הם התייצבו מיד כשקראו להם, נלחמו במשך מאות ימים בחזית, השאירו את הבית והמשפחה מאחור וחלקם שילמו בחייהם - אבל מדוח מבקר המדינה שמתפרסם אתמול עולה שהמדינה לא דאגה מספיק לחיילי המילואים ששירתו במלחמת חרבות ברזל. "המילואימניקים התייצבו למען המדינה - המדינה חייבת להיות שם עבורם, הן בדאגה לביטחונם התעסוקתי, והן בסיוע ללימודיהם ולרווחתם", כתב המבקר מתניהו אנגלמן.
במהלך עשרת החודשים מפרוץ מלחמת "חרבות ברזל" באוקטובר 2023 ועד יולי 2024 נקראו כ-318 אלף אזרחים לשירות מילואים. התגמול ששולם לשליש ממשרתי המילואים היה שווה לתגמול המזערי - כ-311 שקלים ליום בלבד (כ-9,300 שקלים בחישוב חודשי). כ-30% מהמשרתים שקיבלו את התגמול המזערי הם סטודנטים.
2 צפייה בגלריה
yk14585276
yk14585276
(אנגלמן | צילום: אלכס קולומויסקי)
המבקר העלה בדוח חשש שייתכן שמעסיקים לא ירצו בעתיד לשכור מילואימניקים. מהדוח עולה שאם תוקף התקנות בעניין שיפוי מעסיקים בגין תשלום הפרשות סוציאליות לא יוארך מעבר ל-2025, הרי שמ-2026 שוב תושת העלות הכלכלית בגין ההפרשות הסוציאליות עבור העובדים שמשרתים במילואים, על מעסיקיהם. המבקר העיר שהדבר יגדיל את התמריץ הכלכלי השלילי למעסיקים להעסיק משרתי מילואים.
בדוח נוסף שהתפרסם אתמול בדק המבקר את מענה מערכת ההשכלה הגבוהה לסטודנטים ששירתו במילואים במלחמה, וגם כאן נמצאו לא מעט ליקויים. 41% מהסטודנטים המשרתים ציינו שהם אינם שבעי רצון מהסיוע שהמוסדות הציעו להם בשל היעדרותם. 45% ציינו שהמענים שהוצעו להם לא הצליחו לספק להם ודאות בנוגע להשלמת הלימודים. סטודנטים ציינו שהמוסדות מיעטו להציע תגבורים, תרגולים, וסיכומים כתובים של שיעורים, אף שהם היו מעוניינים בהם במידה רבה.
מהדוח עולה שבעקבות המלחמה נאלצו מאות סטודנטים משרתי מילואים לבטל את הרשמתם או להפסיק את לימודיהם לאחר שהחלו אותם. משאלון שנשלח לאוניברסיטאות והמכללות עולה כי שלושה מ-25 מוסדות לא נתנו החזר מלא של שכר הלימוד, וכשליש לא החזירו דמי הרשמה לסטודנטים שביטלו את הרשמתם עקב המילואים.
עוד נמצא בביקורת כי מוסדות הלימוד ניצלו פחות משני שלישים מהתקציב שיועד להם לצורך מתן עזרה למשרתי מילואים - 124 מיליון שקלים בלבד מתקציב של 195 מיליון.
לא מעט סטודנטים נשרו בשל השירות הממושך. מנתוני המל"ג מאוקטובר 2024 עולה כי בשנת התשפ"ד נשרו 1,423 משרתי מילואים שלמדו לתואר ראשון ושני.
בנוסף נמצא כי על אף שניתן לצפות שסטודנטים רבים ימשיכו להיקרא לשירות מילואים ממושך בשנים הבאות, המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) לא דנה בהקמת צוות לבחינת תיקון רוחבי וארוך טווח של כללי זכויות הסטודנט, וזאת על אף המלצת פורום החירום לעשות כן.
בסיכום הפרק כתב המבקר אנגלמן כי כעבור כמעט שנתיים של לימודים אקדמיים בצל מלחמת חרבות ברזל, על המל"ג ועל שר החינוך העומד בראשה לבצע בחינה מעמיקה של הצרכים העתידיים - הן של המוסדות והן של הסטודנטים - כדי לגבש תוכנית הנוגעת למענים שיינתנו לסטודנטים משרתי מילואים ולוודא שהמענים הניתנים להם מאפשרים את השלמת לימודיהם באופן מיטבי.