אף אחד לא ציפה שדווקא העונה הזו תהיה טובה במיוחד. בכל זאת, אחרי חורף שחון ושנת בצורת, עם טמפרטורות שוברות שיאים, למה שעונת הבציר הזו תהיה שונה מהשנתיים הקשות הקודמות?
תקופת הבציר היא השיא אצל כל מגדלי הענבים, מהכורמים שמגדלים ענבים ליין ועד לאלה המגדלים ענבים למאכל. האביב, שהיה לדבריהם מעט אירופי, עשה טוב לכרמים בצפון, שנשמו מעט בזכות מיעוט במזיקים. ובנגב, לפחות בינתיים, הבציר גדל בכ-10 אחוז.
יעקב בן דור, מנכ"ל יקב יתיר, הוא אחד מחלוצי היין המדברי. לאחרונה החלו לבצור את הענבים הלבנים, והתוצאות מבטיחות. כיום, היקב חולש על 100 חלקות, לרבות כרמים ביער יתיר שנראים כמו איים בין העצים הנטועים. היבול בשלוש החלקות שכבר בצרו היה גבוה בכ-10 אחוז מהממוצע. גם הבוצרים וגם העובדים הופתעו, שכן הם לא היו מוכנים לכמויות הענבים שהגיעו ליקב.
רוב הגשמים באזור יתיר הגיעו בחודשי פברואר-מארס. "יש אלמנט נוסף חשוב לגפנים, והוא מנות קור", מסביר בן דור. "את 2025 התחלנו בפיגור גדול. בינואר היה הרבה יותר חם. בפברואר ומארס איכשהו הגענו להיקף שעות הקור הממוצע. אפילו פתאום היה באמצע החורף חלון של קור וגשם שהפחיד אותנו מעט", הוא מספר, אך האביב הביא איתו איזון. "הגפן לקח אוויר והספיק להתאושש".
ביקב רמת נגב שעל גבול מצרים, החלו לבצור חלקה אחת של שרדונה ושנין בלאן, עם כ-15 אחוז יותר תוצרת. יוגב צדוק, יינן היקב, הסביר כי "היבולים נקבעים בחורף. החורף התחיל לא משהו, אבל אחרי זה הוא השתפר מאוד".
יפתח פרץ, היינן ראשי של יקבי כרמל, שבוצרים יותר מ-250 חלקות ברחבי הארץ, המשתרעות על פני כ-8,000 דונם, מסביר שהאביב היה שחון יחסית, מה שהביא לפחות מזיקים. "מזג האוויר השנה השפיע בצורה מעניינת על זנים כמו קולומבר, שמגיב יפה, וקברנה – שצפוי להיות מוצלח. כמו גם על זנים ים תיכוניים שאנחנו אוהבים במיוחד כמו סירה וקריניאן, שמצליחים לשמור על הרעננות גם בחום. אנחנו מעדיפים את האביב שלנו בלי ברד ובלי הרבה מאוד גשם. יש זנים שיותר רגישים. זכינו השנה באביב אירופי".









