נבחרת הכדורגל של איראן, המתחרה בימים אלה באליפות אסיה לנשים באוסטרליה, משכה עניין עצום מאז תחילת הטורניר מאחר שהגעתה חפפה את פתיחת מבצע "שאגת הארי". ואתמול הגיעה ההתפתחות הדרמטית ביותר בשרשרת האירועים, כאשר חמש שחקניות מהסגל פנו לרשויות באוסטרליה בבקשה לקבל מקלט מדיני.
החמש הן פאטמה פסנדידה, זהרה גנבארי, זהרה סרבאלי, עטיפה רמזאניזדה ומונא חמודי – שהצליחו לברוח מהשומרים שלהן ומהמתחם שבו שהתה הנבחרת בעיר גולד קוסט, ונכון לאתמול היו תחת השגחה משטרתית בקווינסלנד. הבשורה מבחינתן הגיעה אמש, כאשר שר הפנים האוסטרלי, טוני ברק, הודיע כי הן "מוזמנות להישאר באוסטרליה", וכי בכוונתו להעניק להן אשרות שהייה על בסיס הומניטרי.
1 צפייה בגלריה
הנמלטות, מימין: מונא חמודי, זהרה סרבאלי, זהרה גנבארי, עטיפה רמזאניזדה, פאטמה פסנדידה
הנמלטות, מימין: מונא חמודי, זהרה סרבאלי, זהרה גנבארי, עטיפה רמזאניזדה, פאטמה פסנדידה
הנמלטות, מימין: מונא חמודי, זהרה סרבאלי, זהרה גנבארי, עטיפה רמזאניזדה, פאטמה פסנדידה
ומה עם שאר השחקניות? צריך לזכור כי רובן כנראה חששו לבקש מקלט מדיני, מחשש לגורל הצפוי למשפחותיהן שנשארו באיראן.

איתות מהאוטובוס

הכל התחיל בשבוע שעבר, כאשר השחקניות הגיעו לאוסטרליה לאחר שאולצו לחתום במולדתן על התחייבות לפיה "לא יביישו את המולדת", לא ינסו לערוק, ישירו את ההמנון בקול ויביעו שמחה גדולה בכל פעם שיבקיעו גול. ליתר ביטחון, השלטונות הצמידו מכשירי ציתות לטלפונים שלהן ושומרים אישיים של המשטר נשלחו כדי להשגיח עליהן מקרוב.
אבל כבר במשחק הראשון, נגד דרום-קוריאה, השחקניות עוטות החיג'אב שתקו בזמן נגינת ההמנון האיראני ושמרו על פנים חתומות. התגובות בבית לא איחרו להגיע, עם האשמות חמורות לפיהן האקט שלהן מהווה "בגידה במדינה במהלך מלחמה" – מה שכמובן צפוי להוביל לצעדים נגדן בחזרה לאיראן, ענישה שעלולה להוביל לעונש מוות. בשני המשחקים הבאים, האיראניות הפנימו את האיום, הצדיעו ושרו את ההמנון
רק שזה לא נגמר שם: בראשון בלילה, אחרי ההפסד לנבחרת הפיליפינים (האיראניות הפסידו בכל שלושת משחקיהן ולא הבקיעו אפילו שער אחד), קלטו מספר אוהדות איראניות, שליוו את השחקניות לאוטובוס, כי השחקניות ממררות בבכי, מסמנות להן את הקוד הבינלאומי למצוקה וזקוקות לעזרה.
בעקבות הדיווח, אזרחים אוסטרלים, ארגוני זכויות אדם במדינה וידוענים מרחבי העולם כמו הסופרת ג'יי.קיי רולינג, שזכרו כיצד אוסטרליה עזרה לחלץ עשרות ספורטאיות אפגניות ואת בנות משפחותיהן מפני משטר הטליבאן לפני ארבע שנים, דרשו מהממשלה להתערב.
בישראל, פנתה השרה גילה גמליאל במכתב לשגרירות אוסטרליה בת"א וכתבה כי "אלה נשים אמיצות שמבקשות רק לחיות בביטחון, בחופש ובכבוד. זהו רגע שבו על הקהילה הבינלאומית לעמוד לצידן ולהוכיח שמילים על זכויות אדם וחירות אינן רק סיסמאות".
ואילו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנס לאירוע בצורה בולטת. ראשית, הוא כתב ברשתTruth כי "אוסטרליה עושה טעות הומניטרית קשה בכך שהיא מאפשרת את החזרתן בכוח של שחקניות נבחרת הנשים לאיראן, שם הן ככל הנראה יוצאו להורג. אל תעשה זאת, ראש ממשלת אוסטרליה, תן להם מקלט. ארה"ב תיקח אותן אם אתה לא תיקח אותן". לאחר מספר שעות, הוא דיווח בשמחה באותו המקום על המעורבות של ראש הממשלה אנתוני אלבניזי בנושא, מעט לפני ההודעה של שר הפנים, וכתב: "הוא על זה".

חלק מהמהפכה

כאמור, חמש מהשחקניות אזרו אומץ לבצע את הצעד, מה שהוביל על פי דיווחים להיסטריה בקרב המשלחת – כשהמאמנת והמתורגמנית נראו רצות בפאניקה ברחבי המלון. "אני רוצה לנשק את הידיים של מי שעזר להן לבקש מקלט באוסטרליה", אמרה לרשת ABC האוסטרלית קרובת משפחה של אחת העריקות, שהייתה בין עשרות המפגינים שהגיעו למלון כדי לתמוך בשחקניות,, "נקווה שבקרוב הן יחזרו לאיראן חופשית". רזא פהלווי, בנו הגולה של השאה האחרון, כתב בפוסט באינסטגרם: "חמש הגיבורות הללו נמצאות כעת במקום בטוח והן הודיעו כי יצטרפו למהפכת האריה והשמש".
פיפ"א, מצידה, נמנעה מלהתערב. שאר השחקניות היו אמורות לעלות אתמול לטיסה לטורקיה, ומשם להמשיך באוטובוס חזרה למולדת. כולם יודעים מה צפוי להן שם, ואיש לא נקף אצבע. אולי חמש הנמלטות ישפכו בקרוב אור על מה שהשאר עברו.