל פרטיה.
ראשי משרד האוצר, ההסתדרות והמגזר העסקי לקראת סיכום הפרטים שעדיין שנויים במחלוקת, אולם ל"ממון" נודעו עיקריה של התוכנית: היא תכלול פיצוי של העסקים שנפגעו בשל ירידה במחזור של לפחות 25% ושיפוי של 75% עבור שכר העובדים והחזר הוצאות לפי מידת הירידה במחזור העסק. ככל שירידת המחזור תהיה גדולה יותר, כך הפיצוי יגדל בהתאמה. הפיצוי יינתן הפעם במידה שווה בכל הארץ.
במשרד האוצר ניסו למשוך זמן עם מתווה הפיצויים, כיוון שלא היה ברור האם ישראל עומדת בפני מלחמה קצרה, או ארוכה הרבה יותר, שתחייב תוכנית פיצויים רחבת היקף שתעלה לקופת המדינה הגירעונית עוד מיליארדי שקלים. כעת כבר ברור שהמלחמה, שכבר עברה עשר יממות, תימשך לפחות שבועיים, ויתכן מאוד שגם יותר מכך, לכן אין ברירה אלא לתמוך בעסקים ובעובדים. ההערכה היא שהתוכנית תיחתם סופית כבר באמצע השבוע.
על פי התוכנית המתגבשת יפוצו כל העסקים במשק על בסיס מה שסוכם בעקבות מלחמת חרבות ברזל. מדובר על נוסחה אחידה לפיצוי העסקים הקטנים עד מחזור שנתי של 300 אלף שקל ותוכנית נוספת לעסקים הבינוניים והגדולים יותר עד למחזור שנתי של 400 מיליון שקל. חברות גדולות מעל למחזור זה לא יכללו בתוכנית הפיצוי לפי שעה.
ככלל, רק עסק שהמחזור החודשי שלו ירד לפחות ב-25% יוכל להיכנס לתוכנית המענקים והפיצויים.
כך עסק זעיר, עם היקף מחזור של רק 12-50 אלף שקל בשנה, שירד החודש ב-25% ומעלה יקבל בחודש הקרוב מענק של 1,750 שקל. עסק עם מחזור שנתי של 50-90 אלף שקל שירד ב-25% ומעלה יקבל מענק של 3,150 שקל ועסק עד 107 אלף שקל יזכה מענק של 4,200 שקל.
החל מהכנסה שנתית של 107 אלף שקל יהיו ארבע דרגות של מענקים שבהן המענק יהיה תלוי בשיעור הירידה במחזור. בנוסף לכך יחושב אופן הפיצוי לעסקים להוצאות קבועות ושכר עם מחזור מעל 300 אלף שקל ועד 400 מיליון שקל.
בהקשר לעובדים יינתן למעשה פיצוי של 75% משכר העובד ששולם בפועל כפול שיעור ירידת המחזור. תשלום הפיצוי יהיה לכן גבוה יותר ככל שירידת המחזור תהיה גבוהה יותר.
אחד הנושאים שנותרו שנויים במחלוקת הוא לכמה זמן ישולם הפיצוי. למשל, אם נפגעה מספרה בבת-ים או חנות בגדים בבניין שנפגע ברמת-גן, ואלה לא יוכלו לחזור לפעילות עד סיום השיפוץ ועבודות הבנייה במשך חצי שנה, יהיה צורך לפצות את בעלי העסקים הללו על אובדן ההכנסות במשך 6 חודשים. לפי שעה קיימת התנגדות באוצר להתחייב על פיצוי כזה באופן אוטומטי ויהיה צורך לבחון כל מקרה לגופו.
פחות מחרבות ברזל
באוצר מתנגדים ככל הנראה לעת עתה לעדכן את סכומי הפיצוי שניתנו לאחר חרבות ברזל בהתאם לעליית המדד כך שמדובר בסכום ריאלי נמוך יותר. בארגוני המעסיקים דרשו גם את דחיית תשלומי מע”מ; ביטול מקדמות מס; ודחייה של חידוש אגרות, רישיונות והיטלים. אולם כרגע העצמאים והעסקים הקטנים לא קיבלו מענה לדרישות הללו.
ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד): "המגזר העסקי מצפה משר האוצר, ובצדק, להציג את המתווה כבר השבוע. ניאבק בוועדת הכספים על מתווה נכון ורחב, על מנת לתמוך בבעלי העסקים ובציבור השכירים". ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס: "העיקרון המנחה הכללי זה מנגנון הפיצויים של חרבות ברזל 2023, המסלול הארצי בלבד, אך יש להכניס אליו את ההתאמות הנדרשות, לאור הלקחים שהמגזר העסקי חווה על בשרו. אני מקווה שנגיע להבנות עם האוצר ורשות המיסים".
מי שלא אמור להיכלל במתווה הן החברות הגדולות ובעלי 1,000 החברות האלה הודיעו כבר לשר האוצר כי ידרשו להפעיל חל"ת לעובדים. המשמעות היא שכל עובד שייעדר יקבל 70% ממשכורתו כפי שהיה בקורונה. "בשום פנים לא נסכים שהחברות הגדולות במשק יישארו מחוץ למתווה", אמר אחד המעסיקים הגדולים במשק.