מחבל פלסטיני לא חמוש הגיע בשבוע שעבר למוצב צה"ל, על הקו הצהוב, בפאתי העיר עזה. החשוד זוהה באיחור ע"י התצפיות, וכך גם הדיווח שהועבר לגביו לכוח המילואים שמחזיק את המוצב. חלק מלוחמים בעמדות סברו תחילה שמדובר באחד הפועלים הערבים שמערכת הביטחון שוכרת לבנייה במרחב עבור צה"ל – תופעה מבלבלת ומסוכנת שהולכת ומתרחבת, עליה מתריעים קצינים בגזרה.
כוח בפיקוד קצין מהמוצב מיהר לזנק החוצה, איגף את החשוד וסגר עליו כשהגיע לטווח של 150 מטרים בלבד מהמגנן הצה"לי. אותו חשוד עזתי הרים ידיים וחשף את חולצתו. החיילים לא ירו אפוא לעברו ועצרו אותו לחקירה, כאירוע שקורה כמעט בכל שבוע במוצבי הקו הצהוב, ומהווה עדות לשלל התופעות הבעייתיות שהמציאות התקועה בעזה מובילה להרחבתן.
1 צפייה בגלריה
חיפושים, חפירות וקדיחות בקרקע בלי הפסקה. חיפוש מנהרות ברצועה | צילום: דובר צה"ל
חיפושים, חפירות וקדיחות בקרקע בלי הפסקה. חיפוש מנהרות ברצועה | צילום: דובר צה"ל
חיפושים, חפירות וקדיחות בקרקע בלי הפסקה. חיפוש מנהרות ברצועה | צילום: דובר צה"ל
גם אם הדיווחים על כוונת הנשיא טראמפ להכריז בקרוב על הקמת "מועצת השלום הבינ"ל" או על הכוח הרב-לאומי שיתחילו לפעול במטרה להוריד את חמאס מהשלטון בעזה, בשטח הדברים לא צפויים להשתנות הרבה. גופתו של החלל החטוף האחרון רן גואילי עשויה לשוב סוף-סוף לישראל; מעבר רפיח ייפתח בניהול מקומי של הרשות הפלסטינית; וצה"ל אמור יהיה לסגת מהקו הצהוב לכיוון הגבול וכנראה לספק עוד הקלות לחמאס, כחלק מההסכם עימו.

איסוף מודיעין למתקפה

ארגון הטרור ששולט עדיין ברצועת עזה מתאושש ומשתקם בקצב שמדאיג קצינים בפיקוד הדרום, מתמקד בחודשים אלו בשלוש מגמות עיקריות: התבססות מחדש ברצועת עזה וחיסול מתנגדים מהחמולות הפלסטיניות שנתמכות ע"י ישראל; בניין כוחו מחדש בהכשרת פעיליו ובייצור אמצעי לחימה, לרבות רקטות; והפעלת כוח נגד צה"ל.
כוחות צה"ל במוצבים שבשטח הרצועה מתרגלים הגנה מול התקפה שכזו מצד חמאס, כאשר ללוחמים מובהר מדי יום: החשודים הפלסטינים שמגיעים, לרוב לא חמושים, למוצבים של צה"ל וחוצים את הקו הצהוב, בודקים למעשה את ערנות הכוחות, מהירות התגובה, נתיבי החדירה בין קפלי הקרקע, חורבות המבנים ותילי ההריסות, כחלק מאיסוף המודיעין המקדים לפעולה התקפית נגד החיילים. במקביל מתצפתים גם פעילי חמאס מכמה מאות מטרים עד קילומטרים אחדים, אוספים נתונים ומנתחים את הממצאים.
זו הסיבה שקציני צה"ל בשטח מתריעים יותר ויותר בשבועות האחרונים על השקט המדומה שמנוצל היטב ע"י חמאס בעברו השני של הקו הצהוב. אחת התופעות המסוכנות ממנה חוששים בשתי האוגדות שמחזיקות כיום את משימת ההגנה מול חמאס והג'יהאד האיסלאמי נוגעת לשיתופי פעולה אפשריים ואיסופי מודיעין, לצד בלבול מסוכן, שעלולים להיווצר מהעבודות עבור צה"ל שמבצעים כאמור פועלים מהמגזר הערבי.
מדובר בעשרות רבות של עובדי קבלן שמערכת הביטחון שוכרת להתקנת מערכות, סלילת כבישים ובניית עמדות עבור חיילי צה"ל במוצבי הקו הצהוב ואזור החיץ, בקרבת החיילים עצמם. אותם עובדים נעים "על אזרחי" גם בתוך המוצבים עצמם, נחשפים לנתונים מבצעיים רגישים ולמאגרי אמצעי לחימה. "זה לא עניין של גזענות וכל בדיקות הרקע שכביכול הם עוברים לא מרגיעות", אמרו קצינים מאוגדת עזה. "יש פה רצון לחסוך בכוח אדם צבאי, שעה שלאותם פועלים, חלקם מהפזורה הבדואית בנגב, יש קרובי משפחה בתוך רצועת עזה. אנו מנסים להגביל את אותם עובדים למתחמים מסוימים במוצבים, אבל זו בעיה מורכבת וקשה לשליטה". אותם קצינים הזכירו שהבעיה הזו גם הובילה לזיהויים שגויים במלחמה, שהסתיימו בירי קטלני לעבר פועלים כאלו, שנחשדו כמחבלים. חלק מאותם קצינים ביקשו לוודא גם שלא מדובר בפועלים פלסטינים מיהודה ושומרון שנכנסו לעבוד באישור, אך בפיקוד הדרום הבטיחו להם שדבר כזה לא קיים ולא יקרה. רק בשבוע שעבר ניסו פלסטינים עזתים, לא חמושים, לגנוב אמצעי לחימה ממוצב של צה"ל בדרום הרצועה. אחד מהם נמלט וחוסל רק בהמשך, מהאוויר.

