הרבה לפני שהתרגלנו לזה שצימוקים נארזים בשקית שקופה ונמכרים ליד מדף האגוזים הם היו סמל של שפע, מתיקות ונדיבות. במקרא הם לא סתם נשנוש בטיולים אלא בעלי משמעות גדולה, ביטוי לתבונה, לכבוד וליכולת לראות את האחר. בספר שמואל א’, אביגיל, אחת הדמויות הנשיות המרשימות והחכמות בתנ״ך, ממהרת לפייס את דוד אחרי שבעלה נבל העליב אותו וסירב לעזור. היא לא יוצאת לקרב ולא נושאת נאום ארוך על מה שלא בסדר, אלא אורזת סלסילה של פיוס: “מַשְׂאֵת צִמּוּקִים וּמַשְׂאֵת דְּבֵלִים”, מנות נדיבות של ענבים ותאנים מיובשות, פרי הארץ, פשוטות אך מלאות משמעות.
הבחירה שלה לא מקרית. הצימוקים נושאים בתוכם משהו עמוק מהחיים עצמם, שכן הם תוצאה של תהליך מפרי שהיה פעם חי, עסיסי ומלא מים, ולאחר מכן עבר ייבוש והתכווץ, אך בתוכו נשמרה כל המתיקות.
אולי זה בכלל שיעור על יחסים בין בני אדם, שכנים, חברים או בני זוג. גם היום, במציאות שבה כל תגובה נכתבת מהר וכל מילה נזרקת בקלות, יש כוח אדיר במחווה קטנה, במתיקות פשוטה. לפעמים הדרך הנכונה להרגיע סערה, להחזיר שלום או אפילו לפתוח שיחה מחדש אינה באמצעות עימות או צדק מוחלט, אלא באמצעות חמלה. סלסילה קטנה של כוונה טובה.
אביגיל הבינה זאת מזמן: כשיש מתח - אל תוסיפו אש, תוסיפו מתיקות של הבנה והקשבה מתובלת ביכולת להניח לרגע את האגו בצד. בעולם שלנו, שבו כולם עסוקים בלהגיב מהר ולהוכיח מי צודק, נדמה שאין זמן לעצור ולתת מקום לרגעים קטנים. אולי כדאי שניזכר לפעמים בצימוקים של אביגיל ונשנה את העולם שבו מתיקות לא נתפסת כחולשה, אלא ככוח. עולם שבו אנשים מבינים שהקשבה, נדיבות, זמן וסבלנות הם היסודות האמיתיים של יחסים.
במקום להסביר - תקשיבו. במקום לכתוב “לא נורא” - תשאלו בכנות “איך אתה מרגיש? במה אפשר לעזור?” אולי מה שחסר לנו, דווקא בעידן של שפע חומרי, זה אותו דבר קטן - צימוק מתוק, טבעי - שמחזיר תחושת אנושיות. בדיוק כמו אביגיל, שידעה שלפעמים כדי למנוע מלחמה מספיק להגיש סל של כוונה טובה.
ליקר צימוקים ביתי
מרכיבים:
2 כוסות צימוקים כהים
1 בקבוק וודקה איכותית (אפשר להחליף גם לרום או ערק)
1 כוס סוכר חום כהה
1 כוס מים
2 מקלות קינמון
אופן ההכנה:
1. מכניסים את הצימוקים ומקלות הקינמון לצנצנת זכוכית גדולה ושופכים מעל את הוודקה. סוגרים היטב.
2. משאירים בחדר, עדיף בארון או מקום מוצל, כשבועיים עד שלושה שבועות. לנער מעט מדי יומיים-שלושה.
3. לאחר שהוודקה מקבלת צבע חזק מהצימוקים, מחממים בסיר קטן מים וסוכר חום עד להמסה מלאה, בזהירות שלא יישרף, ומקררים.
4. מסננים את הצימוקים מהוודקה בעזרת מסננת דקה או בד גבינה.
5. מערבבים את הוודקה המסוננת עם סירופ הסוכר המצונן.
6. מחזירים לבקבוק זכוכית נקי.
7. מניחים לנוזל לנוח לפחות שבועיים נוספים, מערבבים ושותים נקי או עם קרח.
קציצות עם בצל, ערמונים וצימוקים
לקציצות:
חצי ק"ג בשר עוף טחון
חצי ק"ג בשר בקר
1 בצל מגורר וסחוט מהמים
חופן פטרוזיליה קצוצה
1 כפית מלח
1 כפית פלפל אנגלי
לרוטב:
2 בצלים פרוסים דק
חצי כפית קינמון
חצי כפית כורכום
חצי כוס מים
חצי כפית מלח גס
200 גר' ערמונים קלופים שלמים
200 גר' צימוקים
אופן ההכנה:
1. לערבב היטב את המרכיבים של הקציצות למסה אחידה וליצור כדורים בגודל שווה.
2. לטגן בסיר רחב את הבצל עד הזהבה עם שמן זית.
3. להוסיף את תבליני הרוטב והצימוקים, להמשיך לטגן כ-3 דקות ואז להוסיף כוס מים ולהביא לרתיחה.
4. להנמיך את האש, לסדר את הקציצות, לכסות ולבשל על להבה נמוכה למשך 45 דקות.
5. עשר דקות לפני סוף הבישול, לסדר את הערמונים בין הקציצות.









