"זה לא יקרה. זה לא יקרה. זה לא יקרה, כי נתתי את מילתי למדינות ערב. ואתה לא יכול לעשות את זה עכשיו. יש לנו תמיכה גדולה במדינות ערב. ישראל תאבד את כל התמיכה שלה בארה"ב אם זה יקרה". את הדברים האלה אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בראיון שנערך בשבוע שעבר והתפרסם אתמול במגזין האמריקאי "טיים", על האפשרות שישראל תספח את יהודה ושומרון. דבריו התפרסמו יממה לאחר אישור חוק הריבונות בקריאה טרומית בכנסת, בזמן שסגן הנשיא ג'יי די ואנס היה בביקור בישראל.
אתמול בצהריים הוא עזב את ישראל, זמן קצר לפני שיצא הראיון של טראמפ. ואנס סיפר בנתב"ג כי היה "מבולבל" מההצבעה בכנסת: "שאלתי מישהו על זה ואמרו לי שזה הצבעה סימבולית. הסבירו לי שזה תעלול שאין לו חשיבות פוליטית. אם זה היה תרגיל פוליטי, אז זה היה תרגיל טיפשי ואני נעלבתי מזה אישית. המדיניות של ממשל טראמפ היא שהגדה המערבית לא תסופח, ואם אנשים רוצים לקיים הצבעות סימבוליות הם יכולים לעשות זאת אבל לא היינו מרוצים". ראש הממשלה בנימין נתניהו, מצידו, הורה לא לקדם עד הודעה חדשה את החוקים שעברו במליאה לסיפוח יו"ש וסיפוח מעלה-אדומים.
נושא הריבונות לא היה היחיד שעמד במוקד הראיון הארוך של טראמפ ל"טיים", שהקדיש את השער שלו ל"עולם של טראמפ". הוא סיפר כי דחק בנתניהו "לא להילחם בעולם" בשיחה שהתקיימה ביניהם ב-4 באוקטובר, דיבר גם על הציפייה שלו לנורמליזציה עם סעודיה, גילה מה אמר לו יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן בשארם א-שייח' ("הוא בירך אותי") וחשף גם שקיים דיונים בשאלת שחרור ברגותי מהכלא – מהלך שלא יצא לפועל בסופו של דבר.
בינתיים הרכבת האווירית מארה"ב נמשכת, וכך גם הפיקוח האמריקאי ההדוק: לאחר שסגן הנשיא המריא בחזרה לוושינגטון, נחת בישראל מזכיר המדינה מרקו רוביו. הוא הגיע לביקור במסגרת המאמצים של האמריקאים לוודא שההסכם של טראמפ מיושם, ובגלל הגעתו הוקדם הקבינט המדיני-ביטחוני והתכנס במשרד רה"מ בירושלים.
מספר שעות אחרי נחיתתו נפגש רוביו עם נתניהו. בהצהרה קצרה שנשאו זה לצד זה אמר רוביו כי "אנחנו כאן שבוע אחרי יום היסטורי, שבו טראמפ עבד על פריצת הדרך. השגנו התקדמות רבה, אבל לאף אחד אין אשליות. יש עוד עבודה, זה לא יהיה קל. אני כאן כי יש עוד מה להשיג. אני כאן כדי לעבוד על זה ובטוחים שנגיע לשם למרות המכשולים". ראש הממשלה לא התייחס לאיום של טראמפ ולפיו סיפוח "לא יקרה", ואמר: "הביקור של טראמפ בכנסת ייזכר בהיסטוריה שלנו. אנחנו רוצים לקדם שלום ויש לנו אתגרי ביטחון".
ביום ראשון צפויה להגיע לישראל השליחה האמריקאית ללבנון, מורגן אורטגוס. רצף הביקורים יימשך עם אפשרות להגעה של בכיר נוסף: שר האנרגיה כריס רייט. "התיאור שהבכירים האמריקאים באים לכאן לעשות לנו ביבי-סיטינג הוא מגוחך", אמר גורם ישראלי בכיר, "זה לא העניין. יש פה דבר ענק שמחייב הרבה מאוד תיאומים. מעולם לא נעשה דבר כזה, הקמת כוח צבאי בינלאומי לייצוב עזה. זה המון חלקים שזזים וצריכים לתאם בין כולם. זה לוקח זמן ולכן הם מגיעים לכאן. לכן וויטקוף וקושנר מדלגים בין מדינות המזרח התיכון. חקיקת הריבונות מאוד עיצבנה את האמריקאים והיה צריך להסביר ולהרגיע אותם שזה רק קריאה טרומית וזה לא יתקדם".








