ביום שישי האחרון אמור היה להתקיים בסוריה אירוע תחת הכותרת "מבול אל-אקצא" – השם הפלסטיני למלחמה ברצועת עזה. בהזמנה לאירוע נכתב כי הוא מתקיים בשיתוף פעולה של מינהלת התרבות בחלב עם להקה פלסטינית. בסופו של דבר האירוע לא התקיים בשישי. למה?
ביום חמישי האחרון פירסם ד"ר אדי כהן, משפיען ברשתות החברתיות בשפה הערבית, פוסט שבמסגרתו איים: "אזהרה לאבו-מוחמד אל-ג'ולאני ולממשלתו – יש לכם עד מחר, שישי בצהריים, לבטל את האירוע ולהתנצל באופן מיידי בפני כל קורבנות העם הישראלי והפלסטיני על האבסורד הזה שביצע שר התרבות הטרוריסט שלכם, חבר האחים המוסלמים מוחמד יאסין סאלח ואנחנו דורשים את פיטוריו".
מכאן, הגרסאות חלוקות. ברשתות החברתיות הופץ בחמישי צילום של פוסט שכתב בפייסבוק מנהל אותה הלהקה שאמורה הייתה להופיע בשישי. מדובר בפלסטיני בשם מוופק אל-חאג', שלפי חשבונו בפייסבוק גר בחלב. בפוסט כתב כי האירוע שתוכנן למחרת נדחה עד להודעה חדשה כי המקום "תפוס על ידי משרד התרבות".
אדי כהן פירסם את הפוסט של מוופק אל-חאג' וכתב: "אנשי דאעש של אל-ג'ולאני ביטלו את המסיבה. הם מבינים רק כוח". הערוצים הערביים והרשתות סערו סביב השאלה האם אדי כהן הוא הסיבה לביטול האירוע? והאם סוריה החדשה מושפעת בסוף מגורם ישראלי? יש לציין כי מהתמונה של הפוסט של מוופק אל-חאג' לא ניתן להבין באיזו שעה בדיוק העלה אותו בחמישי, חשבונו בפייסבוק נעול לחברים בלבד ולפי הדיווחים הוא גם מחק כל התייחסות לאירוע.
מדובר בסערה אחת מתוך סערות רבות שמעורר אדי כהן כמעט מדי יום ברשתות החברתיות. גורם מאחת משכנותינו הערביות שאל אותי לאחרונה האם הוא קשור לממשלה והאם הוא מדברר אותה? התשובה היא לא. כהן מייצג את עצמו ולכן מותר לו לכתוב ככל העולה על רוחו.
הוא יכול לקרוא לא-שרע שישב עם טראמפ בשבוע שעבר טרוריסט ולכתוב ברשת החברתית X ביום ראשון: "בגלל טיפשותם וכישלונותיהם של הסעודים, אף יהודי לא רוצה נורמליזציה איתם. לא לנורמליזציה עם סעודיה".
האם זה נכון שאף יהודי לא רוצה נורמליזציה עם סעודיה? כנראה לא, אבל האם יש גורם רשמי ישראלי אחר שמסביר לעולם הערבי מה ישראל באמת רוצה או מה המדיניות שלה? לא. אז מבחינת העולם הערבי יש את אדי כהן. "הוא מלבה סכסוכים ושנאה בין עמים", אומר לי אותו הגורם מאחת משכנותינו הערביות. אדי כהן עצמו מכיר את כל השיח עליו. בשיחה הוא מספר: "חושבים שאני מהמוסד, שאני חבר קרוב של נתניהו, יש הרבה שטויות. לפעמים אני מעצבן אבל ברוב המקרים זה לא סתם. יאהבו אותי, לא יאהבו אותי, זו בעיה שלהם".
הוואקום ההסברתי בערבית מורגש. פרסומי משרד החוץ בשפה הערבית כוללים בעיקר מינוף של אירועים מישראל. דובר צה"ל בערבית היוצא, אביחי אדרעי, מעביר מסרים צבאיים. לריק הזה נכנסים גורמים לא רשמיים שהופכים לפנים של המדינה. אדי כהן הבולט בהם. ובחזרה לסוריה – רק ביום שישי בערב, אחרי יממה שהאירוע כבר מתגלגל ברשתות, פורסמה בחשבון ברשת החברתית X של משרד החוץ הישראלי בשפה האנגלית התייחסות לסערה.
המחסור בהסברה בערבית מורגש, ולריק הזה נכנסים גורמים לא רשמיים שהופכים לפנים של המדינה – ואדי כהן הוא הבולט בהם







