היום מציינים בכל העולם את היום הבינלאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. רשת בתי הקפה "קפה טוב", ש-90% מעובדיה הם בעלי מוגבלות, היא בהחלט סיפור הצלחה בהקשר הזה, ובכלל.
מדובר באחת היוזמות החברתיות המרשימות בישראל. הרשת ממשיכה להתרחב ומונה כיום 24 סניפים בפריסה ארצית, מחיפה ועד באר-שבע, כולל שני סניפים בתל-אביב – ברחוב בן יהודה ובפלורנטין.
מאחורי הרשת עומדת עמותת "שכולו טוב", שפועלת לשילוב והכשרה של אנשים עם "חסמים תעסוקתיים" – בין אם מדובר בבריאות הנפש, נכויות פיזיות או רקע אישי מורכב. העמותה מפעילה גם את רשת האופנה מיד שנייה "דנדשה" ואת רשת הספרים המשומשים "סיפור חוזר".
מנכ"ל הרשת עופר כהן מספר כי הרעיון נולד לפני כ-20 שנה, בתקופה שבה אנשים עם מוגבלות שובצו רק במפעלים מוגנים. כהן: "אצלנו המודל הפוך. אנחנו לא שומרים את העובדים אצלנו, אלא דוחפים אותם קדימה לעבודה בעסקים רגילים".
בשבועות האחרונים נפתחו שני סניפים חדשים – במרכז לבריאות הנפש אברבנאל ובמתחם הקניות מול החוף וילג' בחדרה. ברשת מועסקים עובדים שמעולם לא עבדו, לצד כאלה שמילאו בעבר תפקידים שונים, עברו משבר וכעת מבקשים לחזור למסלול.
בתי הקפה של הרשת מגיעים בשלושה סוגים: סניפים "רגילים" במרכזי ערים ושכונות; סניפים בחברות הייטק; ובתי קפה וחנויות נוחות בתוך בתי חולים פסיכיאטריים – שבהם, כבר בשלב האשפוז, המטופלים מתנסים בעבודה. מדובר במודל חדשני שזכה בפרסים ובהכרה בינלאומית, כולל מארגון ה-OECD. לדברי כהן, "מכל העולם באים ללמוד את המודל שלנו. רק לפני חודש נפתח בטוקיו סניף דומה, בשם גודה גוד בשיתוף איתנו".
אחד הסניפים המובילים פועל במרכז לבריאות הנפש שער מנשה, שמיועד לקהל הרחב. בתי הקפה מופעלים בליווי שלושה בעלי תפקידים: מנהל מקצועי, עובד סוציאלי ורכזת תעסוקה נתמכת. כהן: "אנחנו לא רוצים שהעובדים יישארו בקפה. המטרה היא שייצאו לעבודה בשוק הפתוח. עשרות בתי קפה ועסקים בתחום המזון כבר מעסיקים בוגרים שלנו".
המודל העסקי של הרשת מתבסס על עצמאות כלכלית יחסית: היא פועלת ללא כוונת רווח, אך גם ללא הפסד. ההכנסות מהפעילות המסחרית מועברות למשתתפים כמלגות. בתי הקפה נדרשים לעמוד בתחרות רגילה – עם תפריט, מיקום ושירות. במטה הרשת פועל צוות קולינרי שמלווה את הסניפים. כהן: "בחרנו ברשת בתי קפה כי זה מקום שאפשר להקים בפריסה ארצית. זה מקום שנותן לאנשים נקודת התחלה – אבל גם פתח לחיים חדשים".








