כשהתחיל השבוע השיח סביב חגיגות האלווין בישראל נזכרתי שלפני כמה שנים הייתי בביקור אצל דודים שלי בארה"ב בתקופה הסתווית הזו, וחגגנו איתם ועם חברים שלהם. את הרחובות מציפות בימים האלה פנים מאירות של דלועים מגולפים בחיוך חצי מפחיד, עם עיניים בוהקות בזכות אור נר קטן שמרצד בתוך הדלעת. זהו סמל ההאלווין המוכר ביותר, אבל מאחורי הדלעת התמימה הזו מסתתר סיפור עתיק על ג׳ק, אדם ערמומי שהצליח לעבוד על השטן ונידון לשוטט לנצח בעולם עם נר בוער בתוך לפת חלולה.
זה התחיל באירלנד לפני מאות שנים, כשעוד לא הכירו דלועים בכלל. אנשים גילפו לפת או שורש קשה וקטן, והכניסו לתוכם נר. הם האמינו שהאור שבתוך הלפת או השורש ישמור עליהם מפני רוחות רעות בליל כל הקדושים. כשמהגרים אירים הגיעו לאמריקה הם גילו שם את הדלעת הגדולה, הרכה והקלה יותר לגילוף, וכך נולד לו הסמל המפורסם של החג. אור בתוך החושך, שמגלם תקווה בעונה שבה הימים מתקצרים, ושל שפע מהאדמה בסוף עונת הקציר.
4 צפייה בגלריה
yk14575666
yk14575666
(צילום: אביגיל עוזי)
אם חושבים על זה רגע, יש בהדלקת הנר משהו שמדבר גם אלינו, אל המסורת היהודית, כי גם אנחנו מדליקים נרות כשהחושך יורד: נרות שבת, נרות חנוכה, נרות נשמה. גם אנחנו מאמינים בכוח של אור קטן להאיר מציאות גדולה.
אז נכון שזה לא חג שלנו, אבל בסוף, בין אם זו דלעת מגולפת או נר קטן על השולחן, כולנו מחפשים את אותה תחושה, שהאור שלנו ינצח את הצללים.

דלעת מגולגלת

כחצי ק"ג דלעת
1 בצל קצוץ דק
למילוי:
250 גר' בשר בקר טחון
חצי כוס אורז
1 כף בהרט
מלח, פלפל שחור
3 כפות רכז רימונים
לרוטב:
כוס ציר בקר או מים
מלח, פלפל שחור
3 כפות דבש
אם השתמשתם במים ולא בציר, הוסיפו 3 כפות רכז רימונים
אופן ההכנה:
1. בעזרת מנדולינה או סכין חדה חותכים את הדלעת למלבנים דקים ומדויקים (כ-10-5 ס"מ), את כל השאריות קוצצים דק ומניחים בצד.
2. מבשלים את האורז כ-7 דקות ומסננים.
3. מערבבים את כל מרכיבי המילוי יחד ומקררים מעט.
4. מסדרים בקצה של כל מלבן דלעת מילוי ומגלגלים את הדלעת עם המילוי ליצירת צינורות דקים.
5. מערבבים את הבצל הקצוץ עם שאריות הדלעת הקצוצה ומפזרים בתבנית מלבנית שנכנסת לתנור.
6. מניחים מעל את הדלעת המגולגלת.
7. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב ושופכים מעל גלילי הדלעת.
8. מניחים נייר אפייה מעל ואוטמים בעזרת נייר כסף.
9. מכניסים את התבנית לתנור בחום של 220 מעלות למשך 25 דקות.
10. מורידים את נייר הכסף ומשחימים כעשר דקות נוספות.
לפני ההגשה מזלפים מעל קצת שמן זית.

סלט דלעת חריפה

300 גר' דלעת
2 פלפל חריף אדום
100 גר' בוטנים קלויים
חצי שורש ג'ינג'ר טרי מקולף
לרוטב:
1 כף דבש
1 לימון סחוט
1 כפית שמן שומשום
קורט מלח
אופן ההכנה:
1. פורסים את הדלעת דק במנדולינה ואז חותכים לרצועות דקות כמו מקלות דקיקות (ג'וליאנים)
2. חוצים את הפלפל האדום, מרוקנים את הגרעינים וחותכים מהפלפל ג'וליאנים.
3. חותכים גם את הג'ינג'ר לג'וליאנים.
4. מערבבים את כל הרוטב היטב יחד, ומערבבים עם שאר המרכיבים ומגישים.