מינויים חדשים בחמאס

בינתיים בדרום הרצועה ממקדים מאמץ באיתור עוד מנהרות חמאס ואיתור נפלים מהמלחמה, בשטח שבו אמורה לקום השכונה הראשונה לפלסטינים שיוחזרו מהצד החמאסי לצד הצה"לי של הקו הצהוב, כחלק מהחזון הישראלי-אמריקאי ליום שאחרי המלחמה.
החיילים מחפשים בכל יום עוד פירים ומנהרות של חמאס גם באזורים אחרים ברצועת עזה, בצד שבשליטתם. מדובר בקילומטרים רבים של מנהרות שנותרו לחמאס בצד הצה"לי של הקו הצהוב, שרק שתיים מהן אותרו לאחרונה. אחת מהן, באזור שמקביל לכיסופים, עדיין נחקרת: עומקיה, סניפיה וענפיה לא חריגים ממנהרות אחרות של חמאס, אך הצורך למפות אותה לוקח שבועות ארוכים, בנוסף להשמדתה העתידית והצורך להבין אם היא חוצה לצד החמאסי של הקו הצהוב.
בצה"ל מעריכים שישנן עוד מנהרות רבות כאלו בצד הישראלי של הקו הצהוב, חלקן מתחת למוצבים שבהם נמצאים החיילים. לכן הכוחות נדרשים לעבוד סביב השעון לנסות ולמצוא כמה שיותר מהן ולקדוח בקרקע בלי הפסקה, במרוץ נגד הזמן, עד להתחלה של שלב ב' בהסכם עם חמאס. "ייקח עוד שנים של חיפושים, חפירות, סריקות ועבודה בשטח כדי למצוא ולטפל בכל המנהרות של חמאס בכמחצית משטח הרצועה שבינתיים עדיין בשליטתנו", הודו בצה"ל. "אם נעבור בקרוב לשלב ב', לא נספיק זאת. חלק מהמנהרות הללו נמצאות מתחת למוצבים ולמגננים שלנו".
בצה"ל מזהים במקביל כיצד חמאס מגביר גם בעת הזו את קצב מינוי בעלי התפקידים במטות השונים של ארגון הטרור, שנפגעו או חוסלו במלחמה. בנוסף, על אף שהמגמה המרכזית בחמאס היא התבססות על ייצור מקומי של אמצעי לחימה, בארגון הטרור לא זנחו את צירי ההברחות, למרות הכתר שמוטל על הרצועה מכל הכיוונים. בצה"ל חושדים שהברחות אמצעים שיכולים לשמש לטרור נעשות גם באמצעות רחפנים מסיני ומישראל, מעל ציר פילדלפי או במעקפים מתוחכמים. הכוחות שפרוסים בציר שגובל בין הרצועה למצרים נדרשו לאחרונה להגביר ערנות כלפי הנעשה בשמיים, ובמקביל הצבא מפעיל גם אמצעים טכנולוגיים לנסות ולנטר אירועים אלו.
מדובר צה”ל נמסר בתגובה: “בניגוד לנטען בידיעה לא הייתה שגיאה בזיהוי. הכוחות במוצב קיבלו התרעה על מחבל ופעלו באופן מיידי ובהתאם לנהלים להסרת איום. עם זיהויו על ידי הכוחות, החשוד הרים את ידיו ונכנע, ובהתאם לכך לא בוצע ירי לעברו. כלל הקבלנים הנכנסים לעבודה במרחב הקו הצהוב פועלים בליווי ובנוכחות מפקד צבאי, ועוברים תדרוך מסודר עם כוחות היחידה. חציית הגבול נעשית לאחר זיהוי ובדיקת אישור חצייה, וסממן זיהוי כי הם פועלים בשירות משרד הביטחון”.