שובה של המלחמה המאוד קרה? מספר מדינות מהאיחוד האירופאי, ביניהן צרפת, גרמניה, נורבגיה ושבדיה, שלחו בימים האחרונים קבוצות קטנות של חיילים לגרינלנד, אי השייך לדנמרק ולכן גם לברית נאט"ו. הסיבה הרשמית לשליחת הכוחות היא "מבצע הסיבולת הארקטית", שיתוף פעולה מבצעי עם הצבא הדני בניסיון לשפר את הביטחון והאבטחה של האי הארקטי הנחשק.
לכאורה, זהו עוד אימון צבאי משותף בין חברות הברית. אבל התזמון וסמליות שבצעד, מעידים כי הסיבה האמיתית למהלך היא הבעת סולידריות עם דנמרק, וניסיון להרתיע את הנשיא דונלד טראמפ מפני הרצון שלו לספח בכוח את גרינלנד לארצות-הברית ובכך ליצור מצב שבה חברה אחת בברית נאט"ו מספחת אליה שטח של חברה אחת בתואנה של "ביטחון לאומי". "אני הולך לעשות משהו עם גרינלנד, בין אם הם הולכים לאהוב את זה או לא", הצהיר טראמפ, "כל דבר חוץ משליטה מלאה של ארצות-הברית על גרינלנד לא יהיה מקובל".
2 צפייה בגלריה
חיילים מצבא דנמרק נוחתים בגרינלנד
חיילים מצבא דנמרק נוחתים בגרינלנד
חיילים מצבא דנמרק נוחתים בגרינלנד
(Janis Laizans, REUTERS)
ולכן, כפי שהרתיעה בשבוע שעבר ראש ממשלת דנמרק, מדובר בקרע הראשון שיכול להביא לביתורה המלא של ברית נאט"ו. "מה שטראמפ עושה זה לקחת את ברית נאט"ו ולהפוך אותה לברית ורשה", אמר בכיר במשרד החוץ הדני לאחר כישלון השיחות בין הצדדים בוושינגטון. "הסכמנו שאנחנו לא מסכימים", סיכם שר החוץ הדני את שיחותיו עם מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו ועם סגן הנשיא ג'יי די ואנס.
כל אחת מהמדינות שלחה כוח קטן של כתריסר חיילים למה שהוגדר כ"מטרות סיור". צרפת וקנדה כבר הודיעו כי יקימו בשבועות הקרובים קונסוליות משלהן בנוק, בירת גרינלנד, והנשיא מקרון הצהיר שבקרוב יצטרפו לצוות שכבר נשלח אל האי כוחות ימיים, אוויריים ויבשתיים. יש לציין כי באי מצוי גם כוח של 150 חיילים אמריקאיים.
2 צפייה בגלריה
המסר מהבית הלבן: מי תרצו שישלוט  בגרינלנד? | איור: הבית הלבן
המסר מהבית הלבן: מי תרצו שישלוט  בגרינלנד? | איור: הבית הלבן
המסר מהבית הלבן: מי תרצו שישלוט בגרינלנד? | איור: הבית הלבן
טראמפ טוען כי שליטה אמריקאית בגרינלנד תוביל באופן ישיר גם להגברת הביטחון של שאר החברות בברית. מדובר בעוד עימות בין טראמפ למדינות האיחוד מאז שנכנס לתפקיד: הוא דרש וקיבל תרומה גדולה יותר של כל מדינה לתקציב נאט"ו, וניצל את החולשה ההגנתית של מדינות האיחוד וההתבססות שלהן על ארצות-הברית כהרתעה נגד רוסיה כדי לכופף אותן במשאים ומתנים על הסכם שלום באוקראינה ועל הסכמי המכסים.