ברקע הכוננות הגבוהה וצבירת הכוחות באזור, ערוץ LBC הלבנוני דיווח כי השגרירות האמריקאית בלבנון פינתה אתמול דרך נמל התעופה הבינלאומי בביירות עשרות מעובדיה, כצעד מנע לאור ההתפתחויות האזוריות. בתוך כך, מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו דחה את הגעתו לישראל ממוצאי שבת ליום שני הבא.
גם באיראן נערכים לימים מתוחים.
"הישראלים חייבים לדעת, בדיוק כמו האמריקאים, שאנחנו סומכים עליכם. הרחוב האיראני תומך בישראל מול חמאס בעזה. אנחנו מצפים שברגע הנכון תתגייסו לעזור לנו, כי סיוע מצדכם חשוב לנו". את המסר הזה העבירה לכתבת "ידיעות אחרונות", מרצה בכירה באחת האוניברסיטאות באיראן, דרך קרוב משפחתה באירופה. "איראן משוועת לסיוע והממשל אצלנו לא רוצה מלחמה. השאלה היא מה באמת מתכנן הנשיא טראמפ".
הפגנות כפולות
לקראת סבב השיחות השלישי בין משלחות ארה"ב ואיראן שייערך בז'נבה ביום חמישי הקרוב, מחריפים העימותים המילוליים בין הצדדים. בתגובה לאיום של טראמפ ב"התקפה מוגבלת" על איראן, הודיע דובר משרד החוץ האיראני איסמעיל בקאעי ש"אין התקפה מוגבלת, כי כל תקיפה, ויהיו מימדיה אשר יהיו, נחשבת לתקיפה לכל דבר". לטענתו, איראן מעוניינת במו"מ ולא תפתח במלחמה, "אבל אם תסתמן פעילות צבאית אמריקאית מכל סוג שהוא, אנחנו ערוכים להגיב".
שליט איראן, עלי חמינאי ממשיך להסתתר מתחת לפני הקרקע, וגם מוג'תבא, בנו האמצעי המסומן כיורשו, נעלם מהשטח. את מקומם תופס עלי לריג'אני שקודם לתפקיד ממלא המקום תוך שהוא עוקף את הנשיא פזשכיאן.
ערוץ "איראן אינטרנשונל" של האופוזיציה האיראנית בחו"ל דיווח אתמול על המשך ההוצאות להורג ומתן עונשי מאסר כבדים לצעירים שנתפסו בסבב ההפגנות הקודם.
בשתי אוניברסיטאות בטהראן, אמיר כביר ואל
-זהרה, נערכו אתמול הפגנות של תומכי השלטון האיראני. מאות מפגינים נושאי הדגל הלאומי התייצבו מול מתנגדי המשטר שנופפו בדגלי האריה והשמש שסימלו את משטר השאה.
חשוב להדגיש כי בהצהרות הבכירים באיראן, שמה של ישראל לא עלה לפי שעה. באיומיהם הם מזכירים "אפשרות לפגיעה בבסיסים אמריקאים ובמקומות נוספים".
חשש ממתקפת טרור
לפי המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, במזרח התיכון נמצאים כעת יותר מ-200 מטוסי קרב אמריקאים, ויותר מ-300 אם כוללים גם את המטוסים שבאירופה. מתוכם, 36 הם מטוסי F-15 ולפחות 48 הם מטוסי חמקן F-35. בבריטניה מוצבים 12 חמקנים מסוג F-22, ובאזור יש גם 36 מטוסי F-16.
בנוסף למטוסי הקרב, הכוחות האמריקאים באזור כוללים גם יותר ממאה מטוסי תדלוק, בקרה ושליטה, ביון ותובלה. קבוצות התקיפה האמריקאיות כוללות שתי נושאות מטוסים - לינקולן שהגיעה לפני שבועות רבים ופורד שמתקדמת מזרחה בים התיכון ונצפתה אתמול באזור כרתים. בנוסף להן, יש גם 12 משחתות, וייתכן שמשחתות נוספות יצטרפו אליהן.
ברקע, דווח שלשום ב"ניו יורק טיימס" מפי גורמי ביטחון אמריקאיים ומערביים, שזוהו סימנים מדאיגים שאיראן עלולה להורות לשלוחיה להוציא לפועל מתקפות טרור נגד יעדים אמריקאיים באירופה ובמזרח התיכון, במידה וטראמפ יורה על תקיפות בהיקף נרחב באיראן.
