משטרו של נשיא סוריה אחמד א-שרע הודיע אמש כי הגיע להסכם על הפסקת אש מיידית עם "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), ארגון צבאי המורכב ברובו הגדול מלוחמים כורדים, וזאת אחרי ימים של לחימה עזה, שבשיאה הצליח אתמול צבא א-שרע להתקדם לתוך אזורי שליטתם של הכורדים בצפון-מזרח המדינה.
הטלוויזיה הסורית הממלכתית דיווחה כי במסגרת ההסכם שעליו חתם א-שרע נקבע שכל כוחות ה-SDF ישולבו בתוך מנגנוני הביטחון המדינתיים הכפופים למשרד ההגנה. הסכם דומה להטמעת הכוחות הכורדיים במוסדות המדינה נחתם כבר בשנה שעברה, אך אז הוא לא יושם לבסוף, ובמקום זאת הצדדים מצאו עצמם במסלול התנגשות, שהתלקח לכדי סבב הלחימה של הימים האחרונים. לפי שעה לא נמסרה תגובה מה-SDF, והכורדים טרם אישרו שהסכם כזה אכן נחתם.
1 צפייה בגלריה
(Abdulmonam Eassa, Getty Images)
לפי דיווחי הטלוויזיה הסורית הממלכתית, בהסכם שנחתם הערב נקבע כי הפסקת האש תחל מיד בכל החזיתות, במקביל לנסיגת כל כוחות ה-SDF אל מזרח לנהר הפרת. עוד דווח כי בהסכם נקבע שכוחות המשטר ייכנסו למחוזות א-רקה ודיר-אזור שבהם שולטים הכורדים, וכי השליטה המנהלית והצבאית בהם תימסר מיד לידי ממשלת סוריה.
בתקשורת הממלכתית, המשקפת כמובן את עמדת המשטר, נטען עוד כי לפי ההסכם כל הזכויות על שדות הנפט והגז שהוחזקו עד כה על-ידי הכורדים באזור יימסרו לידי הממשלה הסורית. נכתב בו גם כי ממשלת סוריה תקבל את האחריות על מעברי הגבול בצפון-מזרח המדינה – ותימנע מפגיעה בלוחמי ה-SDF ובעובדי הממשל האוטונומי הכורדי שם.
כאמור, הכורדים וה-SDF טרם הגיבו על הודעת המשטר, אבל השליח המיוחד של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לסוריה, טום ברק, מיהר לברך עליו, כמי שרואה בו עובדה מוגמרת. בציוץ ברשת X כתב ברק כי ההסכם שהושג והפסקת האש "הם נקודת מפנה מכרעת, שבה יריבים לשעבר בוחרים בשותפות על פני פילוג".
ההתפתחויות הגיעו אחרי שאתמול בבוקר השתלט הצבא הסורי על העיירה א-טבקה השוכנת במחוז א-רקה – סמוך לעיר א-רקה עצמה אך מצדו הדרומי של נהר הפרת. שר ההסברה הסורי חמזה מוסטפה אמר כי הכוחות השתלטו גם על סכר א-טבקה, הסכר הגדול ביותר בסוריה, ששוכן כ-40 ק"מ במעלה הנהר מהעיר א-רקה. העיירה שוכנת במיקום אסטרטגי בשל מיקומה במעלה הנהר, הזורם לכיוון דרום-מזרח. בא-טבקה גם שוכן בסיס צבאי אווירי. מדובר ביישוב עם אוכלוסייה ערבית ברובה, ותושבים שם נראו בצהריים חוגגים את כניסת כוחותיו של א-שרע.
במראות שצפויים להגביר את החשש בקרב המיעוט הכורדי בסוריה, לוחמיו של א-שרע נראו אחרי כיבוש א-טבקה משחיתים סמלים כורדיים, ובין היתר הם הפילו שם פסל של לוחמת כורדית. ממשלת סוריה מצדה האשימה הבוקר כי לפני שהכוחות הכורדיים נסוגו מהעיר א-טבקה, הם הוציאו להורג אסירים בכלא ששוכן שם.
הלחימה בין כוחותיו של א-שרע לבין הכוחות הכורדיים מה-SDF פרצה על רקע כישלון המגעים בינם לבין הנשיא הסורי שעלה לשלטון בדצמבר 2024, עם הפלת משטר אסד אחרי 14 שנות מלחמת אזרחים. א-שרע פועל לאחד את סוריה כולה תחת שלטונו, בכלל זאת השטחים הנרחבים שעליהם השתלטו הכוחות הכורדיים בצפון-מזרח המדינה.