התייעלות: זו סיסמה שקל להיאחז בה כשרוצים לעשות שינוי משמעותי עד קריטי בארגון מסוים. הרי, מי לא בעד התייעלות? אז ברוח ההתייעלות הזו, פועלת בימים אלה טולסי גאברד, ראש מערך שירותי המודיעין (DNI) בממשל טראמפ – והשינויים בהחלט בדרך.
ההחלטה של דונלד טראמפ למנות את גאברד לראש מערך שירותי המודיעין – שתחתיו פועלים 16 ארגוני מודיעין חשובים – התקבלה בחשש גדול אצל ותיקי מערכות המודיעין האמריקאי. גאברד בנתה לעצמה מוניטין של תומכת נלהבת בוולדימיר פוטין וספקנית גדולה בכל הקשור לסוכנויות המודיעין האמריקאיות. לחשש הזה היו שותפים גם מרבית הרפובליקנים בקונגרס – אבל זה לא עצר אותם מלאשר את מינויה. המתנגד היחיד היה ראש הרוב הרפובליקני לשעבר, מיץ' מק'ונל.
שבעה חודשים אחרי שנכנסה לתפקיד, גאברד מאשרת את כל החששות הממסד המודיעיני. השבוע היא הודיעה על כוונתה לפטר 50 אחוז מאנשי המודיעין בממשל, כביכול מתוך כוונה להתייעל. לצד ההצהרה הזו, היא גם ביטלה את הסיווג הביטחוני של 37 אנשי מודיעין, בעבר ובהווה, שאותם סימן הבית הלבן כאויבים פוליטיים של טראמפ. מרביתם היו מעורבים בהערכה משנת 2017 על התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ב-2016 – מסקנה שאליה הגיעו כל זרועות המודיעין האמריקאיות, כמו גם ועדת חקירה דו-מפלגתית של הקונגרס בראשות שר החוץ הנוכחי, מרקו רוביו.
אחד המודחים הוא סוכן CIA בתפקיד סמוי. מודחים אחרים פשוט עבדו תחת הנשיאים הדמוקרטים, ברק אובמה וג'ו ביידן. לפחות שניים מה-37 עבדו בשיתוף פעולה הדוק עם טראמפ והעבירו את הדיווח היומי המסווג של הנשיא במהלך כהונתו הראשונה. חלקם עבדו על נושאים הקשורים לרוסיה, אך אחרים התמקדו במזרח התיכון, אמריקה הלטינית ונושאים אחרים.
רוב האנשים ברשימה חתמו ב-2019 על מכתב שבו נאמר כי ההאשמות בנוגע ליחסיו של טראמפ עם אוקראינה ונסיונו לסחוט את הנשיא זלנסקי, היו חמורות מספיק כדי להצדיק את הליכי ההדחה שבית הנבחרים פתח בהם אז. בכיר לשעבר במודיעין האמריקאי, שסיווגו הביטחוני לא בוטל, אמר ל"וושינגטון פוסט" כי "זה כמו ירי חסר הבחנה מתוך מכונית נוסעת".
אחד מהשמות ברשימה הוא וין ש' נגוין, מבכירי הסוכנות לביטחון לאומי. מנהל הסוכנות בפועל, ויליאם הרטמן, התקשר לגאברד וביקש לראות את המידע המצדיק את ביטול הסיווג הביטחוני שלו. לפי ה"ניו יורק טיימס", גאברד סירבה.
גאברד טוענת כי רוסיה לא ניסתה להתערב בבחירות וכי גורמי המודיעין – "הדיפ סטייט" – "קיבלו הוראות מממשל אובמה לייצר מצג שווא של התערבות כזו". יחד עם ראש ה-CIA, ג'ון רטקליף, ומינויים נוספים של טראמפ לתפקידי ביטחון לאומי, גאברד מנהלת קמפיין לביטול ממצאים לפיהם רוסיה התערבה בבחירות והאשימה את ממשל אובמה ב"קונספירציית בגידה".
גאברד לא לבד במהלך הגדול הזה. פעילת הימין הקיצוני, לורה לומר, המקורבת מאוד לטראמפ ומנהלת בחודשים האחרונים מסע לחצים לטיהור הממשל הפדרלי מכל מי שאינו "נאמן לטראמפ", קראה כבר לפני שלושה שבועות "לשלול את הסיווג של שורת פקידים אנטי-טראמפיים מה-CIA ומהמועצה לביטחון לאומי, שחתמו על מכתב בעד הדחתו". גאברד כנראה הקשיבה.
ובזמן שהטיהורים הגדולים עומדים להתחיל, הסנטור מארק וורנר, הדמוקרט הבכיר בוועדת המודיעין של הסנאט, סיכם היטב את הדברים: "הצעד של גאברד לבטל סיווגים, מרשימה לכאורה אקראית של פקידי ביטחון לאומי, הוא ניצול פזיז של תהליך סיווג הביטחון ולא יותר מניסיון עצוב נוסף להסיח את הדעת מכישלון הממשל לשחרר את תיקי אפשטיין".







