ראש הממשלה בנימין נתניהו המריא אמש משדה התעופה אנדרוז בחזרה לישראל, בתום ביקור בזק בוושינגטון. בסביבתו הכתירו את המסע הזה כהצלחה, ואמרו כי מטרתו הושגה: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שמע ממנו באופן אישי את המידע את המידע המודיעיני הכי עדכני על תוכנית הגרעין והטילים של איראן, ולא רק מסטיב וויטקוף שנחשד בסביבת רה"מ כמי ש"מייצג את האינטרסים של קטאר".
לפני שעלה למטוס אמר נתניהו כי "הנשיא חושב שהאיראנים כבר למדו עם מי יש להם עסק. אני לא אסתיר מכם שאני הבעתי סקפטיות כללית לגבי טיב הסכם כלשהו עם איראן. אמרתי שאם אכן יושג הסכם, הוא חייב לכלול את האלמנטים החשובים לנו, למדינת ישראל, ולדעתי גם לקהילה הבינלאומית כולה: לא רק הגרעין, אלא גם הטילים הבליסטיים והשלוחים האיראנים באזור. זו הייתה שיחה מצוינת".
3 צפייה בגלריה


רה"מ נתניהו בדרך ל"כנף ציון". בסביבתו הכתירו את הנסיעה כהצלחה | צילום: אבי אוחיון, לע"מ
(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
טראמפ, מצידו, בחר לקיים את הפגישה בחדר הקבינט ולא בחדר הסגלגל. זה כשלעצמו אומר הרבה מבחינת ההיערכות לתוכניות מלחמה. כרגע, נראה כי שני הצדדים – גם איראן וגם ארה"ב – מושכים זמן. לטראמפ חשוב להיראות כמי שממשיך לדבוק במו"מ, ולא נגרר למלחמה על ידי נתניהו. לא בכדי, זמן קצר אחרי שהשיירה של רה"מ עזבה את הבית הלבן, טראמפ פרסם את הפוסט שבו כתב כי "התעקש" להמשיך בדיפלומטיה. אמש, הוא אמר כי איראן תצטרך להגיע להסכם "בחודש הקרוב", או שזה יהיה "טראומתי מאוד עבורה".
אלא שגורמים בישראל מתקשים להאמין שארה"ב תבליג על המראות שיוצאים מאיראן. ואכן, מה שקרה בחדר הסגור בפועל היה דיבורים על מלחמה. בכל זאת, לא מזמינים למפגש את שר המלחמה פיט הגסת' כדי לדבר על דיפלומטיה. אמנם לא ברור אם הונחו על שולחן הקבינט מפות ותצלומי אוויר, אבל בפירוש דיברו בו על אפשרות למלחמה, הגנה מפני טילים, שילוב זרועות של ארה"ב וישראל ומה שניתן להשיג במלחמה עם איראן.
גם אם יהיה הסכם, בירושלים משוכנעים כי טהרן לא תמלא אותו. לכן, ישראל לוחצת על ארה"ב להגיע להסכם בתנאים כמעט בלתי אפשריים: אפס העשרת אורניום על אדמת איראן, אפס אורניום מועשר בשטחה, פיקוח מלא של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), הגבלת הטילים הבליסטיים לטווח של 300 ק"מ, הפסקת המימון לחות'ים ולחיזבאללה ועוד. המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, יתאבד ולא יקבל הסכם כניעה כזה.
אבל במקביל, עדיין קיימת האפשרות שהלחץ הנגדי שמופעל על טראמפ – בין השאר מצד וויטקוף, קטאר, טורקיה ומצרים – יצליח לבסוף. טראמפ עלול להגיע עם איראן להסכם שבו תתגמש על חלק מהדברים, ובמקרה כזה נתניהו יהיה בבעיה: הוא לא יוכל לצאת נגד טראמפ כמו שיצא נגד ברק אובמה אחרי הסכם הגרעין ב-2015, שבמידה רבה הגיע לתוצאה דומה. הוא בטח לא יוכל להגיע לקונגרס אחרי שהסתכסך עם המחוקקים הדמוקרטים. הוא תקוע עם הרפובליקנים, וגם כך לא נהנה מתמיכה של כולם.
בדברים שנשא אמש טראמפ, הוא תקף באופן חסר תקדים את נשיא המדינה יצחק הרצוג. לדבריו, "נתניהו היה ראש ממשלה טוב מאוד בזמן המלחמה. הוא היה חזק מאוד ועבדנו איתו מצוין. היו לנו הצלחות אדירות מול איראן וכל דבר אחר שעשינו, והוא באמת היה יוצא מן הכלל בתור ראש ממשלה בזמן מלחמה, וזה לא תפקיד קל. אתם יודעים, יש נשיא בישראל שמסרב לתת לו חנינה על המשפט שמתנהל עכשיו. שיתבייש".









