"אנחנו נכנסים לשתי יממות של מזג אוויר סוער וגשום. זה יתחיל במהלך היום ויחמיר בלילה, כאשר שיא הסערה יגיע בשעות הבוקר המוקדמות של יום חמישי ויימשך לאורך כל היום", כך עדכן אתמול מנהל השירות המטאורולוגי ד"ר עמיר גבעתי. "הסערה תתחיל בחוף הצפוני, אך ככל שנתקדם הגשם יתחזק ויתפשט לגוש דן ולמישור החוף הדרומי. אנחנו מצפים לכמויות גשמים חריגות של כ-200 מ"מ ביממה, יותר מהכמות של חודש דצמבר כולו".
ואכן, כבר אתמול נראה שהסערה שזכתה לשם "ביירון" הגיעה, ובכן, בסערה: גשמים מקומיים החלו לרדת בחוף הצפוני והתחזקו וירדו לאורך החוף. היום צפויים גשמים שילוו בסופות רעמים מהצפון עד צפון הנגב עם חשש להצפות מקומיות לאורך החוף והשפלה, ובשעות אחר הצהריים והערב צפויים גשמים גם בנגב ובאזור ים המלח, שם ייתכנו שיטפונות. הלילה תתחזק המערכת, וגם מחר צפויים גשמים חזקים מלווים ברוחות עזות שיגיעו לעוצמה של 70-90 קמ"ש.
3 צפייה בגלריה
צילום: עיריית נתניה
צילום: עיריית נתניה
צילום: עיריית נתניה
מערך הכבאות וההצלה נמצא בכוננות מוגברת, וכלל היחידות תוגברו. צוותים נפרסו מראש באזורים רגישים, והוקמו עמדות תצפית לאורך נחלים ואפיקים. במקביל עסקו אתמול ברשויות ובערים ברחבי הארץ בהיערכות למזג האוויר הקיצוני. בכפר-סבא עסקו בשיפור מסלולי הזרימה ויצירת מנגנוני השהייה שמונעים הצפות במוקדים המועדים. עיריית אשדוד הודיעה שתבטל את השוק שתוכנן למחר. כמו כן, בעירייה הסבירו שיש חשש להצפות בחניונים תת-קרקעיים וכן בירידה במעליות למפלס מינוס אחת. גם בתל-אביב-יפו בוטל שוק האיכרים העירוני שהיה צפוי להתקיים בשוק הפשפשים. העירייה הודיעה על מספר מהלכים להתמודדות עם המפגעים, ביניהם מערך סיוע לדרי רחוב. אגף החופים נערך למקרה של עליית גלי הים והצפת החופים ותחנות ההצלה. העירייה תגברה את צוותי התפעול שייתנו מענה מיידי להצפות, נפילות עצים, היפערות בורות בכבישים ועוד ואף נערכה לפתיחת מרכזי פינוי, במידת הצורך. בנוסף, קיים חשש שגשם רב יגרום להצפה של נחל איילון ולחסימת מקטעים באחד ההכבישים המרכזיים במדינה.
באשקלון מסרו כי "ראש העיר קיים הערכת מצב על מנת לוודא שכלל אגפי העירייה פועלים במתכונת חירום מתואמת: צוותי שטח מתוגברים, משאבות וציוד מכני לטיפול בהצפות, כוננויות לפינוי מפגעים, חיזוק פחים וסגירת מוטמנים, וביצוע בדיקות וסריקות במוסדות החינוך למניעת סכנות". ואילו ראש עיריית הרצליה, יריב פישר, מסר לתושבים: "צפויות לרדת כמויות גשם קיצוניות ואף מערכת ניקוז בארץ לא תוכל לעמוד בפניהן באופן מושלם. אני מבקש מהתושבים לגלות אחריות ולשמור על בטיחותכם ובטיחות המשפחה, החברים והשכנים".
3 צפייה בגלריה
צילום: עיריית הרצליה
צילום: עיריית הרצליה
צילום: עיריית הרצליה
כאמור במקביל לכמויות הגשמים והרוח צפויים גם רעמים וברקים רבים. ד"ר מוסטפה עספור, מומחה בפקולטה למדעי הים ועמית ביוזמת צעד - תקשורת בונה אמון, הסביר: "פגיעת הברק הרגה לפני יומיים נער בן 17 בירדן. זו תזכורת לכך שהטבע לא סולח - וברקים הם אחת התופעות הכי קטלניות שיש. רבים לא מבינים את עוצמת הסכנה: לפי נתוני האו"ם, מדי שנה כ-250 אלף בני אדם ברחבי העולם מאבדים את חייהם מפגיעות ברק. בזמן פעילות חשמלית באטמוספירה - החיים שלכם תלויים בהחלטה הפשוטה להיכנס למרחב סגור".
ד"ר עספור הוסיף, כי "אנו רואים שאם יורדת כמות גדולה של גשם בזמן קצר יחסית זה לא מאפשר לקרקע לספוג את המים ולכן רוב הגשם הופך לשיטפון גדול".
3 צפייה בגלריה
צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל
המערכת החורפית הנוכחית צפויה להיחלש ביום שישי אך לא תעזוב לגמרי. "רק בשבת מזג האוויר יירגע ונתייצב", סיכם ד"ר גבעתי. "זה לא אירוע שראינו בשנתיים האחרונות מבחינת ההיקף והאוכלוסיה שתרגיש את זה. לכן אנחנו גם מתריעים. יחד עם זאת לא מדובר באיזה הוריקן אלא יותר בסערת גשמים".