צוות בהובלת אחת מבכירות החוקרות, קצינת משטרה בדרגת סגן ניצב שהושאלה ממשרד הביטחון, החל אתמול את החקירה של הפרקליטה הצבאית הראשית לשעבר, אלופה יפעת תומר-ירושלמי ושל התובע הצבאי הראשי לשעבר, אל”מ מתן סולומש.
החקירה החלה יממה וחצי לאחר שתומר-ירושלמי נעצרה, ובמתקן משרד הביטחון - כדי לשמור על סודיות מרבית בחקירה הרגישה.
שעות לאחר תחילת החקירה, צוות החוקרים זימן את המקורבת לאלופה שחשפה את הפרשה להשלמת עדותה. הצוות מחזיק בממצא ראייתי שלפיו הפצ"רית גילתה עניין חוזר ונשנה בתוצאות בדיקת הפוליגרף שלה - בדיקה שבסופו של דבר הובילה לפיצוץ הפרשה ולחשיפת חלקה של האלופה.
במקביל, במהלך אתמול נמשכו החיפושים אחר הנייד "הנעלם", כשעל פי החשד במשטרה תומר-ירושלמי השליכה אותו לים בזמן שנעדרה. בחיפושים בחוף הים בהרצליה השתתפו צוותים של זק"א תל אביב, כולל צוללנים. במשטרה מעריכים כי בטלפון האישי של הפצ"רית נמצאות ראיות חשובות לחקירה נגדה, בגין מעורבותה בהדלפת התיעוד של לוחמי מילואים המתעללים לכאורה במחבל עצור בשדה תימן. לפי מקורות במערכת האכיפה, פעולת הדלפת הסרטון גובשה ונוהלה בקבוצת וואטסאפ של קצינים בכירים בפרקליטות הצבאית בראשות הפצ"רית. חלקם, לפי החשד, היו גם בסוד טרפוד הבדיקה הפלילית שנוהלה לגבי מקור ההדלפה, וכן בגיבוש התצהירים הכוזבים לבג"ץ.
2 צפייה בגלריה
yk14569857
yk14569857
(אלופה תחת חקירה. יפעת תומר־ירושלמי | צילום: דובר צה"ל)
ככל שלא יימצא הטלפון הנייד של הפצ"רית, יהיה קשה יותר לאתר חשודים נוספים ששמם לא עלה בתכתובות בין החשודים הקיימים. אך גם אם הטלפון לא יימצא, ניתן יהיה לבקש מהפצ"רית את הסיסמאות שלה לאפליקציות המסרים המיידיים ולדואר האלקטרוני - מה שיאפשר גישה אליהם ללא ה"ברזל" עצמו.
ביחס לחיפושים, דובר זק"א תל אביב, ישראל חסיד, אמר כי הסיבה היא "בקשה מצד כוחות הביטחון". מנגד, בצה"ל או בשב"כ הכחישו כי ביקשו מזק"א תל אביב לערוך את החיפושים בים.
היום צפויה תומר-ירושלמי להגיע לדיון הארכת מעצרה בבית משפט השלום בתל-אביב, כשמוקדם יותר השבוע הוארך מעצרה - לאחר שערר שהגישה בעניין נדחה.

המינוי שצפוי להגיע לבג”ץ

בתוך כך, אתמול הודיע שר המשפטים יריב לוין, חרף ההתנגדות של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, כי החליט למנות את נציב התלונות על השופטים, השופט בדימוס אשר קולה (71), למנהל חקירת הדלפת הסרטון משדה תימן. “אני סבור שעובד המדינה עליו יוטל התפקיד כאמור, נדרש שיענה ככל הניתן על כלל הדרישות הבאות - בעל תפקיד בשירות המדינה; בעל ידע וניסיון בתחומי המשפט הפלילי; עומד בראש מערכת היכולה לסייע בידו בביצוע התפקיד; אינו כפוף לשר משרי הממשלה וכן לשום גורם בייעוץ המשפטי לממשלה ובגופים הכפופים לו; יזכה לאמון ציבורי רחב, החיוני כשמדובר בעניין כה רגיש ובעת המורכבת הזו”, כתב השר והוסיף: “לאחר ששקלתי את הנושא בכובד ראש, בכוונתי להטיל את התפקיד על נציב תלונות הציבור על שופטים, כבוד השופט בדימוס אשר קולה. אני סבור כי נציב תלונות הציבור על שופטים, הן כמוסד והן באופן אישי, עונה באופן המיטבי לנדרש במקרה זה. מינויו יזכה לאמון ציבורי רחב, ההכרחי בנסיבות בהן אנו מצויים”.
הנציב קולה הודיע לשר המשפטים לוין שהוא יקבל את התפקיד, בכפוף למגבלות החוק. אלא שההערכה היא כי תגשנה עתירות נגד המינוי, והנושא צפוי להתגלגל לפתחו של בג”ץ שיכריע. מקור משפטי בכיר טוען כי בעצם ההודעה על המינוי, חרג שר המשפים מתפקידו, שכן חוקר “העל במדינה” במדינה הוא היועץ המשפטי לממשלה.
משפטנים מתחו ביקורת חריפה על המהלך של לוין, ואמרו כי “שר המשפטים לא מתעניין בחקירה אלא רק בפיטורי היועצת. הוא מזהם את החקירה ופוגע בחקירה בעיצומה”. קולה עצמו הבהיר כי הוא אינו מביע עמדה בעניין המניעות של היועצת המשפטית לממשלה ולא בעניין סמכות השר.
ראש האופוזיציה יאיר לפיד הביע אף הוא התנגדות להחלטתו של לוין, ומסר: “לוין מציע למנות חוקר במסלול עוקף יועמ”שית בטענה שזה יזכה ל’אמון ציבורי רחב’. לא, זה לא. לא אמון ולא רחב. ואין לו סמכות לבצע את הצד הזה. ‏זה שר אחוז שנאה בממשלת מיעוט שעושה הכול כדי להחריב את המערכת ואין לנו שום אמון במהלך שלו”.