הסרט "הים" של הבמאי שי כרמלי- פולק הוא הזוכה הגדול בטקס פרסי אופיר של האקדמיה הישראלית לקולנוע, שנערך אתמול (ג') בסינמה סיטי רמת-השרון. הסרט גרף חמישה פרסים: פרס הסרט העלילתי הטוב ביותר, פרס התסריט (ניתן לכרמלי-פולק), פרס השחקן הטוב ביותר בתפקיד ראשי (מוחמד גזאווי), פרס שחקן המשנה הטוב ביותר (ח'ליפה נאטור) ופרס המוזיקה המקורית (אבי בללי). הסרט ייצג את ישראל בקרב על האוסקר ויתמודד על מועמדות בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר.
מוחמד גזאווי בן ה-13 הוא השחקן הצעיר ביותר שזכה אי פעם בפרס אופיר לשחקן ראשי. ב-1996 נרשמה זכייה דומה כשלוסי דובינצ'ק קטפה את פרס השחקנית על "קלרה הקדושה".
"נאנדאורי", סרטה של אתי ציקו, זכה גם הוא בחמישה פרסים: הבימוי (ציקו), השחקנית הראשית (נטע ריסקין), הצילום (שי גולדמן), עיצוב התלבושות (ענבל שוקי) והאיפור (אורלי רונן). "חבל שאת הסרטים האלה יראו רק מעטים בעולם", אמרה ריסקין על הבמה. "בזמנים חשוכים כאלה יש לתת תקווה. קולנוע לא יכול להחזיר חטופים, לעצור טנק או להציל ילד רעב, אבל הוא יכול לעקוף גבולות ולהראות שגם פה יש אנשים".
את פרס שחקנית המשנה הטובה ביותר קיבלה אורי אבינועם, שמככבת בסרט "כי את מכוערת". "קולנוע זה החיים שלי", התרגשה אבינועם. "ידעתי מגיל עשר שאני רוצה להיות שחקנית. המשחק הציל אותי".
בפרס הסרט התיעודי הארוך זכה "מכתב לדויד" של הבמאי תום שובל, העוסק בדויד קוניו, שנחטף לעזה לצד אחיו אריאל. "דויד, חברי היקר, האציל האהוב", אמר שובל, "זה יישאר סרט לא גמור, תלוי על בלימה. אנחנו חיים על תהום. החיים הם הדבר הכי חשוב. הפקרנו והופקרנו. המלחמה חייבת להסתיים".
פרס מפעל חיים הוענק לבמאי אורי ברבש, שאמר: "כולנו יחד, יהודים וערבים, דתיים וחילוניים, נמגר את הרוע מארצנו האהובה. חובתנו הקדושה להשיב את כל החטופים לחיק משפחתם, ומיד, לסיים את המלחמה הארורה ולהחליף את שלטון ה'הפרד ומשול' שהכריז מלחמה על החברה הישראלית".
גם הבמאי יריב מוזר, שפתח את הטקס, התייחס למלחמה ולחטופים. "בליבנו משאלה – שהמלחמה תסתיים", אמר. "האובדן, הצער והמחיר בחיי אדם קשים מנשוא. ומעל לכל, אנחנו מצטרפים למשפחות החטופים בקריאה להחזרתם, החיים והמתים, עכשיו. הם שהופקרו באותו יום נורא, ומחובתנו להחזירם עכשיו.
"טועה מי שחושב שתפקידנו ליצור סרטי תעמולה", המשיך מוזר. "להפך: הקולנוע הישראלי מוציא לעולם את האמת על המקום הזה, גם אם היא קשה ולא נעימה, ובכך הוא מוכיח שישראל היא עדיין מדינה דמוקרטית"
* עוד על הטקס – בערוץ התרבות של ynet









