די סמלי שהמתקפה על צה"ל והרמטכ"ל בשל הטלת מחבוש על לוחם שענד פאץ' "משיח" מתרחשת בנח"ל: לפני 12 שנים בדיוק פרצה מהומה בעקבות "פרשת דוד הנחלוואי", על שם לוחם בחטיבה שתועד בחברון כשהוא דורך את נשקו מול נער פלסטיני בן 15. הלוחם נשפט קודם לכן בגלל אירועי אלימות אחרים, אבל הטענה כאילו נענש בשל התקרית קיבלה כנפיים ודלק טילים ויצרה מחאה תקדימית: בפייסבוק פורסמו אינספור שלטי הזדהות עם "דוד הנחלאווי", כולל חיילים שהצטלמו בפנים מכוסות. "אין דבר כזה מחאה בפייסבוק ומחאה היא לא מושג צבאי", אמר דובר צה"ל דאז. כעבור שנתיים אלאור אזריה יחסל מחבל מנוטרל, וסערת הנחלוואי תתגלה בתור פרומו חביב לתופעה שהצבא סירב להבין.
כבר אז עלתה שאלה, האם הפרשה מעידה על שינוי בנורמות או שהמהפכה הטכנולוגית העניקה לציבור רחב את הקול שהתקשורת המסורתית והאליטיסטית הדחיקה. למשל, אחד הגורמים הבולטים בדחיפת הפרשה היה אתר "חדשות 0404", שאתגר את הסיקור הצבאי מימין לימין ויצר אלטרנטיבה פופוליסטית ואנרגטית לגופי המיינסטרים. בעוד שהאחרונים, בעיקר בטלוויזיה, מתפקדים ברובם כזרועו ארוכה והצייתנית של דובר צה"ל, בזירה החדשה והפרועה הצביעו בכל הזדמנות על קרע ונתק בין "המפקדים" לבין "השטח".
בואו של ערוץ 20 (שהפך לערוץ 14) יצר סדר יום מהפכני בשיח התקשורתי-צבאי: לא עוד דאגה פרטנית בסגנון כרמלה מנשה לזכויות הברגים הקטנים במכונה הגדולה והאטומה, אלא מאמץ לעצב את אופיו של הצבא בכל היבט (משיטות לחימה ועד מעורבות רבנים) באמצעות היומרה לייצג בלעדית את החייל הפשוט. מן הסתם, טראומת 7 באוקטובר רק העצימה את המגמה: האכזריות הנוראית של חמאס פגשה את הזעם על ה"קונספציה" והתוצאה היא אמונה רווחת למדי, לפיה הצבא זקוק לניעור רוחני בהול שיזכיר לו איך לנצח.
מכאן שאפילו סוגיה בנאלית כמו חייל שלבש פאץ' "משיח" בניגוד לפקודות הופכת לאירוע מהדהד. האקו-סיסטם שהתפרץ בפרשת דוד הנחלאווי ב-2014 צבר במהלך השנים כוח עממי והשפעה פוליטית כה עוצמתיים, שהם מכניסים את צמרת הצבא ב-2026 לסחרור שאין לו באמת מושג איך להתמודד איתו, משום שהוא בטעות חושב שיש דרך לרבע את המעגל. חצי שעה של ערוץ 14 או צפייה בריאיון של תא"ל (במיל') ארז וינר לחדשות 12, שהסביר מדוע משמעת זה נורא חשוב אבל אסור להיטפל לפאץ' של "משיח" (מראיינת מעט יותר חדה מאלמז מנגיסטו כבר הייתה תוהה כיצד זה מסתדר), יבהירו את גודל ההיתממות. בסוף, מכל ההצדקות וההתפלפלויות שנשמעו נגד העונש עולה תמונה די ברורה: הרמטכ"ל צריך להבין שפאץ' "משיח" הוא כמו "בנח"ל קרנבל" – מי שלא יבוא, חבל.







