כמו בשורה באחד משיריו הבלתי נשכחים - 'מישהו דואג לי שם למעלה' - מוקדם מדי נפרד מאיתנו מתי כספי, מגדולי היוצרים הישראלים בדורנו, ועבר לדאוג לנו מלמעלה. ואנחנו נשארנו עם יצירותיו המופתיות, עם המנגינות שעשו חסד עם טקסטים נפלאים והעניקו להם חיי נצח, עם הלחנים שעיצבו את המוזיקה הישראלית עשרות שנים, עם העיבודים בהם ניכרה כל כך טביעת האצבע הייחודית שלו". כך ספד אתמול נשיא המדינה, יצחק הרצוג, למלחין, המעבד, המפיק והזמר מתי כספי (76), שהלך לעולמו אתמול לפנות בוקר בבית החולים איכילוב בתל-אביב.
במאי 2025 חשף כספי שהוא מתמודד עם סרטן גרורתי מתקדם, מה שגרם לו לבטל את הופעותיו כדי "להתמקד בטיפולים במסגרת הליך הריפוי". בערב הוקרה שנערך לכבודו בסוף אוגוסט 2025 באמפי-פארק רעננה, עשרות אמנים עלו לבמה וביצעו את הקלאסיקות שלו – בהם שלמה ארצי, שלום חנוך, ריקי גל, מירי מסיקה, אביב גפן ואביתר בנאי. כספי עצמו עלה בדמעות לקול תשואות הקהל, הודה לקהל ואמר: "אתם נותנים לי כוח להמשיך ולהילחם".
אלא שאתמול לפנות בוקר המלחמה הזו הוכרעה. אחרי שישה עשורים של פעילות, שבמהלכם העניק לישראל מורשת מוזיקלית אדירה, שכוללת כ-1,400 שירים, יותר מ-30 אלבומים, והפקה, הלחנה ועיבודים לגדולי היוצרים והמבצעים בארץ – מתי כספי איננו. הוא הותיר אחריו את אשתו, הקאו (רחל) וארבעת ילדיו - ברית, בר, סויאן ושון. "האור בחיינו נכבה", נמסר בהודעה מטעם משפחתו. "אהבתו ויצירתו, שהשאיר תמיד, ימשיכו להיות חלק מאיתנו לעד. היית ותישאר המהות לקיומנו".
במרוצת השנים, כספי כתב, הלחין ועיבד אין-ספור להיטים שהפכו לקלאסיקה ישראלית. בולטים בהם השירים שהלחין למילותיו של אהוד מנור - "ברית עולם", "ילדותי השנייה", "ימי בנימינה" (חוה אלברשטיין), "הנה הנה", "אחותי הקטנה" (יפה ירקוני), "נחליאלי", "מישהו" (יהודית רביץ), "סטירת לחי", "סליחה" ועוד רבים אחרים. ב-2005 הוענק לו פרס אקו"ם למפעל חיים.
רבים מאמני ישראלי ביכו אתמול את לכתו. "מתי כספי ז"ל היה מהמופלאים במלחינים בארצנו", נפרד ממנו שלמה ארצי ברשתות החברתיות. "זמר נפלא, אבן דרך. שיריו תמיד המריאו גבוה מעל המגדלים והענבלים, כדברי 'שיר היונה' הנהדר שלו ושל שמרית אור, שהוא ונתנאלה שרו. שום מנגינה ושום שיר של מתי לא ילכו לאיבוד עם לכתו המעציב כל כך, ואנחנו שוב בכינו הבוקר. יהי זכרך ברוך, מתי. תודה על כל השירים שהשארת לנו".
"אני מדברת עליו והדמעות זולגות לי", אמרה גלי עטרי. "עבדתי עם מתי בתקופה שבה הוא היה בשיאו. שמעתי כל הזמן את שמו ופניתי אליו לעשות אלבום איתו והוא נענה ברצון. הוא היה זמר נפלא. מלחין גאון, מהאייקונים הגדולים של התרבות שלנו. למדתי ממנו הרבה. נורא עצוב לי שהוא הלך למרות שידענו שסופו קרוב".
"עצוב מאוד, כואב מאוד. כישרון ענק במוזיקה", נפרד שלמה גרוניך מחברו. "הייתה לי זכות לשתף איתו פעולה, הלחנו ביחד וזה היה לא ייאמן. הוא היה אחד הגדולים במוזיקה הישראלית". דני רובס, שעבד עימו, תיאר את כספי כ"אליל נעוריי והאוורסט של המוזיקה הישראלית".
כספי נולד בקיבוץ חניתה. כשהיה בן חמש וחצי הוא החל ללמוד לנגן בחלילית, במנדולינה ובמפוחית. בהמשך, אביו של כספי נלחם למענו כדי שבקיבוץ יסכימו לרכוש עבורו פסנתר, ומגיל עשר כספי למד לנגן בפסנתר בקונסרבטוריון של נהריה. שירו הראשון "ליצן כיפורים", שיצא על גבי תקליט, הוקלט כשהיה בן 17.
את שירותו הצבאי העביר בלהקת פיקוד דרום, וב-1974 הוא הוציא את אלבום הבכורה שלו. אלבומו השני "מתי כספי (הפעמון)" נחשב בעיני רבים לאחד האלבומים הטובים שיצאו בישראל אי פעם. הוא כלל להיטים כמו "הנה הנה", "ברית עולם" - שהפך למזוהה ביותר עימו, ו"אין שלווה". החל מאלבום זה ואילך אהוד מנור היה חתום על רוב הטקסטים, כשהקשר ביניהם הפך למשמעותי ומניע במוזיקה הישראלית. עוד באותה השנה שלחו כספי ומנור את השיר "אמור שלום" בביצוע שלישיית שוקולד מנטה מסטיק לאירוויזיון, והשיר הגיע למקום השישי. כספי היה אחראי גם לגל המוזיקה הברזילאית ששטף את הארץ, כשהפיק את האלבום והמופע "ארץ טרופית יפה".
בין ההפקות המשמעותיות שלו בשנות ה-80 היו אלבומים של אמנים שהפכו לכוכבים בזכות עבודתו, בהם אלבום הבכורה של רובס "מסגרות", "ממריאה ברוח" של גלי עטרי, אלבומו של מאיר בנאי "גשם", וכן שלושה מאלבומיה של ריקי גל, בהם אלבום הבכורה שלה "מה זאת אהבה".
הבוקר בשעה 11:30 ייערך טקס הפרידה מכספי ברחבת המשכן לאמנויות הבמה בתל-אביב.
בשעה 15:00 בצהריים הוא יובא למנוחות בבית העלמין "מנוחה נכונה" בכפר-סבא.







