"באוקטובר נעביר את כל המסופים לתשלום בתקן EMV, אבל במקביל נתלה שלט: 'אסור להשתמש בסלולרי ליד המשאבות'. זה אבסורד", כך אמרו ל"ממון" באחת מחברות הדלק, במענה לשאלה: מתי כבר נוכל לשלם באשראי או בטלפון בתחנות הדלק באמצעות קירוב המכשיר למסופון התשלום?
בעוד כלל השוק עבר בהדרגה לתשלום ללא מגע (בהצמדה או קירוב כרטיס האשראי, הטלפון או השעון החכם למסופון התשלום), בזכות תקן EMV (עם שבב חכם ואבטחה מוגברת) וטכנולוגיית NFC – בתחנות הדלק עדיין משלמים בגיהוץ אשראי, במזומן או דרך אפליקציה של החברות שלא כל צרכן מעוניין להוריד. עם זאת, חלק מהחברות כמו דור אלון כבר החלו להכניס תשלום בתקן החדש בכל התחנות.
מי שנתקע למשל בנסיעה בין-עירונית, באמצע הלילה, עם מכל ריק וללא ארנק – כי הוא רגיל לשלם באמצעות הטלפון – נמצא בבעיה. לקוח כזה אמר אתמול: "ביקשתי להעביר את הכסף לעובדים בביט, אבל לא היה להם ביט. בסופו של דבר הגיע לתחנה לקוח חביב ששילם עבורי וביצענו את ההעברה. חלם".
כבר תקופה ארוכה שבנק ישראל דורש מחברות הדלק להסב את הטרמינלים בתחנות, לכאלה שיכולים לקרוא את תקן EMV כפי שקיים בכל מקום אחר. כיוון שצריך היה למצוא פתרון טכנולוגי שיפעל במקביל למערכות הדלק במשאבות, לקח זמן רב לתהליך הזה להיות מאושר בארץ.
חברות הדלק ביקשו במארס 2024 לדחות את מועד השלמת המעבר ל-EMV בתחנות. לפי בנק ישראל, במאי 2025, החברות כבר היו בשלבים מתקדמים של מעבר והשלימו את פריסת החומרה בתחנות. הן בכל זאת פנו בבקשת דחייה נוספת בגלל חברות המסופים. בנק ישראל דחה את המעבר ל-31 באוקטובר. האם זה יקרה? כנראה שכן – לגבי כרטיסי אשראי. לגבי סלולרי – לא בטוח בכלל.
בגלל תקנות הבטיחות של משרד העבודה לאחסנת נפט בתחנות תדלוק, שאוסרות על שימוש בטלפון סלולרי לצד המשאבות, החברות נמצאות במצב מעניין: "כבר החלפנו את כל הטרמינלים כדי שאפשר יהיה בהוראה מרחוק לעבור ל-EMV. כל שימוש בגיהוץ אשראי ייחסם על ידי בנק ישראל. כולם מוכנים לאוקטובר. הבעיה היא שברגע שנעבור לתשלום ללא מגע, אי-אפשר יהיה לשלם בטלפונים בגלל התקנה של משרד העבודה", הסבירו לנו באחת החברות.
מי שישלם בטלפון יעבור על החוק?
"כן, ואנחנו נעבור על החוק כי זה מושת גם עלינו. לכן אנחנו מבקשים ממשרד העבודה לתקן את התקנה הזאת, כדי לא להגיע למצב בלתי אפשרי באוקטובר".
אבל גם היום אנשים ממילא משתמשים בטלפון בקרבת המשאבות.
"נכון, וגם במשרד העבודה אמרו לנו, 'אתם צודקים אין סכנה בטיחותית'. עכשיו זה תקוע בין הלשכה המשפטית של משרד העבודה לרשות האסדרה לבין הכנסת, כי גם הכנסת צריכה לאשר את התיקון".
תגובת משרד העבודה: "המשרד קידם את טיוטת התקנות שנמצאת כעת בשלב הסופי טרם העברתה למשרד המשפטים להמשך עבודה ואישור בטרם תועבר לכנסת. התיקון לסוגיית השימוש בטלפון סלולרי כלולה אף היא בתיקון העתידי". תגובת רשות האסדרה: "המלצנו לבטל את האיסור הזה - כדי לאפשר תשלום בסלולרי". תגובת בנק ישראל: "נושא השימוש בטלפון סלולרי בתחנות דלק הינו בטיפול ובאחריות הגורמים הרלוונטיים במנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה".
"כולם מוכנים לאוקטובר, כל שימוש בגיהוץ אשראי ייחסם. הבעיה היא שברגע שנעבור לתשלום ללא מגע, אי-אפשר יהיה לשלם בטלפונים"







