אחרי ההחלטה של החרדים להסיר את החרם על הצבעות הקואליציה בכל הנוגע לחוקי המהפכה המשפטית, החליט יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן להאיץ את החקיקה בשלושה חוקים הנחשבים דרמטיים בתוכניות של הקואליציה.
במשך חודשים ארוכים הסיעות החרדיות סירבו להצביע עם הקואליציה והערימו קשיים על התנהלותה התקינה, כמחאה על אי-קידום חוק הפטור מגיוס. השבוע, שלא על פי ההתנהלות הרגילה, הודיעו החרדים כי למרות הקשיים מול הקואליציה הם יצביעו בכל ההצעות הנוגעות למערכת המשפט ויתמכו בהן.
מדובר על חוק מח"ש של ח"כ משה סעדה להוצאת המחלקה לחקירות שוטרים מפרקליטות המדינה והעברתה למשרד המשפטים, חוק פיצול הייעוץ המשפטי לממשלה, וחוק "ההרכבים הרנדומליים", המפקיע מסמכותו של נשיא בית המשפט העליון לקבוע את הרכבי הדיונים בעליון והעברת הסמכות למחשב שיקבע את ההרכבים באופן מקרי. החוקים האלה היו תקועים כחצי שנה בוועדת החוקה לקראת הכנתם לקריאה ראשונה, מאחר שלא היה רוב בקואליציה להעברת החוקים. אלא שבעקבות הסרת החרם של החרדים ח"כ רוטמן בבליץ חקיקה. חוק מח"ש יובא להצבעה בקריאה ראשונה ביום שני הקרוב, ושני החוקים הנותרים יובאו להצבעה עד סוף החודש הנוכחי. "לכל אורך תקופת החרם ביקשתי מחברי הכנסת החרדים שיחריגו את נושא מערכת המשפט", אמר ח"כ רוטמן. "הפעם הראשונה שהם נענו לבקשתי הייתה בעניין פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה ואני שמח מאוד שהיום כל חלקי הקואליציה מבינים שהחוקים לתיקון מערכת המשפט הם מעל כל ויכוח או מחלוקת".
ובמסגרת החיפוש של המפלגות החרדיות אחר פתרון לפסילה אפשרית של חוק הפטור מגיוס על ידי בג"ץ, ב-ynet נחשף כי הם דורשים לחזור ולקדם את החוק שיאפשר "לעקוף" את בית המשפט. אמש הגיב שר המשפטים לוין לפרסום ואמר: "לא אני עצרתי את החקיקה בשנת 2023, ואני בוודאי תומך בזה עכשיו". גורמים נוספים בקואליציה אמרו כי ישנו סיכוי "יותר מסביר" שהפעם הצעת החוק תקודם. יצוין כי החוק, שעבר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת עוד במארס 2023, כבר מצוי בהכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת החוקה, חוק ומשפט, שם הוא זוכה לתמיכת היו"ר שמחה רוטמן.
פסקת ההתגברות, שהינה חלק מתיקון לחוק יסוד: השפיטה, נועדה לעקוף את בג"ץ במקרה של התנגשות מול הכנסת או לבטל פסיקה שפסלה חוק. לפי ההצעה - שהייתה אחת מהמרכזיות במהפכה המשפטית ב-2023 - אם בג"ץ יפסול חוק, הכנסת תוכל ברוב של 61 לבטל את החלטתו. בקרב הסיעות החרדיות רואים בפסקת ההתגברות פתרון למצב שבו בג"ץ יפסול את חוק ההשתמטות - שמקודם בימים אלה בוועדת חוץ וביטחון - פסילה שתעמיד שוב את הציבור החרדי שאינו מתגייס במצב בעייתי, ואת ההנהגה החרדית בכנסת במבוכה. בקרב החרדים האשכנזים יש מי שטוענים בימים האחרונים כי יש להשתמש ביוזמה הזאת כ"מנוף לחץ על בית המשפט העליון", ולמעשה למקד שם את תשומת הלב.
בתוך כך, הכנסת אישרה אתמול בקריאה טרומית חוק שהגיש ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, שנועד לחזק יועמ"שים של משרדי הממשלה ולהחליש את כוחה של היועמ"שית. לפי החוק, יועצים משפטיים של משרדי הממשלה לא יהיו כפופים מקצועית ליועמ"שית - אלא רק למנכ"ל המשרד, שהוא למעשה משרת אמון של השר. כמו כן, אושר בקריאה טרומית חוק עוקף בג"ץ שהוגש על ידי יו"ר הקואליציה אופיר כץ וח"כ עמית הלוי (הליכוד), ולפיו נציב שירות המדינה לא ימונה בהליך תחרותי - אלא על ידי הממשלה.
גורמים פוליטיים מעריכים כי מעבר לרצון בקידום החוקים ומדיניות מצד עצמם, הטיימינג של ריכוז שורת הצעות נובע משלוש סיבות מרכזיות: הרצון לשמור על שיח של משבר חוקתי ומשפטי שמעורר את הבייס - ולשנות את השיח ממשבר הגיוס של החרדים; ח"כים ושרים רוצים להרוויח נקודות לקראת הפריימריז; וזעם החרדים על בג"ץ ברקע הצווים לעצירת תקציבי החינוך.