בגלל ניסיון החיסול
מי ששוחח בימים האחרונים עם טראמפ התרשם שהוא נוטה להורות על תקיפה באיראן, ואחד המוטיביים המרכזיים שמשכנעים אותו ללכת בכיוון הזה הוא ניסיון החיסול שלו שעליו הורה המשטר. עם זאת, האנשים ששוחחו עם טראמפ, התרשמו שהוא יורה על מתקפה מוגבלת/ממוקדת בסגנון מבצע "פטיש חצות", בתקווה שהיא תביא את איראן לשולחן המו"מ. במידה והאיראנים יסרבו לקבל את התנאים של ארה"ב, טראמפ יורה על "כתישה" של איראן והחלשת השלטון, אך לא על פעולה דרסטית שתביא להפלת השלטון, שלפי הצבא האמריקאי אינה ריאלית.
הגורמים ששוחחו עם טראמפ אומרים שהלחץ עליו מצד קטאר וטורקיה שלא לתקוף באיראן חזק מאוד, כמו גם מצד גורמים בסביבתו שמפצירים בו להמשיך בדיפלומטיה. הגורמים הביעו חשש שאם ארה"ב תלך על הסכם עם איראן הוא יעסוק רק בגרעין ולא יגע בטילים הבליסטיים ובפרוקסי - מה שעלול להיתפס כבעייתי מאוד מבחינת ישראל.
לפי דיווח ב”וושינגטון פוסט”, הרמטכ”ל האמריקאי הגנרל דן קיין הזהיר בפגישה שנערכה בשבוע שעבר בבית הלבן בהשתתפות טראמפ כי מבצע נרחב באיראן עשוי להוות אתגר לאור העובדה שמאגרי התחמושת של ארה”ב כמעט התרוקנו במסגרת ההגנה על ישראל - והתמיכה באוקראינה.
מכינים את הקרקע
בכיר ישראלי אמר אמש: “כרגע התקפה אמריקאית באיראן נראית ודאית. השאלה אם זה יקרה סביב נאום ‘מצב האומה’ או לקראת סוף השבוע או בתחילת השבוע הבא. השאלה היא האם טראמפ יורה על פעולה מוגבלת כדי לשלוח איתות לטהרן או שיחסך השלב הזה והוא ילך על הפלת המשטר. ההערכה היא שהוא ילך על פעולה מוגבלת. בישראל ממשיכים בהיערכות מוגברת”.
רה"מ בנימין נתניהו נשא אתמול נאום קצר בכנסת שבו הכין את הקרקע למלחמה עם איראן. "אנחנו בימים מורכבים ומאתגרים, איש אינו יודע מה יילד יום, אנחנו אנחנו ערוכים לכל תרחיש. הבהרתי והעברתי למשטר האייתוללות שאם הם יעשו את השגיאה אולי הקשה בתולדותיהם ויתקפו את מדינת ישראל, אנחנו נגיב בעוצמה שהם לא יכולים אפילו לדמיין אותה. אני בטוח בכוחנו ובלוחמים ובלוחמות שלנו", אמר נתניהו.
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אמר: "יש סיכוי לא רע שאנחנו לפני מערכה באיראן. אם המערכה הזו תגיע - והיא צריכה להגיע - כולנו נשים הכל בצד. כמו בעבר, אני אתגייס להסברה הישראלית ולחיזוק המעמד הבינלאומי של ישראל".
לפיד קרא לנתניהו להפציץ את שדות הנפט של איראן - גם במחיר "עימות זהיר" עם ארה"ב.
נתניהו קיים אמש התייעצות בטחונית בהשתתפות שר הבטחון ישראל כ”ץ וראשי מערכת הבטחון.
ב"טיימס" הדגישו כי שום החלטה לא התקבלה עדיין, והשיחות שיערכו ביום חמישי הקרוב בין ארה"ב לאיראן בז'נבה, נתפסות כהזדמנות האחרונה למנוע מתקפה אמריקאית - שבאיראן מאיימים שתסלים למלחמה אזורית. לפי הדיווח, כעת עומדת על הפרק "הצעה של הרגע האחרון" שתאפשר לשני הצדדים לרדת מהעץ - ובמסגרתה יושג הסכם שיאפשר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום, אבל באופן מוגבל מאוד ולצורכי מחקר רפואי בלבד.








