כשנתן את ההוראה לצאת למלחמה נגד איראן, היה דונלד טראמפ בטוח שהיא תימשך כמה ימים ותסתיים כמו בוונצואלה: מינוי שליט חדש שיכול להמשיך להתעלל בעם האיראני כמו קודמיו, בתנאי שיעשה כל מה שארה"ב רוצה. בכך התעלם מהעובדה הפשוטה שאיראן היא ממש לא ונצואלה. כשהבין את זה תחם טראמפ את המלחמה למסגרת של "ארבעה-שישה שבועות". עכשיו המלחמה כבר בת ארבעה שבועות, ואסטרטגיית היציאה ממנה לא נראית לעין פומבית, וספק אם קיימת מאחורי הקלעים.
בריאיון לעיתונאי האמריקאי השמרן בני ג'ונסון אמר אתמול סגן נשיא ארה"ב, ג'יי.די ואנס: "השגנו את רוב היעדים הצבאיים שלנו מול איראן. אפשר לטעון שהשגנו את כולם. הנשיא טראמפ ימשיך עוד קצת, כדי לוודא שלא נצטרך לחזור לשם במשך הרבה מאוד זמן".
1 צפייה בגלריה
(Majid Saeedi, Getty Images)
אלא שכוונותיו של טראמפ עדיין לא ברורות. אמנם ביום שישי נפצעו 15 חיילים אמריקאים – שניים מהם באורח קשה – מפגיעת טיל איראני בבסיס אמריקאי בערב הסעודית, אך במקביל נשלחים אלפי חיילי רגלים אמריקאים נוספים למזרח התיכון, למקרה שטראמפ יורה על פעולה קרקעית. טראמפ יודע שפעולה כזו עלולה להביא איתה קרבנות אמריקאים רבים והוא מעדיף לא להגיע לשם, אבל כיוון שהמלחמה הזו לא תוכננה היטב, לא ברור איך היא תסתיים.
אמש דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקאי שמטוס מדגם E-3 Sentry של צבא ארה"ב היה בין כלי הטיס שניזוקו במתקפה האיראנית על הבסיס בסעודיה. מדובר במטוס לבקרה ודיווח שמסייע בניהול זירת הלחימה ועוקב אחרי כטב"מים, טילים וכלי טיס ממרחק של מאות קילומטרים. המטוס מספק למפקדים תמונת מצב של המלחמה בזמן אמת ומאפשר להם להכווין אמצעים ליירוט איומים, כמו גם לנהל כלי טיס ידידותיים. "זה עניין עצום", אמר קולונל (בדימוס) ג'ון "JV" ונבּל מחיל האוויר האמריקאי: "זה פוגע ביכולת של ארה"ב לראות מה קורה במפרץ ולשמור על מודעות למצב". ברשות חיל האוויר האמריקאי יש מספר מוגבל של כ-30 מטוסים כאלה - ולא ניתן להחליפם.
כלפי פנים, טראמפ מתנהל כאילו שאין מלחמה בעולם, אבל כל יום שעובר מכניס את המפלגה הרפובליקנית ליותר ויותר לחץ. טראמפ דחה ביקור מתוכנן לסין ל-14 במאי, סימן לכך שהבית הלבן צופה שהמלחמה תסתיים עד אז. משחק הפתיחה של המונדיאל בארה"ב הוא ב-11 ביוני, וגם בפיפ"א מתחילים להקיש על השולחן בעצבנות.
נושא נוסף שמלחיץ את טראמפ הוא מחירי הנפט שמביאים לעלייה חדה מאוד במחירי הדלק בארה"ב. ביום שישי מחיר הנפט הגולמי עלה מעל 113 דולר לחבית. שוקי אסיה נסגרו מעט בירידות והשווקים האירופיים נותרו ברובם ללא שינוי, מה שמצביע על כך שההודעה של טראמפ על עיכוב ההתקפות על תשתית האנרגיה של איראן למשך עשרה ימים, כבר לא עובדת על השוק.
בסוף השבוע סיפרו גורמים בבית הלבן לרשת MS NOW ש"טראמפ מתחיל קצת להשתעמם מאיראן“. המקור הבכיר אמר שהעובדה שטראמפ אומר שוב ושוב שארה"ב כבר ניצחה היא "הגזמה שנועדה לאפשר לו להכריז על ניצחון ולהמשיך הלאה". המקורות הוסיפו: "הרבה אנשים בבית הלבן לא אוהבים את המלחמה ולא אוהבים את הצורה שבה היא משווקת לעם האמריקאי, אבל הם מפחדים להגיד מילה כי אז הם לא יוכנסו לישיבות".
אבל לא רק מארה"ב מגיעים רמזים לגבי סיום קרוב של המלחמה. ב"פורום הערכת הישג" שנערך בסוף השבוע בצה"ל, הסבירו גורמים שתוך מספר ימים ישלים צה"ל את כל התקיפות ההכרחיות והחיוניות. "זה הישג גדול", אמרו בצה"ל. מטרות התקיפה באיראן חולקו לשלוש קבוצות, לפי סדר חשיבותן: חיוניות, הכרחיות, וחשובות. הדברים הללו, שלפיהם הרוב המוחלט של המטרות שהוגדרו חיוניות והכרחיות הושלמו, מהווה ציון דרך דרמטי במלחמה, ואולי מרמזים על כך שבישראל נערכים למקרה שהמלחמה תסתיים מוקדם משרצו.
מי שהצטרפו אתמול בבוקר למערכה היו החות'ים ששיגרו אתמול לישראל שני טילים וכטב"ם. הדובר הצבאי החות'י, יחיא סריע, פירסם הודעה מצולמת שבה אמר: "לאור ההסלמה הצבאית המתמשכת, הפגיעה בתשתיות וביצוע הפשעים והטבח נגד אחינו בלבנון, איראן, עיראק ופלסטין, הוצאנו לפועל מבצע צבאי ראשון עם מטח טילים בליסטיים נגד אתרים צבאיים רגישים ששייכים לאויב הישראלי בדרום ישראל". בישראל העריכו לאחרונה שאיראן שומרת את החות'ים ל"יום הדין" – כלומר כשירגישו שסוף המלחמה מתקרב - ומפעילה עליהם לחץ להצטרף למכת סיום כדי שיסייעו "למקסם הישגים".
מי שגינה אתמול בחריפות את התקיפות המתמשכות נגד מתקנים גרעיניים באיראן היה משרד החוץ הרוסי. בהודעה שפירסמה דוברת המשרד, מריה זכרובה, נאמר: "הגורמים התוקפים ממשיכים להעלות את רף העימות במזרח התיכון", והזהירה מפני איום ממשי לזיהום רדיואקטיבי רחב היקף. בהודעתה הדגישה זכרובה כי התקיפות "ראויות לגינוי חד-משמעי מצד הקהילה הבינלאומית", והוסיפה שמדובר בהפרות בוטות של המשפט הבינלאומי. "מוסקבה מגנה בחריפות את הקו ההרסני הזה", כתבה וקראה להפסקה מיידית של התקיפות. במקביל פינתה רוסיה 164 עובדים של תאגיד הגרעין הרוסי "רוסאטום", שפעלו באתר תחנת הכוח הגרעינית בבושהר.