הלחץ הבינלאומי שמופעל על ישראל וצפוי להחריף, ארה"ב שלא מוכנה לקבל את הקיפאון במצב הנוכחי, והתגובות לתמונות מעזה ולטענות ההרעבה – כל אלה הופכות את המצב הנוכחי בעזה לכזה שאינו יכול להימשך לאורך זמן.
נוסף על כך שהמצב כרגע עומד בניגוד מוחלט להתחייבויות הנשיא טראמפ להשכין שלום, להפסיק את המלחמה בעזה ולהחזיר את החטופים, גם מבחינת ישראל הוא אינו יכול להימשך: דעת הקהל הישראלית כבר לא מוכנה לקבל מצב של קפאון שבו מצד אחד החטופים לא מוחזרים ומצד שני אין שום הישג צבאי ראוי לשמו, ובנוסף לכך ישנו טפטוף מתמיד של מוות ופציעות של חיילים ישראלים צעירים.
גם לממשלת ישראל ברור: ככל שהזמן עובר והקפאון שבו אנו נמצאים נמשך - הסיכוי לטעות הולך וגדל, כמו גם הסיכוי לפגיעה בחיילינו ובאזרחים בצד הפלסטיני. ראש הממשלה נתניהו נמצא במצב של מילכוד מורכב מאוד כאשר יש להניח שהפתרון לא נמצא בירושלים אלא בוושינגטון, ובתוך המילכוד הזה גורלם של החטופים הפך למשני לחלוטין. נתניהו חשב שהוא עבר את מושב הקיץ ונכנס לפגרה ארוכה שבה יהנה משקט פוליטי, אבל דווקא בשבועות הקרובים הוא יצטרך לקבל החלטות מרחיקות לכת שנוגעות לעתיד המערכה בעזה.
המשבר במשא ומתן לשחרור החטופים ברצועת עזה, על רקע הקריסה האחרונה של השיחות בדוחא, מחייב את ממשל טראמפ ואת ישראל לחשב מסלול מחדש ולשקול מחדש את האסטרטגיה שלהם. הדברים של מזכיר המדינה מרקו רוביו למשפחות חטופים לפיהם המשבר מחייב "חשיבה מחודשת רצינית" וההצהרות של השליח סטיב וויטקוף על בחינת "אפשרויות חלופיות" משקפים את התסכול הגובר בוושינגטון. המדיניות האמריקנית-ישראלית נכשלה כשלון חרוץ, גם באי היכולת להשיג עסקת חטופים חלקית וגם בניסיון להשתלט על הסיוע ההומניטרי באמצעות קרן הסיוע האמריקאית GHF, שרק סיבכה את המצב והשאירה את ישראל מבודדת בעולם עם האשמות על הרעבה מכוונת.
האמירות של נתניהו מישיבות המטבחון המצומצם שאם לא תהיה עסקת חטופים צריך להטיל מצור על עזה, לצד הרמזים של הנשיא טראמפ על הסלמה צבאית ("חמאס לא באמת רצה עסקה. אני חושב שהולכים לצוד אותם. הם כנראה רוצים למות. הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה") מעלות שאלות קשות: מהן האפשרויות החלופיות שעל הפרק, והאם הן יכולות להביא לפתרון המשבר ההומניטרי והדיפלומטי?
הצהרותיהם של רוביו ווויטקוף, לצד התרחישים שהציג צה"ל לקבינט, מצביעות על מספר כיוונים אפשריים, בהם:
הסלמה צבאית: "לסיים את העבודה"
הנשיא טראמפ רמז לאחרונה כי הגיע הזמן שישראל תסלים את פעולותיה הצבאיות כדי "להיפטר מחמאס". בישראל, ראש הממשלה נתניהו תומך בהטלת מצור על עזה, ואילו צה"ל הציג לקבינט תרחיש של כיתור העיר עזה והמחנות המרכזיים, או אף כיבוש מלא של הרצועה. אפשרות זו כוללת פעולות צבאיות אינטנסיביות, כגון התשה אווירית או כניסת כוחות קרקעיים. הסלמה צבאית עשויה להגביר את הלחץ על חמאס, להחליש את התשתיות הצבאיות שלו ואולי לאלץ אותו להתגמש במשא ומתן. היא עשויה גם לענות על הדרישה של חלקים בציבור הישראלי לפעולה נחושה. אך פעולה כזו מסכנת את חיי החטופים, כפי שחמאס הזהיר במפורש, עם הנחיות לשובים להרוג חטופים במקרה של מבצעי חילוץ. בנוסף, היא עלולה להחריף את המשבר ההומניטרי ולגרום לאובדן נוסף של תמיכה בינלאומית.
