עודד הרוש, מגיש בערוץ 14, למד השבוע על בשרו שגם היותו חלק מערוץ 14 לא מגן עליו מההוריקן שמחולל ערוץ 14: מתברר כי לאחר שעלה פרומו (!) בלבד לריאיון שערך עם ח"כ בני גנץ בתוכנית "שיחה", הוא החל לספוג זרם קולח של נאצות וקללות. "האשימו אותי שאני קפלניסט, קיללו את אשתי וילדיי", סיפר הרוש ברדיו 103, "ועל מה? שנתתי לאיש שמאל להגיע לערוץ 14? הם מצפים שאביא רק אנשי ימין ואהנהן כל הריאיון?". מהשאלות עולה חשד שהרוש לא ממש צופה בערוץ שבו הוא עובד. קשה להאשים אותו.
השונות היחסית של הרוש בנוף של ערוץ 14 הפציעה לעתים גם בפרויקט אחר שלו ששודר השבוע, "הדרום הפרוע", סדרה במסגרתה יצא למסע בעקבות "מחדל המשילות בנגב". הנושא קרוב לליבו וגם לביתו, כתושב דימונה: כבר לפני חמש שנים הוא יצר עבור מחלקת הדיגיטל של כאן את הסדרה "לאבד את הדרום", שם סיפר בגילוי לב כיצד נאלץ לשלם פרוטקשן בעצמו.
בניגוד למוצרי "דוקו" אחרים בערוץ, ניכר שהרוש לא יצא לדרך עם רשימת חיסול ותת-מקלע. גם כשהוא מברר האם הפשיעה בחברה הבדואית היא אירוע "פלילי או לאומני", ניכרת השתדלות להציג תמונה מורכבת, לא תכונת אופי שערוץ 14 מרבה להפגין כלפי ערבים, שמאלנים וימנים שמתנגדים לממשלה. עצם זה שהוא מדבר גם עם גורמים בחברה הבדואית, וחלקם משמיעים ביקורת על היחס שהם מקבלים ומסבירים כיצד זה משפיע לרעה על החברה, היא מחזה אפילו יותר חריג מריאיון שנוהג בבני גנץ כבן אדם.
אלא שמעבר להומניות הבסיסית ודרכי הנועם של המגיש, "הדרום הפרוע" מותירה רושם מבלבל ותלוש. בהיעדר נתונים קונקרטיים בנוגע לממדי הפשיעה מחד ומאמצי האכיפה מאידך, בלתי אפשרי להבין את המצב בשטח לאשורו מעבר לדעות שמשמיעים המרואיינים לכאן או לכאן. הרוש, שלא מסתיר את חיבתו לדמות "הכתב המשוטט", אכן מסוגל ליצור תחושה של שיח פתוח וכן. הבעיה היא שכשעוסקים בנושא חברתי-פוליטי נפיץ, התפקיד הוא לא רק לדעת להקשיב ולהתפייט.
זה נכון במיוחד כשהרוש מגיע לקראת סיום אל הבלתי נמנע: השר איתמר בן גביר. האחרון שופך על עצמו שבע טון מחמאות ("המג'נון הגיע"), כאילו שהפך את הנגב לשווייץ; מנופף במסרים תמוהים שקיבל לכאורה ("גורם מאוד מרכזי בנהגה הבדואית בנגב אמר לי: בוא נעשה עסקה, תוריד ת'אכיפה ואנחנו נוריד את היריות"); ובעיקר מחייך מירושלים ועד תראבין נוכח הקונטרה הרפה שהרוש הציב מולו. מצד שני, סביר להניח שהתגובות לריאיון הזה יהיו הרבה פחות אלימות.
בקטנה
ברצועת שבע בערב של כאן 11 חשבו שיהיה מצחיק ליישר קו עם הרשתות ולהסתלבט על צילום ויראלי של שר האוצר בטקס סלילת כביש בבנימין, שבו הוא מצביע על שרטוט עם קונוטציה פאלית. לא רק שהכיתוב על המסך הכריז ש"סמוטריץ' מממש פנטזיה" — מאוד ממלכתי — המגיש שאול אמסטרדמסקי אף לא התאפק ושאל את המגישה ליאל קייזר אם לדעתה "הפרויקט הזה יתרומם". והסיפור הוא לא רגע של הומור סר טעם בחדשות השידור הציבורי (קורה, קרה ובטח שלא נורא) אלא הסמליות: כשכל מה שנשאר מהדיון על הסיפוח בפועל של הגדה המערבית זה בדיחות מפוקפקות, סמוטריץ' הוא זה שצוחק אחרון.







