אינסוף דם רע עבר בין מנהיגי רוסיה ואוקראינה. פוטין קרא לזלנסקי "חרפה לעם היהודי" ו"מי שהמערב שם כדי לטייח האדרת נאציזם", והוביל את צבאו לפשעי מלחמה ברחבי אוקראינה. זלנסקי האשים את הרוסים שהם "כמו הנאצים - רק לא עושים סבון מבני אדם", ואת פוטין עצמו שאינו מעוניין בהפסקת אש. האם אחרי כל אלה, השניים ייפגשו בקרוב?
מיד אחרי הפסגה העמוסה השבוע בבית הלבן בין זלנסקי ומנהיגי אירופה לנשיא ארה"ב טראמפ, החלה ארה"ב במשימה הבאה: ארגון פגישה ישירה בין פוטין לזלנסקי בשבועיים הקרובים.
טראמפ לא ציין היכן המפגש יתקיים, אבל ישנן שלוש אפשרויות ריאליות – בודפשט, רומא או ז’נבה. הקרמלין עצמו עדיין לא אישר את הסכמת פוטין לפגישה כזו, ושר החוץ הרוסי לברוב אמר אמש שרוסיה לא מתנגדת עקרונית.
לפי הדיווחים, פוטין הציעה בפגישה עם טראמפ שזלנסקי יגיע לפגוש אותו במוסקבה - הצעה שזלנסקי דחה.
כך או כך, לא ברור עד כמה יש היתכנות למפגש כזה: עד עתה סירב הנשיא פוטין לקיים פגישה ישירה עם הנשיא זלנסקי, ודי התעלם מקיומו בטענה ששלטונו אינו לגיטימי. זלנסקי עצמו, לעומת זאת, הביע כבר מזמן מוכנות לקיים פגישה.
במקביל ממשיכים הדיונים עם וושינגטון על הערובות הביטחוניות לקייב כתנאי להסכם. בראיון ברשת "פוקס" אמר אמש טראמפ שזלנסקי "חייב להפגין גמישות על הסדר באוקראינה". הוא הבהיר שאוקראינה לא תוכל להשיב לידיה את חצי האי קרים, ולא תצטרף לנאט"ו.
הוא גם הבטיח שכל עוד הוא נשיא ארה״ב, חיילים אמריקאים לא יוצבו על אדמת אוקראינה, אך אישר שצרפת וגרמניה מוכנות לעשות כן במסגרת הסדר. טראמפ הבהיר במהלך הפסגה בבית הלבן שארה"ב "תסייע מאוד" בכל הקשור לערובות ביטחוניות לאוקראינים, אך לא פירט כיצד.
סוגיה חשובה נוספת היא דרישתו של פוטין מאוקראינה למסור לידי רוסיה את כל שטחי מחוז דונייצק בחבל דונבאס במזרח אוקראינה שעדיין לא נכבשו בידיה. חבל דונבאס מורכב מהמחוזות לוהנסק, שנכבש כמעט במלואו ע"י הרוסים, ודונייצק, שהצבא הרוסי כבש יותר מ-70% ממנו תוך אבידות כבדות, אך האוקראינים מצליחים להגן בלחימה עיקשת על חלקו הצפוני מערבי של המחוז - אזור המכונה "חגורת מבצר" ובו שורת ערים תעשייתיות חשובות, מסילות רכבת וכבישים מרכזיים - שכולם יחד, לצד מערך ביצורים משמעותי, מונעים מהרוסים להמשיך ולהתקדם מערבה.
כמה מהערים המרכזיות באותו אזור, סלוביאנסק, קרמטורסק וקוסטיאנטינובקה, שמהוות מרכזים לוגיסטיים ותחבורתיים קריטיים, ולכן לא פלא שהנשיא פוטין מעוניין לקבלן ללא קרב. הנשיא זלנסקי יתקשה מאוד לוותר על שטחי מחוז דונייצק ולמסור אותם לידי רוסיה ללא קרב, ודאי לאור העובדה שהמוני חיילים אוקראינים נהרגו כדי להגן עליהם, ויהיה לו קושי פוליטי עצום לקדם החלטה כזו.
לפי "המכון הבינלאומי לסוציולוגיה" בקייב, 75% מהאוקראינים מתנגדים לוויתור על שטחי המחוז לטובת רוסיה. ויש גם פן צבאי חשוב - נסיגה משאר דונייצק גם תשאיר את המישורים הפתוחים הנרחבים של מרכז אוקראינה פגיעים למתקפה הרוסית הבאה, ככל שתהיה כזו.








