מצלם, משפיל ומפרסם: בזמן שבעולם עוקבים אחר כל צעד של ישראל, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר חוצה את הקווים האדומים. תיעוד שפרסם אתמול על כליאת פעילי המשט לרצועת עזה יצר סערה בינלאומית. במשרד החוץ ניסו לרכך את הפיגוע הדיפלומטי – אך הנזק כבר נעשה ובמדינות רבות זועמים.
בן גביר הגיע אתמול עם המפכ"ל דני לוי ונציב שב"ס קובי יעקובי למתקן בנמל אשדוד, בו מוחזקים פעילי המשט שנעצרו בהשתלטות ישראל עליו – שהושלמה מספר שעות קודם לכן – ובחר להשפיל אותם לעיני מצלמות. בתיעוד שהשר בחר להפיץ בעצמו, הוא התפאר כשהוא מניף את דגל ישראל, מול הפעילים האזוקים כשפניהם מופנות לרצפה: "נגמרה הקייטנה, מי שפועל נגד מדינת ישראל ימצא מדינה נחושה, עם ישראל חי". אחת הפעילות קראה לעברו: "תשוחרר פלסטין" - ורותקה לרצפה בידי שב"ס. גם שרת התחבורה מירי רגב הגיעה לנמל אשדוד, פרסמה סרטון ברשת X וכתבה: "ככה ייעשה לתומכי טרור שהגיעו לשבור את המצור על עזה".
התיעוד של בן גביר הופץ ברשתות ויצר סערה עולמית לצד ביקורת גם מתוך הממשלה. שגרירי ישראל בצרפת, איטליה, בלגיה, הולנד, פורטוגל וקנדה זומנו לשיחות נזיפה, וכך גם הממונה על השגרירות בספרד. ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני ושר החוץ של אנטוניו טאיאני זעמו: "הטיפול הישראלי בפעילי המשט אינו מקובל". השניים הוסיפו כי התנהגותו של השר לביטחון לאומי "אינה קבילה", והדגישו כי איטליה מצפה להתנצלויות מצד ישראל.
מעט מאוחר יותר, שר החוץ הצרפתי ז'אן נואל בארו הצטרף לגינויים ואמר כי "הפעולות של בן גביר כלפי נוסעי המשט, שגונו על ידי חברים בממשלת ישראל עצמה, אינן מקובלות. אמנם הסתייגנו מיוזמת המשט, אבל יש לנהוג בכבוד בבני ארצנו המשתתפים בו ולשחררם במהירות". גם שר החוץ הספרדי חוסה מנואל אלברס גינה את מה שכינה "יחס מפלצתי, משפיל ולא-אנושי". שרת החוץ של קנדה אניטה אנאנד הייתה הבאה שהודיעה על זימון שגריר ישראל, כשהיא מגדירה את פעולות בן גביר "מטרידות ולא מקובלות לחלוטין". בלגיה, הולנד ופורטוגל הצטרפו למצעד זימוני השגרירים. גם ארה"ב הצטרפה למצעד הגינויים. שגריר ארה"ב בישראל מייק האקבי התייחס לתיעוד וכתב ברשת X כי "המשט היה תעלול טיפשי, אבל בן גביר בגד בכבוד האומה שלו. מעשים בזויים".
בכירים בצה"ל זעמו על השר לביטחון לאומי. "הוא גרם לפיגוע אסטרטגי, זה מעשה חסר אחריות", אמרו – והבהירו את השוני מפעולת הכוחות עד אותו רגע. הבכירים אמרו כי "בדרג המדיני קיבלו את מה שרצו. המשימה שלנו כצה"ל הייתה מושלמת. עשינו הכול כדי לפעול בצורה נקייה, בלי שום כותרות בעולם".
הביקורת הגיעה כאמור גם מתוך הממשלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו מתח ביקורת נדירה על בן גביר – תוך שהוא מקפיד לפרסם את הגינוי, הרפה יחסית, גם באנגלית. נתניהו פתח את דבריו בהבהרה כי "לישראל יש זכות מלאה למנוע ממשטים פרובוקטיביים של תומכי טרור חמאס להיכנס למים הטריטוריאליים שלנו ולהגיע לעזה. הנחיתי את הגורמים הרלוונטיים לגרש את הפרובוקטורים בהקדם האפשרי". לאחר מכן, הוסיף רה"מ גם ביקורת על פעולות השר בן גביר: "האופן שבו השר נהג בפעילי המשט אינו עולה בקנה אחד עם הערכים והנורמות של מדינת ישראל". שר החוץ גדעון סער תקף בחריפות ברשת X: "גרמת נזק למדינה במופע המחפיר הזה ולא בפעם הראשונה. הורדת לטמיון מאמצים אדירים מקצועיים ומוצלחים שנעשו על ידי רבים – מחיילי צה"ל ועד עובדי משרד החוץ ועוד רבים וטובים. אתה לא הפנים של ישראל".
למרות הסערה שנוצרה בעקבות התיעוד שפרסם והגינויים הרבים, בן גביר עמד מאחורי פעולותיו, והשיב לסער כי "יש כאלה בממשלה שעדיין לא הבינו איך צריך להתנהג עם תומכי טרור. מצופה משר החוץ להבין כי ישראל הפסיקה להיות ילד כאפות".