שיפור חלוקת הסיוע ההומניטרי
אפשרות נוספת היא התמקדות בהקלה על המשבר ההומניטרי בעזה, באמצעות לחץ אמריקני על ישראל לאפשר כניסת סיוע רחב יותר. רוביו רמז כי ממשל טראמפ מוטרד מהתמונות של ילדים רעבים, וייתכן שהממשל ינסה לשפר את מנגנוני חלוקת הסיוע כדי להפחית את הלחץ הבינלאומי. שיפור הסיוע עשוי להפחית את הביקורת הבינלאומית, לשפר את תדמיתם של ארה"ב וישראל, ואולי לרכך את עמדות חמאס במשא ומתן על ידי יצירת תחושה של יציבות ברצועה. מצד שני, פעולה כזו אינה מטפלת ישירות בשחרור החטופים, ועשויה להיתפס בישראל כוויתור לחמאס. בנוסף, חמאס עשוי לנצל את הסיוע לחיזוק מעמדו ברצועה.
שחרור החטופים וסיום המלחמה
לנוכח כשלון המסלול הנוכחי של עסקאות חלקיות שנתקל בחוסר האמון של חמאס שישראל לא תחזור ללחימה, עולה האפשרות שארה"ב תפנה למסלול של הגעה לעסקה כוללת להחזרת כל החטופים וסיום המלחמה, כל זאת בפעימה אחת. אולם, ישראל לא תסכים לעסקה שמשאירה את חמאס בשליטה על הרצועה, וספק רב אם חמאס יסכים להגליה של פעיליו המרכזיים מעזה.
מבצעי קומנדו לחילוץ חטופים
צה"ל, בתמיכה אפשרית של ארה"ב, עשוי לנסות לבצע מבצעי חילוץ נועזים מתוך מנהרות חמאס, כפי שעשה בעבר. חמאס, מצידו, נערך והגביר את אמצעי האבטחה שלו כדי למנוע מבצעים כאלה. מצד אחד, מבצע מוצלח עשוי להחזיר חטופים הביתה, לחזק את התמיכה הציבורית בישראל ובטראמפ, ולהפגין נחישות מול חמאס. מצד שני, הסיכון לחיי החטופים גבוה, ומבצעים קודמים נכשלו לעיתים לאחר חשיפת הכוחות.
לחץ דיפלומטי לחידוש המו"מ
ארה"ב עשויה ללחוץ על ישראל וחמאס להתגמש במשא ומתן, באמצעות קטאר ומצרים, ולהציג הצעת גישור אחרונה. הצהרותיו של וויטקוף על "חוסר תום לב" של חמאס עשויות להוות טקטיקה להגברת הלחץ על הארגון. אפשרות זו, המועדפת על רוב הציבור הישראלי, עשויה להוביל לעסקה שתשחרר חטופים ותפחית את הלחץ ההומניטרי והדיפלומטי. אלא שחמאס עשוי להמשיך להתעקש על דרישותיו, וישראל עשויה להתנגד לוויתורים נוספים. הצלחת האפשרות תלויה ברצון טוב של שני הצדדים.
איום על הנהגת חמאס בחו"ל
ארה"ב עשויה להציב אולטימטום לקטאר, מצרים וטורקיה לגרש את מנהיגי חמאס משטחן, או אף לתת לישראל "אור ירוק" לחיסול הנהגת חמאס בחו"ל. לחלופין, ארה"ב עצמה עשויה לאיים על חיסול מנהיגים אלה כדי ללחוץ על חמאס להתגמש. לחץ כזה עשוי לאלץ את חמאס להתגמש במשא ומתן, מחשש לפגיעה בהנהגתו, אך גם עלול להסלים את המתיחות עם מדינות כמו קטאר וטורקיה, ולהקשות על תפקידן כמתווכות.
