מאחורי הקלעים של ההסלמה בין ארצות-הברית ואיראן מספר מדינות ובכללן טורקיה, קטאר, סעודיה, עומאן ומצרים פועלות בניסיון לתווך בין הצדדים. וושינגטון מציעה לטהרן עסקה שתכלול את נטישת תוכנית הגרעין כולל ויתור על העשרת האורניום והוצאת מאגר האורניום שברשותה למדינה שלישית, צמצום תוכנית הטילים הבליסטיים ואף אולי הגבלה של טווחים כך שהם לא יגיעו לישראל, ועצירת קמפיין הטרור והסיוע לשלוחיה.
לדעת בכירים בישראל ומומחים לענייני איראן, יש סיכוי שהמנהיג העליון עלי חמינאי יסכים לפשרה וגמישות בנושא הגרעין, אך לדבריהם הסיכוי שהוא יסכים לקבל את התביעות בעניין הטילים הבליסטיים וקמפיין הטרור אפסי. איראן התנגדה בעברה להיכנס למשא ומתן על הטילים הבליסטיים וקמפיין הטרור, אלה שני דברים שלא באים בחשבון מבחינת הרפובליקה האיסלאמית. יש בישראל מי שסבורים שטראמפ זומם בכוונה להכניס את המשטר בטהרן למלכודת ולהציב למשטר רף שהוא אינו יכול לעמוד בו ואז לתקוף.
1 צפייה בגלריה
(צילום: הצי האמריקני, רויטרס, Anna Moneymaker/AFP, KHAMENEI.IR/AFP)
"ארמדה מסיבית עושה את דרכה לאיראן. היא מתקדמת במהירות, עם עוצמה אדירה, התלהבות - ומטרה. מדובר בצי גדול יותר, בהובלת נושאת המטוסים האדירה אברהם לינקולן, מאשר זה שנשלח לוונצואלה", כתב אתמול טראמפ - בהתייחסות לכוחות הימיים הגדולים ששלח לקראת המבצע ללכידת שליט ונצואלה ניקולס מדורו. "כמו במקרה של ונצואלה, הצי מוכן, רציני ומסוגל למלא את משימתו במהירות ובאלימות, אם יהיה צורך בכך". טראמפ הוסיף: "אני מקווה שאיראן תמהר 'לבוא אל השולחן' ולנהל מו"מ על הסכם הוגן וצודק – בלי נשק גרעיני – כזה שיהיה טוב לכל הצדדים. הזמן אוזל, הוא באמת קריטי! כפי שאמרתי לאיראן בעבר, תעשו עסקה! הם לא עשו, ואז התרחש מבצע פטיש חצות, עם חורבן גדול לאיראן. המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה! אל תאפשרו שזה יקרה שוב".
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הכחיש דיווחים שארצו מנהלת מו"מ עם ארה"ב וציין כי "לא ביקשנו מו"מ. כמובן שיש מדינות שמנסות לתווך, איתן אנחנו בקשר. משא ומתן לא יכול להתקיים באווירה של איומים". בהמשך הוא הגיב באיום משל עצמו וטען כי "כוחות הביטחון האיראניים נמצאים עם האצבע על ההדק, ערוכים להגיב על כל תוקפנות נגד איראן בים, באוויר וביבשה".
לצד שר החוץ האיראני גם עלי שמחאני, יועצו הבכיר של חמינאי התייחס לדבריו של טראמפ ומסר כי "המכה המוגבלת הצפויה היא אשליה. כל פעולה צבאית מצד ארצות-הברית, מכל מקור ובכל רמה, תיחשב לתחילתה של מלחמה, והתגובה עליה תהיה מידית, תקיפה, וחסרת תקדים, ותכוון אל לב תל-אביב וכל התומכים בה".
שמחאני מוכר היטב בישראל כפוליטיקאי ואיש צבא איראני בכיר. הא מכהן כיום כיועץ פוליטי בכיר למנהיג איראן, עלי חמינאי, וחבר במועצה לאבטחת המשטר. במלחמת 12 הימים התפרסמו דיווחים על תקיפה ישראלית בטהרן שהביאה לחיסולו, אך לאחר שבוע הוא הופיע בתקשורת פצוע וסיפר כי חולץ מהריסות ביתו לאחר שנקבר בתוכן במשך מספר שעות. שמחאני ידוע, גם בישראל, כאסטרטג מרכזי שמילא תפקיד מוביל בהחזרת היחסים של איראן עם סעודיה. ואכן, יורש העצר הסעודי הודיע השבוע כי יתנגד לתקיפת איראן בידי הצבא האמריקאי.