לא חלף זמן רב מאז שדווח אתמול על פיצוצים שנשמעו בבירת קטאר, ועד שצה"ל ושב"כ אישרו כי הותקפה צמרת חמאס חו"ל, שלפי דיווחים התכנסה לדון בהצעת טראמפ לעסקה. אבל בהודעה הרשמית, שעות ספורות לאחר מכן, טען חמאס כי "נכשל ניסיון ההתנקשות הישראלי באנשי צוות המשא ומתן".
לפי חמאס, בתקיפה נהרגו חמישה חברי משלחת המשא ומתן ומלוויהם, אבל אף אחד מבכירי הארגון. גם קטאר איימה בתגובה נגד ישראל: “נשמור את זכותנו לעשות זאת”.
מבצע פסגת האש ‑ בטווח של 1,800 ק"מ מישראל ‑ הוא למעשה התקיפה הראשונה אי פעם של חיל האוויר בקטאר, אחת המדינות שמממנות את חמאס. היא מתחזקת קשרים קרובים גם עם ארצות-הברית, ומשמשת כמתווכת במשא ומתן על שחרור החטופים משבי ארגון הטרור ברצועת עזה.
ההחלטה לחסל את בכירי חמאס בקטאר התקבלה כבר לפני כחודש, ולפי שני גורמים ישראליים ששוחחו עם CNN התכנון הואץ בשבועות האחרונים. באגף המבצעים יזמו נוהל קרב חשאי שכלל דיוני היערכות כמעט יומיים, ואחת לשבוע כונסו בכירי שב"כ, אמ"ן ואגף המבצעים במטכ"ל. שלשום בערב נתן סופית ראש אגף המבצעים אלוף איציק כהן את האור הירוק לקראת כינוס הבכירים בדוחא. באגף המבצעים הגבירו כוננות והיערכות כדי לבחון כיצד תוצאות הפעולה ישליכו על המצב באזור, וברצועת עזה בפרט.
התקיפה יצאה לפועל עם אישור חשאי של הקבינט המצומצם ללא עדכון של הקבינט המורחב, וכדי להבטיח חיסול מוצלח של הבכירים - מטוסי הקרב הטילו עשר פצצות, חלקן כבדות. הרמטכ"ל אייל זמיר ומפקד חיל האוויר אלוף תומר בר פיקדו על המבצע באופן אישי בגלל הרגישות שנבעה מהקרבה של היעד למערכות ההגנה האווירית של איראן. נתניהו היה בחמ"ל שב"כ שממנו נוהל המבצע, ולמרות שההחלטה התקבלה כבר לפני זמן רב, טען שהנחה על החיסול עקב הפיגוע שלשום שבו נרצחו שישה ישראלים ושחמאס קיבל עליו אחריות, וכן על המתקפה הקטלנית שלשום בעזה שבה נהרגו ארבעה לוחמי שריון.
בישראל הייתה הסכמה שהפעולה שתביא לחיסול הנהגת חמאס בחו"ל נחוצה, אך על העיתוי הייתה מחלוקת: הרמטכ"ל, ראש המוסד, ראש המל"ל וראש אמ"ן הסתייגו ממנו - כשהצעה של טראמפ לעסקה כוללת מונחת על השולחן. מנגד, בשב"כ דחפו לאשר את הפעולה - בטענה שמדובר בהזדמנות מבצעית נדירה של כינוס בכירי חמאס בווילה של המנהיג חליל אל-חיה, שמשמש גם ראש צוות המשא ומתן של ארגון הטרור. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ תמכו, כמו גם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר שנמצא כעת בוושינגטון. הוא אף סבר שממשל טראמפ לא יתנגד לתקיפה בקטאר.
דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט התייחסה אמש לדיווחים הסותרים בעניין העדכון הישראלי שניתן לאמריקאים. לטענתה, מי שעידכן את הממשל על התקיפה הוא הצבא האמריקאי, ולא ישראל. היא אמרה: "מדובר בהפצצה במדינה ריבונית ובת ברית קרובה של ארצות-הברית שפועלת קשה מאוד ובאומץ, תוך לקיחת סיכונים לצידנו כדי לתווך שלום". לדבריה, התקיפה "אינה מקדמת את מטרות ישראל או אמריקה". עם זאת, הבהירה כי "חיסול חמאס, שהתעשר מסבלם של תושבי עזה, הוא יעד ראוי". היא ציינה כי מי שהורה לעדכן את הקטארים על התקיפה הוא הנשיא טראמפ בעצמו, שהורה מיידית לשליח המיוחד שלו סטיב וויטקוף, שמשתתף אף הוא במאמצים להגיע להסכם ברצועת עזה, להודיע לקטארים על הפעולה הצפויה. "כך הוא עשה", אמרה. לדבריה, "הנשיא רואה בקטאר בעלת ברית וחברה חזקה של ארצות-הברית, ומצטער מאוד על מיקום התקיפה הזו".
נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ שוחח עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אחרי התקיפה, ושוחח גם עם אמיר קטאר. הוא הבטיח: "דבר כזה לא יקרה שוב בשטח שלכם".