הצהרותיו של וויטקוף על "אפשרויות חלופיות" עשויות להוות חלק מטקטיקת מו"מ שנועדה להפעיל לחץ על חמאס, ולא בהכרח שינוי מהותי במדיניות. עם זאת, המשבר ההומניטרי המחריף והבידוד הדיפלומטי של ארה"ב וישראל מחייבים גישה יצירתית יותר. השילוב בין לחץ צבאי, דיפלומטי והומניטרי עשוי להיות המפתח לפריצת הדרך, אך כל אפשרות טומנת בחובה סיכונים משמעותיים – לחיי החטופים, ליציבות האזורית ולמעמדן של ישראל וארה"ב בעולם.
כתבותינו עינב חלבי ונעה לוצקי מוסיפות: על פי הדיווח בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט" שיוצא לאור בלונדון. לפי הדיווח, בארגון הטרור חוששים גם מאפשרות של שיתוף פעולה עקיף בין ארה"ב לישראל בנושא, בכל הקשור לשחרור חטופים.
וויטקוף ונתניהו דיברו אתמול ושלשום על "דרכים אלטרנטיביות" לשחרור החטופים, בעוד טראמפ טען ש"הגענו לנקודה שצריך לסיים את העבודה, אחרי שהצלחנו להוציא הרבה חטופים - ונשארו האחרונים. חמאס לא באמת רוצה עסקה. הם רוצים למות".
בעיתון הסעודי צוטטו מקורות בחמאס, שאמרו כי הארגון נוקט אמצעי אבטחה מוגברים כדי לחשוף כל ניסיון של כוחות מיוחדים ישראלים או של אחרים להגיע למקומות החשודים ככאלה שיש בהם חטופים. לפי המקורות, אנשי הזרוע הצבאית של חמאס הונחו לעקוב אחר כל תנועה חשודה, גם של משתפי פעולה עם ישראל, כדי לחשוף כל ניסיון חדש לעקוב אחר מקומות שנחשד כי החטופים מוחזקים בהם.
המקורות לא שללו את האפשרות שיבוצעו מבצעים במקומות שבהם הכוחות הישראליים חושדים שנמצאים חטופים, וטענו שבעבר מבצעים נכשלו לאחר שהכוחות נחשפו. לדברי המקורות, למרות האזהרות והגברת מצב הכוננות בזרוע הצבאית של חמאס, בארגון הטרור מאמינים כי כל מבצע חדש ייכשל, ושלישראל ולארה"ב אין ברירה אלא לקבל עסקת חילופי שבויים במסגרת משא ומתן רציני שכן אין דרך אחרת להחזיר את החטופים.
מקורות אחרים בחמאס ובפלגים פלסטיניים אחרים שמחזיקים חטופים אמרו כי החוליות שמחזיקות בחטופים הונחו להרוג אותם במקרה שיבוצעו מבצעים כלשהם במקומות בהם הם נמצאים ושיהוו איום.
למרות זאת, החשש בקרב משפחות החטופים גובר, ובמטה המשפחות הזכירו כי "עבור החטופים, זה לא 'קלף' במשא ומתן - אלא סכנה מוחשית ומידית לגורלם". הם הזכירו את רצח ששת החטופים במנהרה באוגוסט אשתקד, ומסרו: "די! עם ישראל רוצה ברובו מוחץ בסיום הלחימה ובהסכם כולל שישיב את כל החטופים והחטופה".
בתוך כך, צה"ל הודיע השבוע על הרחבת התמרון גם בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה, וקרא לתושבים להתפנות מהאזור. פחות מיממה לאחר מכן הפלסטינים כבר דיווחו על טנקים ברחובות. גורם צבאי אף מסר ל-ynet כי "הכוחות מעמיקים את התמרון הקרקעי ונלחמים בתוך דיר אל-בלח".







